Cum ajung locurile mediocre in voga: Azi, Kanpai

Asa cum unii sunt stelisti de mici, asa sunt eu gurmanda de mica. Imi place mancarea. Si sofisticata, si de ceaun, si in restaurant, dar si la coltul strazii, imi place mancarea facuta de maica-mea si saramura lui unchi-miu. Cred ca as putea numara pe degetele de la o mana ce anume nu as manca. Avem ciorba de burta, broccoli (dar cine poate manca broccoli) si…habar nu am. Daca mi-e foame nu te mai intelegi cu mine si daca ar fi sa aleg intre mancare si un barbat, tot mancare as alege. Poate de aia sunt singura…

Acestea fiind marturisite, am si eu niste dileme.

De ceva timp experimentez o pasiune pentru mancarea asiatica. Imi si place de mor sa mananc cu betisoare din simplul motiv ca ma mai tempereaza si pe mine.

Asa ca duminica trecuta am iesit cu o prietena in oras si normal ca la un moment dat, dupa ce ne-am holbat in casele oamenilor, case in care evident nu vom sta niciodata, ni s-a facut foame, dar ni s-a facut foame de ceva asiatic. Prietena mea este foarte bine conectata pe Facebook asa ca si-a pus relatiile in miscare. “Unde sa mancam ceva asiatic bun?”, a intrebat ea si raspunsurile au venit din doua surse.

Nu le dau numele, desi poate ar trebui pentru ca ambele persoane au pretentii de enciclopedii culinare. Variantele oferite au fost Kanpai si Tuk Tuk. Spre marele nostru ghinion, Tuk Tuk, specializat in mancare thailandeza, este inchis duminica, asa ca ne-a ramas doar Kanpai, care se recomanda destul de ipocrit ca fiind primul izakaya din Romania.

Izakaya este un fel de pub japonez, un loc informal, accesibil. Poate nu castig eu cat trebuie, dar sa platesc pentru un ramen 38 de lei, nu mi s-a parut din cale afara de accesibil. Am trecut cu vederea.

Locul este frumusel, fara a avea nimic in comun cu o izakaya japoneza. Desigur, nici asta nu te mai deranjeaza. La cate trecem noi cu vederea, ar fi culmea sa ne mai sara prostioare d-astea in ochi. Si ce daca muzica era din alt film, si ce daca spatiul aducea ca design cu un loc oarecare, si ce daca nu se manca la bar in fata bucatarilor, si ce daca lingurile erau de plastic si castroanele de la IKEA? Si ce, si ce? Nu sunt experta, dar am mai umblat si eu prin locuri si mi s-a parut un pic diferit in alte parti.

Dar sa trecem la mancare. Mi-am luat un ramen. Acest ramen este un fel de supa, zeama fiind de cele mai multe ori pe baza de carne de porc. In acest ramen se mai pun taitei, felii de carne de porc sau fructe de mare, dar mai bine porc, alge, se mai poate tranti ceapa verde, un ousor auriu si lista poarte fi completata de creativitatea bucatarului.

Eu am mancat primul meu ramen in Stockholm, la Cafe Stiernan. Cred ca ceva din mintea mea si asa putina s-a pierdut acolo. Superb. Nu am ce sa spun, absolut superb. Carnea impecabil condimentata, portia generoasa, plina de fel si fel de legume, ousorul nici prea moale, nici prea tare, totul putin piscacios. Nu am cuvinte. Iau o pauza de cinci minute doar sa-mi aduc aminte si sa salivez.

(5 minute mai tarziu)

Am mancat al doilea ramen in Berlin la Cocolo. Locul este asa cum trebuie sa fie. Am mancat la bar iar bucatarii se jucau cu ingredientele si focul in fata mea, iar la final a venit un ramen de porc ca intr-un vis frumos. Mai iau cinci minute.

(5 minute mai tarziu)

Al treilea ramen a fost la Kanpai. Ce sa vezi? Pai nu vezi nimic. Vezi un castron plin cu supa, niste taitei anosti, niste carne banala, alge si un ou fiert tare, albicios si rece. Asta vezi. Am simtit nevoia sa torn juma de sticla de sos de soia ca sa dau ceva gust imposturii de ramen, am mancat toti taiteii, am ales ceva din carnita si am ramas uluita in fata acelui ou. Oul trebuie sa fie putin moale la interior, nu fiert 10 minute. Ieri.

Si acum vin nedumeririle mele. De ce astfel de locuri prind? Am in lista de Facebook oameni care lucreaza alaturi de Chef-i cu pretentii si care apreciaza locul. Se poate, dragilor? De ce este recomandat Kanpai, mai ales de cei care pretind ca stiu cate ceva? Este bun pentru nivelul Bucurestiului, este cel mai bun dintre optiunile proaste? Ce face Kanpai? In loc sa educe consumatorul, profita de amatorismul lui si-i ia 38 de lei pe o supa submediocra? Sau, mai rau, oamenii de la Kanpai chiar au impresia ca fac o treaba grozava?

