Fara sa vreau am esuat azi pe un site in care se vorbea despre Roma. Stiti vorba aceea, cum ca toate drumurile duc la Roma? Este una dintre cele mai adevarate propozitii pe care le stiu. V-am mai povestit despre Roma aici si aici, dar ma gandesc ca nu strica daca o iau de la capat, pe scurt de data aceasta. Pe scurt! Promit! In ordine dezordonata, va dam 15 lucruri obligatoriu de facut intr-o vacanta la Roma:

1. Piazza del Popolo

Veti observa ca in Roma sunt o gramada de piete. De ce? Pai simplu. Italienilor le place sa vorbeasca si sa bea cafea iar aceste doua activitati nu pot fi facute cu stil in statia de autobuz, sa zicem. Piazza del Popolo are ca puncte centrale biserica Santa Maria del Popolo, cu o capela facuta de Rafael, si obeliscul egiptean, adus la Roma de imparatul Augustus. Piata este flancata de o gramada de terase asa ca nu aveti nici cea mai mica sansa sa scapati fara o bere cumparata.

2. Villa Borghese

Din Piazza del Popolo, urcati niste scari si ajungeti fix in Villa Borghese, unul dintre cele mai frumoase parcuri ale Romei, plin si el de oameni, normal, care ciripesc mai ceva ca vrabiutele. Aici puteti sa stati la un picnic, sa va inchiriati masinute de golf, sa va dati cu un segway. In fine, puteti sa faceti ce vreti voi ca spatiu este destul.

3. Castelul Sant’ Angelo

In apropiere de Piazza del Popolo este Castelul Sant’ Angelo si al sau pod faimos, Ponte Sant’ Angelo. Stiu, la cat de mandra este Roma, acest castel poate parea saracacios iar puzderia de vanzatori de nimicuri care l-au asediat devine suparatoare, dar oadata intrati in pantecul lui, castelul este ca o camera izolata fonic. Sunt putine locuri in Roma care-ti ofera privilegiul de a-ti pune gandurile in ordine, de a ti le auzi. Intrati sa va domoliti aici. In castel este o cafenea cu o priveliste incredibila spre Vatican iar deasupra voastra sta un inger, iar deasupra lui stau altii…

Citește și:  Capri intr-o zi

4. Vaticanul

Daca va treziti un pic mai devreme si daca nu va duceti la sfarsit de saptamana, veti vedea ca intrarea in Vatican nu este chiar un cosmar, iar odata intrati va veti felicita pentru decizia luata. Nu prea o sa aveti ce face cu aparatul foto, dar aveti ochi si inimi sa va amintiti o viata intreaga de acest loc. Aici este Capela Sixtina a lui Michelangelo si aici sunt si alte opere care-ti dau din nou certitudinea ca esti intr-unul dintre cele mai spectaculoase orase ale lumii.

5. Basilica Sfantu Petru

Daca la Vatican sa plateste bilet, la Basilica nu se plateste, dar daca vreti sa urcati pana sus in Dom trebuie sa scoateti 7 euro din buzunar, daca vreti sa mergeti cu liftul, sau 5 euro daca vreti sa mergeti pe scari. Alegerea mi se pare evidenta, dar oricum dupa ce liftul se opreste tot mai ai 360 de scari de urcat ca sa-ti ajunga pentru fiecare zi a anului. Cand ajungi spre capatul scarilor, mergi tot mai inclinat, te sprijini pe cupola domului, il imbratisezi asa cum poti, iar cand ai ajuns sus vei descoperi a doua oaza de tacere de Roma, dupa Castelul Sant’ Angelo. Nu ai ce sa mai zici. Scoti aparatul. Faci niste poze. Te potolesti rapid. Taci. Cobori din nou in Basilica. Imensitatea acelui loc iti zdrobeste vorbele.

Puteti citi si celelalte 10 lucruri de facut in Roma aici si aici.

Pe larg despre Roma, cititi aici si aici.

3 comentarii

Reply

aici si aici, maine .. vreau sa recitesc toate vorbele despre ROMA..

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.