Dupa ce in prima parte a sejurului in Corfu am inchiriat o masina, am pornit la drum.

Afionas, satul neatins din Corfu

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Corfu este Afionas, un sat localizat in nord vestul insulei care cumva a ramas neatins de toate legiunile de turisti care trec anual peste teritoriul grecesc. Ai senzatia cat se poate de reala ca este un loc blocat in timp. Casele sunt albe, ferestrele sunt albastre, muscatele rosii, crinii si tot soiul de alte plante colorate vegheaza fiecare locuinta. Este peste tot piatra cubica si rareori  vezi oameni. Parca sunt mai multe pisici in acest loc decat barbati si femei. Daca treci de labirintul micului satuc ajungi la o taverna mare si frumoasa, crescuta chiar pe margine de coasta, unde poti manca o salata greceasca racoroasa, placinte crocante cu spanac, musaca satioasa sau tot felul de prajeli marine nesanatoase, dar al naibii de gustoase. La final rasfata-te cu un iaurt zdravan, ingreunat cu miere aurie si priveste la unul dintre cele mai frumoase apusuri posibile pentru ca aici soarele pare ca se pravaleste peste celelate insule care strapung apele albastrei Mari Ionice. Este un loc cu adevarat ca din povesti.

Capul Drastis, priveliste incredibila

Un alt loc numai bun pentru un apus ca la carte este Capul Drastis. Lasa-ti masina in parcarea improvizata si ia-o pe jos ca sa ajungi pana in varf. Merita praful de pe picioare pentru deliciul ochilor. Privelistea este incredibila iar sunetul marii parca te apasa. Odata reveniti pe drumul principal, desi pare greu de crezut, puteti cobori pana la mare, unde aveti parte de o baie destul de plina de adrenalina pentru ca locul este periculos. Merita insa si pentru cei mai putini aventurosi oamenii de acolo au legat niste sfori de mal de care va puteti tine cand intrati la scaldat astfel incat sa nu fiti purtati de curenti.

Sidari, pentru cei curajosi

Daca totusi aveti pofta de niste sarituri de la inaltime in apa ca cerul, va recomand sa dati o fuga pana la Sidari. Este un loc care miroase a delta, unde pietrele obisnuite de pe plajele din Corfu au fost inlocuite cu un fel de namol si unde, daca aveti curaj, puteti sari de la 3 metri inaltime in apa destul de agitata. De aici puteti iesi numai daca cineva de deasupra va arunca o franghie. Nu va temeti! Mai tot timpul este cineva sus care-lajuta pe cel care a luat botezul apei.

Kassiopi, o statiune ca oricare alta

Kassiopi este potrivit multor ghiduri un sat vechi pescaresc unde veti putea manca prospaturi marine. Va spun eu cu mana pe inima ca nu este mai nimic care sa aduca a sat pescaresc autentic, ca este o statiune ca oricare alta, unde nu veti intalni nici barci albastre de lemn pline cu peste, nici pescari batrani, cu pielea fetei ca hartia creponata si cu mustati albe si rasucite si nici cherhanale darapanate, dar de unde se iasa arome de caracatite proaspat perpelite. In schimb, la Kassiopi este o plaja de vis. Plaja adevarata, pietroasa, neprimitoare, cu stanci albe si pietricele rotunde macinata de apa ca cerneala. Noi normal ca venind in august am dat peste alte zeci de persoane care se bucurau de acest loc, dar aproape sigur in iunie de exemplu situatia este alta.

Paleokastritsa, cea mai populara destinatie din Corfu

Paleokastritsa este una dintre cele mai populare destinatii din Corfu si este cunoscuta mai ales pentru plajele sale. Inchiriati o barca si rugati-l pe barcagiu sa va lasa undeva, pe o plaja, doua ore. Daca aveti noroc, nu vor fi multi ca voi, iar in doua ore veti avea senzatia de singuri, pe o insula pustie, de stapani peste un petec de pamant si o bucata de mare ca vazduhul cel senin. Merita! Tot aici, dupa ce terminati cu balaceala, dati o fuga pana la manastirea Paleokastritsa. Nu este musai sa fii religios, dar locul este atat de frumos incat mai mult ca sigur vei avea senzatia ca cineva deasupra trebuie sa fie de le-a aranjat asa frumos pe toate pentru ca omul de unul singur nu s-ar fi descurcat. Tot de aici de sus puteti vedea plajele, veti putea auzi din nou marea cea puternica, puteti sa ramaneti uimiti pret de cateva secunde, lucru din ce in ce mai greu de experimtat azi.

Corfu Town, capitala insulei Corfu

Rezervati-va o zi pentru capitala insulei, pentru Corfu Town, si veti avea placuta supriza sa vedeti ca nu este cu nimic mai prejos decat multe capitale europene cu pretentii. Mergeti pana in Vechea Fortareata, luati-va un frape rece la teresa din incinta cetatii si uitati-va la sutele de yacht-uri din port. Apoi coborati din cetate si faceti o baie buna. In centrul orasului este o tesatura intreaga de strazi pline de magazine de suveniruri. Nu va aruncati la primele, ci cautati-le pe cele artizanale unde puteti gasi obiecte facute din lemn de maslin, mici galerii de arta, magazine de bijuterii fabuloase. Racoriti-va cu inghetata din belsug si uitati de notiunea de calorie. Seara stati la o terasa pentru ca orasul zumzaie de oameni bine dispusi. Apoi luati-o pe langa Muzeul de Arta Asiatica amplasat chiar in centru si mergeti pe langa mare pentru a va racori putin.

