Vroiam de mult timp sa va povestesc despre Cazinoul din Constanta pentru ca nu stiu cati dintre voi ati apucat sa-i treceti pragul. M-a determinat faptul ca intre 1-10 august Cazinoul va fi redeschis publicului in cadrul proiectului CaziNOU, o serie de evenimente culturale, dar si o strangere de fonduri, cu obiectivul de a readuce in atentia noastra una dintre cele mai frumoase cladiri din Romania. Evenimentul este realizat de cei de la Calup, o mana de voluntari al caror scop declarat este evidentierea patrimoniului economic si cultural al cladirilor in tranzitie.

Sper ca nu v-am plictisit cu aceasta introducere si ca veti avea rabdarea de a citi cateva lucruri despre Cazinoul din Constanta. O sa redau mai jos un material pe care l-am publicat in aprilie 2012 pe zf.ro. In primavara aceea, de Paste, Cazinoul era deschis publicului. Nu am putut rezista invitatiei. Daca ar fi sa scriu din nou acest material, nu cred ca mi-ar iesi la fel de…autentic. Am uitat unele lucruri. Se uita oamenii intre ei, daramite un om si o cladire vazuta pret de o ora.

Asta am scris atunci:

„Incerc sa-mi imaginez cum era, acum mai bine de 100 de ani, cand Cazinoul din Constanta se deschidea devenind una dintre cele mai moderne cladiri ale secolului 20. Rochii lungi, matasuri fosnitoare, catifea grea, bastoane de lemn nobil, evantaie din dantela, mustati rasucite, jobenuri inalte si parfumuri grele. Daca te uiti la toata arhitectura centrului vechi din Constanta, Cazinoul se integra perfect, era cireasa de pe tort intr-un oras cu negustorime bogata si gusturi rafinate. Acum tot centrul vechi din Constanta este ca o rana iar Cazinoul este poate cea mai vizibila victima a anilor intregi de lipsa de interes sau a afacerilor ratate.

De ceva timp, Cazinoul s-a deschis din nou. Cine vrea sa-l vada, cine mai trece prin Constanta rezistand ispitelor cu castraveti murati venite din Bulgaria, poate sa intre. Gratis. Inainte trebuia sa treci de ochii unor paznici oarecum vigilenti pentru a face o poza mai de aproape, dar acum Cazinoul se expune aproape indecent oricui are chef sa-l vada, fara a cere un ban in schimb.

Inauntru este o ruina. Mirosul este greu, aerul este umed. Peretii sunt incarcati de mucegai si de povara povestilor de iubire scrijelite in tencuiala. Nu sunt pliante la intrare, nu-ti explica nimeni nimic, dar poti sa afli ca Ada dintr-a IX-a E te iubeste si ca cineva l-a apreciat pe Eminem asa de mult incat i-a tatuat numele pe zidurile de 100 de ani ale Cazinoului. Cativa porumbei mai zboara prin camerele goale care-si asteapta totusi vizitatorii in fiecare zi, chiar si de marile sarbatori intre 10 si 16. Lumea este normal indignata.”N-o sa mai faca domne astia nimic. S-a dus!”

Citește și:  Targ de Craciun la Universitate

Poate vor face, poate nu, este greu sa ai asteptari mari in ziua de azi, dar cert este ca sa refaci doar Cazinoul este ca ai cum ai arunca cu banii in mare pentru ca toata zona de acolo este o paragina. Cine vede in Cazinoul din Constanta poate un restaurant luxos sau un club extraordinar sau poate chiar o sala de spectacole nu a fost prin zona aceea a orasului mai pe inserate. Centrul vechi este ca un oras cu fantome, cu schelete de cladiri, cu tencuieli care se desprind, cu strazi proaste, cu afaceri de mult inchise, cu locatari oarecum ostili. Nu este nimeni care sa-ti spuna povestea orasului din vremurile bune, ti-o imaginezi singur, mai citesti câte ceva pe internet si atât. Nimeni nu a retinut ca mana intinsa fara o poveste nu primeste pomana.

De fiecare data cand ma duc acasa, eu fac aceasta plimbare, mereu, fara a ma astepta la schimbari pentru ca m-am obisnuit cu Constanta, cu inertia in care se scalda. Mie imi place chiar si asa, dar eu sunt subiectiva. Am crescut acolo, revin destul de rar si nu platesc camere de hotel scumpe care de fapt fac bani putini. Realitatea este insa cea a zecilor de mii de romani care pleaca mai la sud sau in Grecia sau oriunde, care nu dau doi bani pe aceste vechituri din orasul de la malul marii, chiar daca acum Cazinoul nu cere absolut nimic. Si este de inteles sa fie asa.”

Sper ca odata si odata sa apuc sa scriu si altceva. In Constanta se fac lucrari importante in centrul vechi. Ramane de vazut cand se vor termina.

Mai cititi si:

Regina Constanta

Vama Veche este fix la fel

5 comentarii

Reply

nu stiu cand ai scris asa ceva in ZF. Te rog atasaza-mi tot articolul. saru-mana! A fost o placere sa citesc . Si totusi constantenii au inceput sa spere ca nepotii celor adolescenti acum vor trai inaugurarea centrului vechi renovat. Cam aceasta este viteza de lucru..

Reply

Am fost mire intr-una din salile cazinoului. A fost , a fost..!

Reply

In perioada 1 – 10 august voi merge la Cazinou. Sper s-o faca multi constanteni cu dare de mana si poate va fi un inceput. Eu vreau ca acel loc sa devina un centru cultural unde sa putem vedea evenimente culturale de mare valoare.

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.