Restaurantul El Bacha, care in ciuda titlului “derutant” se afla in Bucuresti, in rondul din Piata Alba Iulia, trebuie incercat macar o data. Daca va place mancarea libaneza cu atat mai mult, daca nu ati incercat mancarea libaneza, de acum inainte sigur o sa va placa si daca nu va place, cumva, cumva o sa vedeti ca va veti converti incet la ea.

Nu dati inapoi cand intrati. El Bacha este un kitsch impresionant. De la florile de plastic care nu stiu cum inca mai rezista pe lumea asta pentru ca nu cred ca mai este vreo persoana careia sa-i placa hidoseniile astea, pana la cum arata meniul, totul lasa loc de imbunatatiri majore. Daca veti avea curiozitatea sa intrati pe site-ul restaurantului, veti intelege despre ce vorbesc, asa ca incercati ca nu judecati acest loc dupa primele impresii.

Odata trecut acest hop mai aveti un obstacol de depasit. Preturile sunt destul de mari, dar la final veti vedea ca merita sa mananci aici.

Bucataria libaneza are niste gustari reci si calde de te lingi pe degete. Nici vorba de mizilic romanesc compus din cascaval, branza, salam, masline si eventual ficatei prajiti si inveliti in bacon. Nu.

Daca nu aveti un apetit de prizonier tinut sapte zile fara mancare, va asigur ca dintr-o portie de hommos cu snaubar si una de taboule va saturati pe deplin. Ca sa vorbim totusi romaneste, hommosul este naut macinat amestecat cu pasta de susan, stropit cu lamaie, iar varianta cu snaubar are pe deasupra niste muguri de pin, in timp ce taboulele sunt compuse din patrunjel tocat marunt, rosii maruntite, menta, ceapa, grau si pe deasupra bucatarul din El Bacha mai scapa si cateva boabe de rodie roscovana. Iar cele doua nu se servesc sec asa, ci cu niste lipii calde, abia scoase din cuptor. Se ia lipia, se rupe, se impodobeste cu hommos, se racoreste cu taboule si se mananca. Este un deliciu. Dincolo de hommos, libanezii mai au un fel de gustarica, numai buna de pus pe lipie. Este vorba despre labne cu usturoi si menta. Revenim din nou la limba romana si va spun ca labne este o crema de iaurt. Adica un iaurt care este ca o smantana tare, cum este iaurtul grecesc de exemplu, nu prosteala d-aia moale din supermarket. La El Bacha toate cele de mai sus se aduc in niste castroane generoase, de nu poti sa le termini de unul singur.

Citește și:  Cum ajung locurile mediocre in voga: Azi, Tuk Tuk

Daca totusi simtiti ca mai aveti loc si curiozitatea va impinge de la spate, tot la categoria gustare intra si ras asfourul de vita. Stiti ce-i asta? Sunt bucatele de carne de vita, sotate cu ceapa si caramelizate cu suc de rodii. Nu prea se compara cu omleta pe care stim cu totii s-o facem, nu? Pai nu prea, pentru ca vita asta dulce-acrisoara se topeste in gura de frageda ce este. Combinata cu lipia, hommosul si tabulele deja avem un ospat pe cinste.

Bine, bine, dar poate nici asa nu v-ati saturat. Daca vreti o ciorba, incercati ciorba de linte, iar daca tot va este foame, desi nu prea cred ca asa ceva mai este posibil, luati-va niste frigarui. Noi ne-am luat niste frigarui de vita, care vin insotite de legume si niste ceapa frecata cu mirodenii. Bune tare de tot bucatelele de carne aromate prin Dumnezeu stie ce mirodenii si fragede de nu-ti vine sa crezi.

Parca ati si uitat de floarea din plastic care se preface ca sta verde la fereastra, nu? Si nici n-o sa va para rau de banii dati. Acum ca tot am pomenit de bani o sa va dau si niste repere ca sa stiti exact cat sa aveti la voi: hommosul simplu costa 12 lei, cel cu carne este 15 lei iar cel cu muguri de pin este 17 lei. Taboulele sunt 16 lei. Ras asfourul de vita costa 25 de lei iar labnele cu menta si usturoi costa 11 lei. Deci, daca va opriti la un hommos cu tabule si un suc, scoateti din buzunar cam 50 de lei pentru o masa. Daca vreti sa mergeti mai departe, aflati ca ciorba de linte costa 12 lei iar frigaruia de vita este 35 de lei.

Practic, o masa completa va cam duce intr-o 100 de lei, cu bautura inclusa si cu un bacsis mic de tot :). Dar eu zic ca merita, macar asa din cand in cand sa dati o fuga pana la El Bacha cel kitschos pentru a manca ceva bun si sanatos.

P.S. De obicei punem si poze de pe unde mergem. Acum doar am mancat asa ca nu am avut ce face si am luat o poza de pe Wikipedia ca sa ilustram materialul. Asta pentru ca site-ul restaurantului pune la dispozitie o galerie foto de neutilizat, ca sa fim indulgenti.

6 comentarii

Reply

De data asta nu scapi. Cand vin in Bucuresti aici vreu sa mergem. Sper sa ma convinga si sa incep sa gatesc si eu astfel de mancaruri.

Reply

Am patrunjel,marar,busuioc(nu-miplace!),sare, rosii in bulion dar celelalte ingrendiente ce mai sunt ? Valeu,ce gust o mai avea si preparatul acesta? Dar daca Rox spune ca este bun o sa trec si eu pe acolo fie ce-o fi. daca imi place mananc daca nu , nu si gata…

Reply

Interesanta gustarea din carne de vita, acel ras asfour de vita. Daca mai mergi in acel loc te rog sa faci o poza si sa revii cu precizari.

Reply

Frumoasa reclama! Sper s-o vada si libanezul.

Reply

Ce reprezita poza? Desert? Pare inghetata infasrata, dar in ce?

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.