Citește și:  15 lucruri de facut in Roma. Partea a III-a

Pelekas, cel mai bun tzatziki din lume

Daca vreti sa mai simtit gustul unui orasel din Corfu va recomand Pelekas, cu strazile sale inguste cat un brat, si cu taverna Jimmy’s cu fete de masa albe cu rosu unde am macat cel mai bun tzatziki din viata mea, cea mai buna musaca si un gyros perpelit bine la foc domol de carbuni. Apoi, pentru putina miscare, dati o fugapana la Kaiser’s Throne, un loc unde Corfu ti sepune la picioare.

As termina prin a va spune ca daca vreti o seara de distractie in stil englezesc, fara nimic grecesc in ea, dati o fuga pana in Kavos, in sudul insulei. Daca Ipsos era cartierul general al italienilor, Kavos este plin de englezi si cred ca pot sa ma opresc aici din explicatii. Ca nota de subsol as zice ca daca vreti o salata greceasca puneti-va pofta in cui si luati o portie zdravana de fasole, cu niste carnati mari si doua oua ochiuri.

Paxos si Antipaxos, paradisul celor bogati

Ar mai fi doua locuri de vazut, doua alte insule care sunt la o aruncatura de bat de Corfu: Paxos si Antipaxos. Va dau un sfat. Sub nicio forma, niciodata niciodata, nici in ruptul capului, nici daca primiti bani sa nu mergeti aici cu niste vapoare ale Ionian Cruises, o firma locala de croaziere. Deci repetati dupa mine: Sub nicio forma, niciodata niciodata, nici in ruptul capului, nici daca primesc bani nu merg aici cu niste vapoare de la Ionian Cruises. Noi normal ca asa am facut si am ajuns in Paradis, dar nu am putut sa intram. Va spun pe scurt: pe aceste insule sunt niste plaje de neimaginat, o apa asa cum numai maria sa Photoshopul poate face. Cand ajungi aici cu Ionian Cruises vei vedea niste oameni facand baie. Nu li te vei alatura pentru ca autobuzul marin cu care tu ai venit nu se opreste acolo. Se opreste in schimb la o alta plaja, unde 300 de oameni, partenerii tai de voiaj,  vor sari sa inoate alaturi de tine, moment in care nu-ti ramane altceva de facut decat sa-ti doresti moartea. Eu am inotat pana la mal cand a oprit Titanicul cu care venisem pentru a ma desprinde de cei 299 de oameni din apa, iar pe malul acelei plaji din Antipaxos era nisipul alb si fin asa cum nu mai vasuzem vreodata.

Cand am ajuns, o femeia citea linistita o carte iar marea ii mangaia talpile. M-am uitat in partea mea stanga si am vazut monstrul marin, platforma de foraj cu care noi venisem in Eden. M-am uitat putin mai la dreapta si am vazut doua iahturi mici si albe care se odihneau in acea apa obscen de frumoasa. Nu erau decat cativa metri care desparteau cele doua imagini si ani lumina de bani intre cele doua lumi. De aceea am zis la inceput ca cel care a spus ca banii nu aduc fericirea in mod cert era sarac si a fost cu Ionian Cruises in Antipaxos, nu cu yachtul. Nu am ce recomandare sa va dau, nu stiu cum puteti ajunge pe cele doua insule, dar merita vazute, oricum dar nu cu Ionian Cruises. Noi ne-am oprit doar in Paxos, pentru ca probabil cuirasatul nostru nu incapea in portul din Antipaxos, si a fost o lectie de viata. Atat de multa bogatie, concentrata intr-un loc atat de mic rar mi-a fost dat sa vad. Iar noi eram cu Ionian Cruises…

In ultima zi de Corfu ne-am razbunat insa si ne-am inchiriat o barcuta doar pentru noi. A costat doar 94 de euro, noi fiind sase persoane, nu am avut skipper, dar ne-am descurcat de minune. Am oprit unde am vrut si pentru cinci sau sase ore Corfu a fost doar a noastra. Au fost cei mai bine cheltuiti euro din toata vacanta, in afara de cei pe mancare, normal. Imi veti da dreptate daca ma veti asculta.

Vacanta placuta!

10 comentarii

Reply

Cititorule, care ma vei urma, afla ca mie mi s-a umplut sufletul de frumusete numai citind povestea… tie iti doresc sa ai ocazi si sa vezi la fata locului toate minunile..

Reply

Buna ziua, draga autorule. Stii ce-mi doresc? Sa am ocazia sa merg intro insula greceasca si sa te am pe tine ghid. Citeam si ma imaginam in fata TV. urmarind o emisiune de turism comentata cu pasaje din prezentarea ta. BRAVO!

Reply

Cand ai timp si daca se poate te rog sa introduci cateva detalii la fiecare poza. As vrea sa fac legatura intre descriere si imagini. Multumesc

Reply

Si cand te gandesti ca eu acum, in acest moment mai exact, sunt AICI, paleokastrita mai exact

Reply

De acord cu tot ce ai scris. Eu am fost in Corfu la inceput de septembrie si a fost minunat. Am totusi cateva carcoteli dar nu ceva care sa fie de netrecut.
http://ioanaspune.blogspot.ro/2014/09/ce-nu-mi-placut-in-corfu.html

Reply

Frumos spus. Dar cine crezi ca te-a ascultat? Ieri am fost in aceste doua insule frumoase si de neratat ( Paxos si Antipaxos). Cum cu ce? Cu Ioanian cruises, doar nu era sa inchiriez o barca.. si da, am trecut pe langa iahturile stationate acolo… ce sa mai zic.. daca nu stim sa invatam din greselile altora :))

Reply

Fratiorul meu, erai beat? Am venit la Jimmys si din 1970 s-au jurat ca nu au gyros. Au tzatziski, gyros niciodata? Unde ai mancat tu aici gyros perpelit?

Reply

Ati fost haisoasa. M-a amuzat maxim ce am citit.
Am retinut: niciodata! :)))

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.