Pentru ca am scris mult despre lumea din Istanbul, o sa incerc sa scriu putin aici ca poate-poate chiar citeste cineva 🙂

1.  Mergeti pe strada Istiklal, principala artera de shopping din Istanbul. Uitati-va la pisici si la tramvaiul celebru. Incercati rahat gratis, de rodie musai.

2. Daca vreti sa beti o bere (cuvantul capcana fiind o), mergeti pe strada Sofyali sau in Tunel Gecidi. Arata foarte misto cafenelele. Strazile sunt chiar in spatele Istiklal.

3. Mergeti la Durumzade. Aici se face un durum tare bun. Ce este un durum? Este o foaie de placinta umpluta cu niste carnita picanta. Nu suna a trei stele Michelin, dar este. Nu am poze penru ca pana sa scot aparatul am papat tot.

4. Luati la picior toata zona din jurul turnului Galata. Toata. Este plina de cafenele, magazine, mici galerii de arta. Daca vreti sa va luati un tricou suvenir va sugerez sa intrati la Aponia. O sa vedeti voi de ce. Daca va prinde ploaia, mergeti la cafeneaua Federal Coffee Company. O sa vedeti voi de ce.

5. Luati-va suc de rodie. De oriunde. Mult.

6. Treceti podul Galata si uitati-va la pescari. Prindeti un apus acolo. Numarati barcile. Mancati un sendvis cu peste, suc de lamaie si luati-va un pahar cu muraturi.

7. Intrati in moscheea Yeni Cami. Este superba.

8. Intrati in bazarul cu mirodenii. Iesiti in strada Hasircilar si intrati in magazinul Namli. In ziua in care faceti asta incercati sa nu aveti toti banii de vacanta la voi si poate nu va duceti chiar lihniti de foame.

9. Mergeti in Grand Bazaar si luati-va o harta de la unul din sutele de magazine de acolo. Explorati, negociati, cheltuiti fara masura. Fiti totusi atenti. Este posibil sa faceti cele mai bune afaceri in afara bazarului.

10. Dati o tura pana la Velide Han. Este un loc in care stau multi mestesugari si de unde se poate vedea Istanbulul de sus, dar tineti minte ca se deschide dupa ora 4.

Citește și:  Japonia în zece zile. Arta din Tokyo

11. Mergeti la Moscheea Albastra. Nu are rost sa va povestesc. Trebuie sa vedeti cu ochii vostri. Chiar langa moschee este un mic bazar. Nu-l sariti pentru ca are cateva magazine cu adevarat remarcabile.

12. Intrati in Basilica Cisterna. Veti avea surpriza vietii voastre.

13. Mergeti la Haya Sophia.

14. Obligatoriu dati o tura pe la Topkapi, palatul sultanilor. De aici veti avea una dintre cele mai bune privelisti asupra Bosforului, veti vedea smaralde si diamante cat pumnul si alte asemenea minuni.

15. Mergeti in cartierul Karakoy. Este plin de cafenele, cofetarii si daca aveti noroc mai prindeti si expozitia lui Banksy.

16. Mergeti la palatul Dolmabahce, noul palat al sultanilor. Eu, personal, daca ar trebui sa vad un singur palat, as alege fara ezitare Topkapi. Fara sa ma gandesc o clipa, dar asta nu inseamna ca Dolmabahce nu este uluitor. Este un palat care aproape a falimentat un imperiu asa ca va puteti astepta la un efect WOW de amploare.

17. Mergeti la un rooftop bar de unde sa puteti vedea Istanbulul de sus.

18. Vizitati Moscheea Suleymaniye.

19. Fiti cu ochii pe zidurile din Istanbul. Este o colectie de graffiti-uri foarte frumoasa, placi de ceramica plasate te miri unde si tot asa.

20. Mergeti in cartierul Balat si poate treceti si prin Fener. Nu este Istanbulul turistic, este Istanbulul acoperit, cuminte, religios, mai putin aglomerat. Vedeti si partile acestea pentru ca altfel nu veti avea imaginea completa.

21. Mancati gozleme facute de bunici in fata voastra, baclavale si durum, scoici cu orez, dondurma, simit, sendvis cu peste, alune, fistic, rahat, halva. Beti rachiu si ceai, suc de rodie si cafea. Umpleti-va de pacate in Istanbul. Va spovediti acasa.

Un comentariu

Reply

Am fost in Istanbul intr-o excursie cu autocarul. Am vazut cateva din locurile indicate de tine dar nu asa cu sufletul. M-ar placea sa revin si sa am la dispozitie cate o zi pentru fiecare obiectiv si pe tine ghid? platesc eu tot.

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.