Pana ma apuc sa va explic cu lux de amanunte de ce e bine sa mergeti intr-o excursie in Amsterdam, va fac o lista scurta cu 15 de locuri pe care trebuie sa le bifati odata ajunsi la destinatie. Nu am numerotat recomandarile pentru ca nu am stiut ce sa pun pe primul loc :). Iata-le pe primele 5:

1. Plimba-te pe 9 Strazi (De 9 Straatjes)

Este poate cea mai frumoasa zona a Amsterdamului, formata din noua strazi micute care concentreaza insa toata esenta orasului. Zona este situata chiar in mijlocul centurii de la canale care au facut faimos Amsterdamul si care azi face parte din patrimoniul UNESCO. Cele noua strazi sunt pline de restaurante mici, cafenele frumoase, magazine de haine si accesorii care exprima cel mai bine creativitatea orasului. In plus, este un rai pentru vanatorii de second handuri. Aveti grija la biciclete cand va plimbati. Cred ca au prioritate si in fata lui Dumnezeu aici :). Casele care „glazureaza” canalele sunt imposibil de frumoase, cu niste geamuri imense si curate prin care se vede toata viata aia buna si obscen de tihnita care aprinde invidii imense in ochii strainilor. Incercati sa ajungeti pana la Droog Hotel, pe Staalstraat, o galerie de arta spectaculoasa in care si-a facut adapost si o camera de hotel si un restaurant tare frumos. Apoi, luati-va o prajitura de la cofetaria Pompadour situata undeva pe cele 9 Strazi si mergeti mai departe. Mai multe despre cele noua strazi puteti citi aici.

1. Linisteste-te la Begijnhof

Este un loc de o frumusete aparte pentru ca este ca un oras in oras, o oaza de liniste intr-un Amsterdam atat de contradictoriu. Begijnhof dateaza din secolul 14 si este format din case mici si ingrijite care fac hora in jurul unei gradini interioare. Aici pe vremuri traiau femei catolice nemaritate sau ramase vaduve care aveau grija de batrani si care duceau o viata religioasa fara a imbraca insa straie monahale. Si acum aici traiesc numai femei.

1. Mergi la muzeul Van Gogh

Nu stiu cata lume este avida de arta, dar este pacat sa ajungeti in Amsterdam si sa nu scoateti 15 euro din buzunar pentru un bilet la Muzeul Van Gogh. In muzeu sunt expuse circa 200 de lucrari ale pictorului iar transfomarea prin care a trecut penita lui Van Gogh de-a lungul anilor este remarcabila. Ultimele picturi realizate vibreaza de frumusetea culorilor. Pentru a evita coada, cel mai bine este sa va luati biletele online. Daca v-ati luat si prajitura de la Pompadour si ati terminat si de vizitat Muzeul Van Gogh, mergeti mai departe si asezati-va pe pajistea din fata Rijksmuseum. Intr-o zi cu soare, pajistea din fata muzeul este plina de oameni. Stati si voi, terminati-va prajitura si apoi mergeti si faceti niste poze memorabile cu literele care formeaza „I amsterdam” din fata Rijksmuseum.

Citește și:  Kusadasi, primul pas in afara Romaniei

1. Pierde-te in Cartierul rosu

Recunosc, nu am ajuns aici noaptea asa ca prima mea impresie s-ar putea sa nu fie neaparat si cea corecta. Ma asteptam sincer la altceva, dar mi s-a parut ca o piesa de teatru prost jucata. Cartierul rosu este plin de coffee shop-uri si peste tot miroase a iarba. Multi dintre oamenii de prin zona par destul de derutati. Prostituatele sunt la locul lor in vitrine. Credeam ca o sa mi se para un lucru ceva mai decent, mai curat, fata de prostituatele de la mine din cartier, de la Muncii, dar nu a fost asa. Erau fete frumusele sau uratele, in lenjerie intima, grase sau slabe, si stateau in spatele unor geamuri ca in niste custi de sticla. Oamenii se uitau la ele, ele-si vedeau de treaba lor. Unele vorbeau la telefon, altele aveau o privire pierduta, unele stateau pe scaun si fumau. In spatele lor erau chistoace de tigari si o gresie nestearsa. Machiajul strident pleznea pe fata. Nu pareau cu nimic mai fericite decat fetele noastre de la Muncii. Sincer, Cartierul Rosu mi-a lasat un gust amar. In rest lume pestrita, tatuata, galacioasa si un barbat cu o fustita de voal, aripi de ingeras si strampi roz trecand pe langa un sex shop cu niste vibratoare exagerat de mari.

1. Odihneste-te in Biblioteca Centrala

Stiu, nu este chair locul pe care v-ati fi asteptat sa vi-l recomand, dar o fac. Si stiti de ce? Pentru ca dupa atata tropaiala prin Amsterdam, mai ales intr-o zi cu ploaie sau vant, biblioteca este cel mai bun loc in care va puteti adaposti. Biblioteca este chiar langa Muzeul de Stiinta Nemo, pe care va recomand calduros sa-l evitati. Sa revin. Intrarea este libera si puteti sa va asezati oriunde, sa luati o carte si sa cititi 2-3 pagini in timp ce va bucurati de unul dintre cele mai spectaculoase locuri din care puteti admira Amsterdamul de sus. In plus, la ultimul etaj este si un restaurant unde se mananca tare bine, dar trebuie sa stii ce sa-ti alegi.

Urmatoarele 5 recomandari pentru Amsterdam. Va dam un indiciu: 7 milioane de lalele 🙂

8 comentarii

Reply

Pai bine bine! Dar de fumat n-ai fumat nimic? Macar o sativa brownie ceva n-ai servit?!
Sau nu ne spui? 🙂

Reply

Am vazut Cartierul rosu, tot ziua. Mai bine zis am vazut f.putin din el. Nu am putut sa ma uit la fiintele din vitrina. Am simtit multa durere.. si putina frumusete..

Reply

Tin minte ca nu-mi puteam lua ochii de la parcarile de biciclete.. Mai tin minte obloanele din lemn, deschise si care dadeu cladirilor o imagine diferita

Reply

Am fost in Olanda in interes de serviciu. Majoritatea timpului am stat in Oosterwolde unde erau birourile firmei. Un lucru remarcat a fost lipsa perdelelor de la camera de zi. Stateam in strada si priveam interioarele, multe plante, oameni relaxati ocupati cu tv.. Pe trotuare erau piste pentru biciclete. Nu am rezitat tentatiei si am inchiriat si noi, eu si colega mea, biciclete. A fost o plimbare pe cinste. O alta curiozitate a fost lipsa noroiului, ori gazon ori ciment. Ce frumos!

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.