Daca este scump, nu este musai bun. In Singapore s-a dat o stea Michelin unui vanzator cu o taraba care gateste mancare la 2 dolari. Cu banii pe care i-am dat la Kanpai imi luam 5 portii de mancare cu o stea Michelin.

Prin experimente precum Kanpai, care profita de consumator sau care pretind ca stiu ce fac pe bani multi, ma tem ca n-o sa avem niciodata un ramen ca in Berlin sau in Stockholm si e mai mare pacatul cand orasul este plin de pofticiosi ca mine.

Radem, glumim, dar totul pana la mancare.

P.S.

Ramenul din imagine nu are nicio treaba cu Kanpai, iar poza este luata de aici. Sper sa nu se supere nimeni, dar poate ii inspira pe cei de la Kanpai.

5 thoughts on “Cum ajung locurile mediocre in voga: Azi, Kanpai”

  1. Bravo! Avantajul tau este ca poti face comparatie. Mi-ar fi placut sa citesc ceva comentarii pro sau contra. Astept sa mergi si-n celalalt local cu specific asiatic. Nu se stie..!

  2. Buna seara Rox,

    Multumim pentru vizita!
    Cateva observatii apropo de cronica ta:
    Ramen ; este un produs la care tinem foarte mult. Atat chef Takehiro (cu peste 15 ani experienta chiar in ramen-bar uri din Tokio si Yokohama) cat si Kana (unul din parteneri) au o mare experienta in prepararea acestui fel de mancare atat de traditional.
    Chef Hirokazu Kawabata ( un chef cu renume in toata Japonia!) care a implementat si deasemenea a adus reteta de Ramen Yokohama la noi ne-a povestit si invatat foarte multe despre acest produs.
    Uite ce spun cei 3 japonezi ( foarte afectati , e adevarat, dupa ce le-am citit review-ul tau!!) pe care te invitam la urmatoarea vizita sa i cunosti la Kanpai.
    Acesta este dealtfel si motivul pentru care am tinut sa raspundem detaliat!
    Asadar , OUL e musai sa fie marinat 1/2 zi cel putin in soia , sake mirin si zahar. El nu trebuie sa fie foarte moale si mai ales trebuie sa arate ca si cum a fost marinat..usor inchis la culoare. Poza postata de tine nu arata ca si cum acel ou a fost marinat. iar pastele au textura unor paste uscate. ( cele proaspete sunt un pic “cretze”!) Aceasta este metoda “home” si ft simpla de a face ramen / paste uscate si fara chestii complicate cum ar fi marinarea…! Dealtfel nu se scrie nimic marinarea oului in reteta de pe site ul prez de tine!
    Apropo de paste , pentru ca si acestea au un rol ft important , Kanpai le importa de la niste producatori japonezi care fac numai paste pentru ramen/udon. De aceea poate si pretul este mai mare (!) 25 de lei portia normala 250g si 38 de lei portia de 400g care de regula este asimilata unui pranz complet !
    Concluzia ar fi ca atat noi cat si clientii care servesc Ramen atat la Kanpai cat si la Japanos suntem multumimiti de calitatea acestui produs. Evident ca e loc de mai bine si de aceea iti multumim oarecum pentru critici!

    Design si Izakaya in general.
    Izakaya tocmai asta inseamna / un local accesibil , bistro , pub .. nu este nevoie de vesela sofisticata . Lingurile de portelan sunt foarte scumpe si se ciobesc foarte repede .. am terminat cateva stocuri … vindem peste 100 de portii de ramen / zi .. dealtfel poti regasi linguri din acest platic dur special pentru restaurante in ft multe restaurante de tip izakaya …
    Design..asta a fost tema / un local izakaya modern / bistro si nu unul traditional cu lampadare etc..
    Asta este si trendul dealtfel peste tot.. vezi izakaya amsterdam / miss ko paris etc
    Preturi
    Suntem cotati atat la Kanpai cat si Japanos ca avand preturi accesibile pentru publicul iubitor de mancare japoneza. Cel putin comparativ cu concurenta din zona . ( sunt 5 restaurante japoneze intr-un perimetru de max 1 km2)

    Nefiind un ramen bar avem si alte produse pe care te invitam sa le incerci! Poate reusim sa mai indulcim cumva prima ta impresie despre Kanpai..
    http://www.kanpai.ro

    Iti dorim un 2017 plin de calatorii frumoase si experiente culinare cat mai reusite!
    Felicitari pentru logout.ro!
    Kanpai team

    1. Multumesc tare mult pentru raspunsul detaliat. Indiscutabil, gusturile se discuta, iar eu sunt deschisa mereu la explicatii 🙂

      Sa avem un an savuros!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *