Site icon logout.ro

5 chestii de care sa te bucuri intr-un weekend la munte – Piatra Craiului

Bocanci rupti in Piatra Craiului

Am fost un om al muntelui de mic, as putea spune. Nascut si crescut in zona de depresiune montana am avut mai mereu contact cu drumetiile montane, cu aerul curat, cu apa rece si cristalina de izvor, mirosul de rasinoase si verdele lor permanent.

De cativa ani, devenind bucurestean flotant, nu mai am la indemana muntii cu care eram obisnuit si trebuie sa ma imprietenesc cu altii, de prin „preajma”. Asa ca, in primul weekend din septembrie, profitand si de vremea superba anuntata, am luat rucsacul in spate (-le masinii) si am plecat spre Zarnesti, cu gandul sa ajung in Piatra Craiului.  Am luat-o la pas de-acolo si mi s-a confirmat inca odata ca sunt atatea lucruri de care te poti bucura intr-un weekend pe munte. Dau mai departe 5!

Culoarea gri este cea care predomina in Bucuresti, e opinia multora. Desi nu stam grozav la metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor situatia e si mai tragica prin alte orase mari ale lumii (Parisul are 2 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor fata de Bucuresti care are peste 30 de metri patrati). Oricare ar fi cifrele, verdele muntelui este de neinlocuit, poate si datorita cromaticii usor prafuite pe care o are in oras.

Mergi, alergi, urci, cobori, transpiri, consumi energie, nu mai poti, te opresti, mananci. Pe munte gestiunea energiei este foarte importanta. De aceea hrana, hidratarea si odihna trebuie sa nu fie ignorate in detrimentul atingerii punctului final al traseului. Chiar daca intarzii fata de numarul de ore stabilit pe tablitele de marcare a traseului, nu uita sa te hidratezi, sa mananci si sa ai momentele de odihna atunci cand organismul ti-o cere. Iar daca nu risti sa te prinda noaptea pe un traseu pe care nu-l cunosti scoate-ti izoprenul sau sacul de dormit si intinde-te o jumatate de ora. S-ar putea sa dai peste un somn pe care nu l-ai mai intalnit din copilarie. 🙂

Ai ajuns la cabana, la refugiu, in locul stabilit ca punct final pentru ziua lunga de drumetie. Evident ca pentru seara primul lucru la care te gandesti este FOCUL. Inca de la descoperirea lui nu a schimbat numai alimentatia (de la crud la preparat termic), dar a impamantenit si socializarea (in jurul lui) ajutand astfel la formarea cuvintelor, a limbilor. Noi am continuat aceast progres al omenirii preparand cateva frigarui picante, jumari grase si delicioase si dezlegandu-ne limbile cu o palinca indulcita de-acasa cu miere de albine. Altfel te odinhesti pentru o zi noua de drumetii dupa cateva ore de vorba in jurul focului cu asa meniu. 😛

Piatra Craiului este un masiv care permite amatorilor de sport outdoor sa se desfasoare: alipinism, ciclism montan, alergare montana, etc. Eu cu alpinismul nu ma impac, ca mor de frica de inaltime, dar de ciclism montan si alergare nu m-as satura. Trebuie sa ai macar conditie fizica medie pentru a te baga la sporturi de acest gen. Si bineinteles, macar inca un om cu care sa „balauresti” pe munte, ca singur nu are acelasi farmec si nici nu se recomanda.

Poate ai un caine acasa, poate o pisica ori un papagal si stii ce inseamna sa iubesti un animal. Asta nu te califica imediat pentru jobul de managaietor sef de familie de magari de stana. Dar poti sa incerci sa devii :))

P.S: Desi am dormit in cort si am tremurat putin de frica posibilei vizite a lui Mos Martin, ciobanul de la stana de mai la vale ne-a confirmat ca ursul nu a mancat niciodata niciun turist, desi pe la el pe la stana trece in fiecare noapte. Deci mergeti linistiti pe munte! 🙂 

Exit mobile version