Acesta nu este un articol despre mancare. Nici macar nu este un articol despre o calatorie. Este un articol despre lacomie, obezitate, foame, risipa. Este despre EXPO Milano 2015, un eveniment care are loc din cinci in cinci ani si care anul acesta a avut ca tema principala “Feeding the Planet, Energy fot Life” (Hranirea Planetei, Energie pentru Viata).

Aceste expozitii universale dateaza din 1851, prima fiind tinuta la Londra. Parisul a ramas dupa expozitia din 1889 cu Turnul Eiffel, iar in urma cu cinci ani de zile peste 78 de milioane de oameni au mers sa vada expozitia de la Shaghai.

Apasa butonul pentru un like la pagina noastra de Facebook10696350_800630046641745_5203035824853857279_nNici un share nu ar strica:)

La EXPO Milano 2015, care are loc in perioada 1 mai-31 octombrie 2015, sunt asteptati 20 de milioane de oameni care vor veni sa vada pavilioanele a 140 de tari.

Nu intru in detalii, sunt pavilioane care respecta tema si sunt unele facute degeaba, cum este cel al Romaniei. In contextul in care tema expozitiei de anul acesta era mancarea si modul in care pot fi hraniti in mod sustenabil oamenii, Romania a inteles sa se promoveze prin niste lautari si niste ii futuriste, cand are hectare intregi de agricultura bio si ii care l-au inspirat pe Matisse. Nu mai spun de mancare. Nu mai spun ca nu am vazut un borcan de magiun de Topoloveni sau un sirag de carnati de Plescoi. Nici macar o branza de burduf. In acest timp, la standul Argentinei sfaraiau fripturile, iar in magazinul de suveniruri din Chile puteai sa lasi averi. Colacii sa faceau si la vecinii din Ungaria, iar despre standurile Italiei chiar nu are rost sa mai vorbesc. Doar va spun ca am mancat o inghetata de la Pernigotti cu fistic si ciocolata de-mi venea sa ma pun in genunchi si sa plang de bucurie.

Eu vreau sa va dau cateva cifre pe care nu le stiam inainte de EXPO Milano 2015. Pana in 2040, populatia lumii va creste de la 7 miliarde, cati eram in 2012, la 9 miliarde de oameni.

Acest lucru va duce la o crestere a consumului de energie cu 40%. In termeni de nutritie a celor 2 miliarde de oameni noi, este necesara o crestere a productiei de mancare intre 70 si 100% pana in 2050.

Va mai dau cateva cifre. O TREIME din productia globala de mancare se arunca. Un aliment din trei ajunge in cosul de gunoi. Cu aceasta cantitate de mancare s-ar putea hrani 800 de milioane de oameni care acum sufera de malnutritie. Inghiteam in sec in timp ce citeam si-mi aduceam aminte de toate pachetele trimise de maica-mea aruncate la gunoi. In bani, mancarea asta aruncata inseamna 1.000 de miliarde de dolari, adica de 5-6 ori PIB-ul Romaniei. La gunoi. Toata mancarea asta care se arunca, dincolo de bani, inseamna si poluare inutila. Daca ar fi o tara, ar fi al treilea cel mai mare producator de emisii de CO2 dupa SUA si China.

Pentru fiecare persoana care sufera de malnutritie sunt doi oameni obezi sau supraponderali.

Mai mult, acum 1,4 miliarde de oameni stau pe intuneritc in timp ce unele tari inchid centrale din cauza supracapacitatii.

In cadul EXPO Milano 2015, cel mai puternic stand ca organizare este Pavilionul Zero. Este chiar la intrare. Mergeti deagaba la EXPO Milano 2015 daca nu intrati acolo.

Pavilionul este gandit ca o calatorie prin istoria mancarii. Totul incepe frumos. Este proiectat un film cu un baietel care merge cu o bucata de branza pe care o schimba cu o paine si apoi cu niste pesti sarati. Pe viitor va avea mai mult de munca pentru ca tocmai i s-a nascut o surioara.

Vezi pereti de seminte, fructe tridimensionale cad din cer. Apoi ajungi la domesticirea animalelor, la productia de unelte pentru cultivarea ogoarelor, la recipientele de conservare. Vezi cum a crescut satul si a ajuns la nivelul New York-ului, cum de la tarana, am ajuns la zgarie-nori. Abia apoi urmeaza partea cea mai socanta a pavilionului.

