Recunosc, nu mi-a prea placut romanul, dar nu despre asta este vorba aici. Noi vrem doar sa va spunem ca undeva pe Valea Oltului, in Valcea, mai bine spus in satul Pascoaia, este un loc unde merita sa ajungeti macar o data, iar acest loc se numeste Fratii Jderi. Nu este vorba de o pensiune si nici macar de un hotel, ci de un sat de vacanta in adevaratul sens al cuvantului.

Intreg proiectul Fratii Jderi a inceput in 1999, cand arhitectul care si-a imaginat toata aceasta poveste a descoperit terenul, plin de gunoaie si gropi de beton la acel moment. Locul in schimb are ceva aparte, pentru ca este complet izolat, neavand constructii in imediata apropiere, ci doar muntii, padurea si un parau.

„A durat un an eliberarea terenului de gunoaie. Am inceput plantarile de arbori si arbusti, curatirea terenului de bolovani si maracini. Pana acum am plantat peste 4000 de arbori, arbusti si diverse plante. Majoritatea au prins. A trebuit sa aducem pamant fertil si sa il intindem cu lopata si grebla, apoi incetul cu incetul sa insamantam iarba. Am refacut o captare de apa, am creat un curs de apa cu mici cascade, am  sapat lacul si cateva balti. Cu pamantul rezultat si altul adus (vreo 300 camioane) am astupat gropile de beton si am nivelat terenul. Au urmat alti doi ani cu refacerea unor fundatii si construirea primei case, cabana cea mare. Apoi prima fantana, fosa septica, gardul, curentul etc. Am sapat multi kilometri de santuri pentru canalizare, apa, caldura, curent si cabluri diverse. Am construit simplu, cu forme nesofisticate si cu materiale naturale in mare parte. Am considerat natura pe primul plan, arhitectura fiind functionala dar discreta   In 2003 au venit primii oaspeti. De la bun inceput am ales sa nu punem indicatoare la sosea si sa primim doar oameni “cumsecade” cu recomandari sau rezervari.. In 2013, dupa 14 ani de munca si investitii continue (a durat caci nu am putut aplica pentru povestile europene), ne apropiem de o infatisare onorabila. De aici incolo ne preocupam de nenumaratele detalii si mai ales de ingrijirea naturii. Intentia de la bun inceput a fost crearea unei mici paduri in care casele abia sa fie zarite, iar omul sa aiba senzatia benefica de traire in mijlocul naturii. Timpul lucreaza cu masura, intregind povestea. Impreuna cu oamenii care insufletesc si innobileaza locul”, ne spune site-ul satului de vacanta Fratii Jderi.

Citește și:  Locuri noi pentru călătorii altfel. Azi, Hai la Saivan

Eu am ajuns acolo undeva la sfarsitul verii si aproape ca nu mi-a venit sa cred ca astfel de povesti pot sa existe si in turismul romanesc atat de mutilat de constructii hidoase care uratesc locuri tare frumoase.

Mancarea este facuta de cei de-ai casei si este atat de buna incat poate doar bucatele facute de mama acasa pot rivaliza cu cele ale gospodarilor de acolo. Cand a fost eu, bucatareasa facuse o ciorba de dovlecei de transformase biata leguma intr-o licioare pentru zei. Pe langa ciorba, erau fel si fel de fripturi si cartofi la cuptor cu rozmarin racorite toate de muraturi de casa. La final au mai venit si niste castroane cu gogosi de mi-a trebuit o ora sa-mi revin din acest delir culinar.

De acolo puteti ajunge rapid la Transalpina sa skiati daca asta va place sau la Olt unde puteti face rafting daca va pricepeti cat de cat. La Fratii Jderi sunt 23 de camere de cazare dintre care 21 sunt duble, una tripla si o camera cu patru paturi. Daca ajungeti vara aveti o piscina si un lac artificial de innebunesti de placere cand te arunci in el, iar iarna aveti un centru spa. O camera dubla costa 190 de lei iar pranzul sau cina costa in jur de 50 de lei.

Partea mai dificila este ca fiind un loc tare frumos, este cam greu sa gasesti cazare, dar asta nu trebuie sa va descurajeze. Sunteti oameni mari asa ca veti gasi voi o modalitate sa va descurcati si sa ajungeti la Fratii Jderi macar un weekend.

5 comentarii

Reply

Foarte frumos.

Reply

Mai sa fie, anul acesta am fost la Caciulata deci, foarte aproape de aceasta creatie umana de care nu aflasem inca nimic. Mutumesc. Intra in programul pentru vacanta urmatoare..

Reply

Ma mai tineti mult fara noutati? Pe unde va umbla pasii si gandurile? Deschid, inchid logout-ul si nimic.

Reply

Are dreptate pd. Mi-a soptit o pasarea ca aveti in tolba multe, multe povesti.. cu timpul stati cam prost, nu?

Reply

am privit pozele, succesiunea lor mi-a trezit o curiozitate : cainii asteptau sa fie gata masa de pranz ? Sunt tare linistiti si siguri pe ei..

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.