Beraria Gambrinus este incarcata de istorie, famec si povesti. In 1901, Caragiale s-a gandit sa adune cumva la el acasa romanii hatri despre care  scria in operele sale si a deschis o berarie, Beraria Grambrinus. Localizata initial undeva in lateralul Teatrului National (acum Hotel Novotel) se bucura de clientela selecta: ziaristi, scriitori, actori de peste drum, politicieni, oameni de afaceri, negustori, etc.

Din 1941 insa gasim Beraria Gambrinus pe strada Ion Brezoianu la parterul Hotelului Cismigiu, unde se afla si astazi. De la restaurantul de lux deschis de un domn pe nume Naumescu  in 41 pana la beraria de astazi au fost multe schimbari, dar vom vorbi despre ele cu alta ocazie. Sa vorbim despre prezent.

Sambata seara, ca orice animal urban am iesit in oras cu haita mea de animale sa mancam si sa bem, „aproape la fel” cum o faceau predecesorii nostri cand isi vanau cina :). Deci am sunat, am facut o rezervare si la ora programata eram cu halba-n nas.

Se vede ca locul e nou de cum intri. Miroase a proaspat, designul este fresh, atent pus la punct cu scaune inalte dar comode si un fel de banci pe laterale, plin de clienti de toate varstele si raport romani/straini aproape egal, dar si cu unele mici minusuri care pot fi usor reglate. Probabil ca au fost lasate mai la urma din nerabdarea de a deschide.

Mai intai seful de sala ma gaseste prin rezervari cu usoara greutate, iar mai apoi nu am gasit niciun cuier unde sa-mi asez haina, baia are o capacitate, dupa parerea mea, prea mica pentru un restaurant cu o capacitate de 150 de persoane, iar chelnerul desi foarte amabil inca nu cunostea bine cum arata mancarea din meniu.

Cunoscatorii stiu ca berea, mai ales cea servita la halba, merge de minune cu carnati. Din mai multe varietati existante in meniu, am zis sa alegem ceva mai special, ceva ce nu mancam prea des, carnati albi (in meniu au o denumire nemteasca pe care nu o pot reproduce 🙂 ). Nevrand sa avem vreo surpriza neplacuta, il luam la intrebari pe chelner despre carnati: cum arata?, cati sunt la portie?, sunt mari sau mici?, grosi sau subtiri?, picanti sau nu?. A zis ca nu stie exact, intreaba la bucatarie si revine. Fair enough, imi zic! Omul vine si ne zice ca sunt 2 carnati la o portie, ca sunt grosi si ca nu vin cu garnitura, daca vrem o putem comanda separat. OK! Comandam mai multe portii de carnati, alaturam o garnitura de varza acra si mai bem cate o bere neagra draught pana vin farfuriile ca nu merge mancarea pe stomacul gol :)). Mancarea a venit repede, a fost delicioasa, dar carnatii ne-au surprins pe toti: erau mici, subtiri si 8 la o portie. Asa mai zic si eu surprize pentru clienti :)).

Citește și:  Instalatiile de Craciun din Viena farmeca Bucurestiul

Odata ce ne-am potolit foamea carnatii mai cereau bere urgent. Nu am putut sa ne refuzam placerea mai ales ca oferta este diversa la beraria Gambrinus. Cea la draught se serveste la 250 ml, 400 ml, 500 ml sau chiar 1 litru. Preturile variaza intre 5 si 12 lei, in general in functie de nume si cantitate. Berile sunt exlusiv din portofoliul Heineken, care tocmai si-a serbat 140 de ani de la nastere. Se poate servi si bere la metru (3300 ml) pentru 49 de lei, bere la sticla sau din zecile de cocktailuri din lista, dar noi ne-am axat pe halbe in amintirea lui Caragiale si in cinstea regelui Gambrinus (cititi povestea lui ca e interesanta).

Decat medicamente,

Mai bine, zau, da fuga

Si trage doua halbe

De bere de Azuga.

De vale la Gambrinus

Cea mai frumoasa vale

Te afli intre teatru

Si intre Caragiale

Ferice cel ce poate

Sa bea asa nectar,

De nu mai multe halbe

Macar un biet pahar

Poezie scrisa de Dimitrie Teleor si dedicata prietenului sau I.L. Caragiale

[schema type=”review” rev_name=”Beraria Gambrinus” rev_body=”Beraria Gambrinus este incarcata de istorie, famec si povesti. In 1901, Caragiale s-a gandit sa adune cumva la el acasa romanii hatri despre care scria in operele sale si a deschis o berarie, Beraria Grambrinus.” author=”logout.ro” pubdate=”2012-03-18″ user_review=”3.5″ min_review=”0″ max_review=”5″ ]

10 comentarii

Reply

Chiar imi doream sa ajung, tanjeam sambata seara din taxi trecand prin fata ei 🙂

Reply

masiv. trebuie sa merg si eu sa vad cum este.

Reply

Sanatoasa portie, 80% carnati si restul varza, cel putin asa rezulta din poza. In post se va schimba raportul?

Reply

cred ca in post ramin doar cirnatii.

Reply

Sanse mari 😀

Reply

ce multa dreptate ai, varza cade greu la ficat, stomac si ce mai apuca pe cand carnatul il savuram si apoi frecandu-ne pe burta mai comandam unul ,nu-i asa?Postul cred eu ca inseamna sa vorbesti putin sau mult dar gandind si sa mananci ce-ti pica nu conteaza ca este sau nu insangerat…

Reply

mai,mai dar jmecher mai esti. Intra si tu pe site cu o reteta de post sunt tare curioasa si sunt sigura ca o sa mor de ras!!

Reply

Eu am ramas putin dezamagit, nu au bere gambrinus si ma asteptam sa fie mult mai mare. Muzica nu are nicio treaba cu firma si decorul.
Este de vazut oricum!

Reply

Am fost pentru prima data la recomandarea unor prieteni si am fost foarte dezamagit. In primul rand serviciul lasa foarte mult de dorit iar portiile de mancare sunt f mici. Sa nu va comandati niciodata mititei , acestia fiin mici in adevaratuk sens al cuvantului, de fapt sunt mici normali taiati pe jumatate si serviti ca mici intregi. Am crezut ca prima oara sunt chiftelute..:))

Reply

Cautand pe netul in limba romana uite ca am gasit pe saitul
dvs.. Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de pe
acest sait si va doresc cat mai mult succes!

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.