Vei intra intr-o camera in care este un monitor urias, asa cum se vede in filmele cu brokeri de la Bursa din New York. Iar pe monitoarele acelea vezi pretul alimentelor in timp real, in toate colturile lumii. De la baietel si surioara lui, am trecut la 7 miliarde de oameni. De la branza si pesti conservati in sare, am sarit la o bursa a alimentelor care produce atacuri de panica mai ceva ca prabusiea Lehman Brothers. Iar cand iesi din ringul bursei nimeresti intr-un munte de mancare aruncata, stricata. In acea treime, in cele 1.000 de miliarde de dolari care ar putea hrani 800 de milioane de oameni. Doi obezi la un malnutrit. Catastrofa.

Citește și:  Croatia si Muntenegru si nimic in plus. Ep. 1

Dar EXPO Milano 2015 nu te lasa totusi in starea asta. Am aflat tot aici ca la 1.300 de kilometri de Polul Nord s-a construit o banca in care se tine ceva mai pretios decat orice: seminte, mai precis 800.000 de sortimente derivate din peste 5.000 de specii de plante din 232 de tari.

Acesta este cea mai mare banca de seminte din lume si este amplasata in Svalbard, Norvegia. Structura in sine apartine Norvegiei, dar semintele nu. Ele apartin tarilor care le depun acolo. Extinctia nu este un eveniment care are loc cand moare ultimul membru al unei specii. Extinctia incepe cu mult inainte, cand o specie inceteaza sa mai evolueze, am citit intr-o revista. Norvegia a inteles rapid asta pentru initiatorii acestui proiect au convins autoritatile de acolo in mai putin de jumatate de ora de necesitatea acestei sere.

La standul Romaniei nu se putea face gratar pentru ca nu era permis focul deschis. La Uruguay halcile de carne sfaraiau la flacara mare. In unele locuri se poate, in altele nu.

Sa revin. O alta chestie pe care trebuie s-o vedeti la EXPO Milano 2015 este Future Food District. Este un experiment facut de Coop, cel mai mare lant de supermarketuri din Italia. Aceasta este un fel de magazin al viitorului. Ce este asa de misto? Daca treci mana pe deasupra laditelor de rosii, sa spunem, vezi unde au fost produse, cand, cate calorii au, ce amprenta de carbon au lasat si asa mai departe. Iei rosiile, te duci cu ele la casa, ti le scanezi, bagi banii intr-un aparat, o masina iti da restul si apoi pleci.

M-am speriat un pic gandindu-ma ca dupa foame, ma paste si dominatia robotilor, dar mi-am luat un cannolo si mi-am revenit.

Tot EXPO Milano 2015 este de fapt un smart city, poate primul smart city pentru ca este alimentat cu energie verde, masinile sunt alimentate electric prin intermediul unui infrastructuri conceputa de Enel.

Dar pe seara, daca ajungi pe standuri, nu ai cum sa nu vezi risipa, mancarea pe jumatate consumata, paharele pe jumatate pline. Desi EXPO Milano 2015 a venit cu o tema foarte dura, putine tari au tratat-o asa cum trebuie, veritabil, riguros. Coreea de Sud are un stand exceptional, dar in rest multe tari au inteles ca EXPO Milano 2015 este doar despre etalarea bogatiei culinare, despre a manca pana ajungi sa te bati cu lingura pe burta. Pacat, dar totusi o samanta a fost sadita. Cel putin pentru mine, un semnal de alarma a fost tras.

Ma gandesc si acum ca pentru mine aprovizionarea cu alimente a devenit obositoare. Intru in magazine si uneori nici nu mai inteleg ce fructe sunt alea, sunt legume de care nu am auzit in viata mea, nu stiu ce gust au, cum se folosesc. Mai mult, oroarea, ororilor, abia la EXPO Milano 2015 am gustat si eu quinoa. Sincer, este o prostie. Adica, sincer, viata mea nu este nici mai saraca, nici mai bogata de cand am mancat quinoa cu avocado.

Mi-am dat seama ca la finalul zilei, dincolo de tot acest delir culinar care a generat doi obezi la un malnutrit si care duce ca un aliment din trei sa ajunga la gunoi, mie-mi plac salata de vinete si cartofii prajiti cu branza. Si ca mai des mi se face pofta de omleta decat de somon cu baby spinach si mai stiu eu ce fandoseli. Asta este lectia mea. Am nevoie de mult, mult mai putin. E ok si daca frigiderul nu e plin.

Daca ti-a placut si vrei mai mult, apasa butonul pentru un like la pagina noastra de Facebook10696350_800630046641745_5203035824853857279_nNici un share nu ar strica:)

4 comentarii

Reply

voi prelua cateva idei si le voi transforma intro rugaciune. Le voi citi mereu sa nu uit ce-i datorez zilei de maine… sa-i asigur existenta.

Reply

Opreste Doamne timpul! Altfel cum sa ne dam seama de raul facut? Alergam, alergam,alergam…

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.