Atat de tare m-am saturat de nemernica asta de vreme, care a fost anuntata cu surle si trambite ca fiind cea mai cumplita iarna din ultimul secol, incat trebuie sa-mi exersez cumva mintea ca sa n-o iau razna. Ultimul exercitiu la care m-am gandit este format dintr-un calamar pe gratar, umplut cu branza feta si stropit din belsug cu ulei de masline, o baie in cea mai albastra apa, un masaj la talpi cu pietre mici, rotunde si albe facut chiar in buza unei cariere de marmura si un Mythos. Mai pe scurt si pe intelesul tuturor, mi-a venit in minte Thassos. Sa inceapa exercitiul de imaginatie!

Thassos este o insula, a 12-a ca marime dintre comorile plutitoare cu care a fost binecuvantata Grecia. Bucuria mare legata de ea este faptul ca poti ajunge linistit in Thassos cu masina fara sa faci 10 zile pe drum si sa pui 3 rezervoare. Daca pleci la 5-6 dimineata, ai toate sansele ca pe la pranz sa stai cuminte cu un Mythos in mana si cu soarele arzandu-ti fata. Partea mai putin placuta este trecerea pe la vecinii bulgari prin niste sate in care singurul lucru care-ti trece prin minte este sa nu cumva sa faci pana. Cum ai trecut granita, pe un drum frumos ca-n palma de zici ca-i treaba nemteasca, nu greceasca, ajungi pana in locul de unde trebuie sa iei ferry boat-ul spre Thassos. Esential inainte de imbarcare este sa cumparati o punga de saratele mai mari, biscuiti, chips-uri, ma rog, mancaruri d-astea sanatoase care stau bine in desaga calatorului. Principala atractie de pe ferry este hranirea pescarusilor care aproape vin sa-ti ia merindele din palma, atata-s de obisnuiti cu turistii si pofticiosi dupa mancare. Nu va uitati numai in sus, mai aruncati si un ochi spre apa pentru ca s-ar putea sa aveti norocul sa zariti delfini sau niste meduze uriase ca niste torturi cum numai acolo am vazut.

Buuunnn…Acum sfaturi de cazare eu nu prea o sa va dau, dar cum Thassos este o insula banuiesc ca toata lumea stie ce are de facut. Nu o sa va duceti in mijlocul insulei, ci chiar in buza apei albastre ca este pacat de dansa sa o tineti la distanta. Noi am stat aproape de Alyki, dar v-as minti daca v-as spune ca am vazut altceva in afara de mare si pietre albe si netede pe care sa stai. A, da, cred ca am zarit ocazional si cate un Mythos.

Recomandarea mea este sa va luati o zi o barcuta. Este de fapt ce v-am tot zis mereu sa faceti daca mergeti pe o insula iar motivul este foarte simplu: nu o sa gasiti plaje goale mergand cu masina pentru ca nu aveti cum. Decat daca mergeti acum. Cu masina o sa ajunge la Paradise Beach care este mare si frumoasa, dar cam plina de lume. Tot cu masina o sa vedeti si Marble Beach dar aici chiar trebuie sa ajungeti pentru ca este ceva magic. O dai in mintea copiilor de magic ce este. Plaja nu are nisip, ci este formata din pietre mici si rotunde de marmura. Va imaginati cum vine apa aia ca un cer peste albul acelor pietricele? Credeti-ma ca nu va imaginati. Si pietricelele alea mai fac ceva de nedescris. Daca va frecati talpile de dansele, o sa innebuniti de placere. Iti vine sa te acoperi cu marmura mica, alba si rotunda, asa de bine este. Magic, parol!

Citește și:  Ce sa faci si sa nu faci in Corfu? Episodul 2

O alta plaja la care puteti ajunge cu masina este San Antonio Beach din Potos, asa numita capitala a distractiei din Thassos. Recomandarea mea este sa ajungeti la apus si sa nu va imaginati ca Potos acesta este cine stie ce Rio in perioada carnavalului. Ganditi-va mai mult la un sat de vacanta. Trece cu Mythos :).

Deci, una peste alta aveti nevoie de barcuta fara niciun semn de indoiala.

Acum ca am tot inotat si inotat, va mai spun doua locuri unde sa mergeti sa mancati si ma opresc. Bine ati mai putea vizita o presa de ulei de masline sau o cariera de marmura, care este chiar spectaculoasa, dar stim cu totii ca nu de asta mergem in insulele grecesti.

Deci, primul loc unde sa mancati este taverna Krambousa din Skala Potamia. Sa nu care cumva sa mergeti prin Grecia si sa va luati pui sau mai stiu eu ce prostii. Nu aveti voie sa stati in buza apei si sa mancati altceva decat peste. Si slava Domnului ca aveti de unde alege. Calamari prajiti sau pe gratar, simpli sau umpluti cu feta si lustruiti cu ulei de masline, peste proaspat de toate felurile, caracatite, scoici, toate sunt acolo pentru voi si papilele voatre gustative. Nu va ganditi la kilogramele care stau dupa colt. Alungati-le cu un iaurt cu miere si vedeti-va de treaba.

Al doilea loc unde trebuie sa ajungeti este mai in inima insulei si se numeste Kazaviti, o taverna care sta in satul cu acelasi nume. Este o taverna ocrotita de copaci inalti si racorosi unde sa mananca bine de tot.  Mergeti multi si incercati de toate, de la salata gustoasa cu branza feta, vinete coapte in Dumnezeu stie ce sosuri, carnite de peste si de caprite, deserturi care se intrec in calorii si altele pentru ca daca Grecia are ceva in afara de apa ca cerul este mancarea divina. Respirati un pic si luati-o la plimbare prin satul care pare rupt din niste carti vechi. Strazi mici si brupte, oameni putini, liniste multa, case frumoase si soare, mult, mult soare sanatos care face pielea aramie si aduce roseata in obraji. Apoi mergeti la scaldat.

Vedeti toate acestea? Inseamna ca exercitiul a functionat!

5 comentarii

Reply

Mai incercati si restaurantul Nautilus, tot din Skala Potamia, este exact langa plaja, o terasa acoperita de vita de vie. Se mananca super si acolo.
Thassos e superba pentru relaxare si odihna.

Reply

exercitiul de imaginatie a mers, sper sa iau contact cu marea greceasca la vara

Reply

pozele din fabrica de prelucrare a marmurei (cam mult spus) mi-au trezit amintiri. Inainte de 89 lucram in fabrica de prelucrare a marmurei din Tulcea. Am vazut cum se cipleau manual piesele pentru Casa Poporului. Epoca de aur pentru muncitori, cel mai nepriceput lua 10 mii de lei. Apropo cariera de Marmura de la Ruschita ai vizitat-o?

Reply

Ce-i cu nostalgia verii? Chitaiati dupa zapada iar acum cand a venit in loc s-o tuliti la munte visati la apa albastra si plaja…

Reply

M-ai dat gata cu inceputul.. ai mare dreptate, nu-i vremea rea cat este „spectacolul” tv. Azi-dimineata la antena 3 o reporterita, pierduta undeva in zapada, se dadea de ceasul mortii ca nu stiu ce primar nu-i asculta sfatul : „sa sune la cons.judetean…” M-am oprit in loc, mi-am facut cruce si m-am intrebat daca d-oara stie cine-i seful primariilor comunale.. Doamne, ce usor ne aflam in treaba,! Bine ca au dat cod rosu ca asa am aflat si noi ca exista. O fi si grena?

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.