Site icon logout.ro

Gradina Botanica din Cluj

Gradina Botanica Cluj-Napoca

Infiintata in 1920 de profesorul Alexandru Borza, Gradina Botanica din Cluj ocupa astazi 14 hectare de teren unde sunt cultivate specii de plante din toate colturile lumii.

O importanta deosebita o are in acest sens colaborarea cu institutii similare din alte tari. Gradina Botanica din Cluj cuprinde 10.000 de categorii specifice de plante cultivate, un herbar cu 655.00 de pagini de o valoare stiintifica deosebita si un muzeu botanic ce contine aproape 7000 de piese.

Vegetatie din tara noastra

Vizitatorii regasesc aici specii importante , reprezentative pentru vegetatia din Campia Transilvaniei, a Banatului si Olteniei, a Muntilor Carpati. Un punct de atractie il constituie Gradina Romana, dominata de statuia zeitei Ceres, unde alaturi de piese arheologice descoperite in municipiul Napoca, se afla flori si legume ce cresteau in gradinile romanilor, dar sunt cultivate si astazi.

Vegetatie din toata lumea

O adevarata enciclopedie botanica, sectorul sistematic, intins pe o suprafata de 4 hectare, care grupeaza speciile de plante pe familii, iar familiile, in ordine si clase dispuse in succesiune filogenetica.

Sute de specii de plante ierboase si lemnoase atrag privirile in sectorul ornamental, iar flora asiatica „ademeneste” turistii in Gradina Japoneza, cu arhitectura si designul sau peisagistic specific.

Complexul de sere

Complexul de sere cuprinde 6 compartimente:

[unordered_list style=”arrow”]

[/unordered_list]

In aceste sere pot fi admirati minunatii nuferi de pe Amazon, ferigile tropicale si plantele suculente, plante australiene si mediteraneene, delicatele orhidee si impozantii palmieri.

De interes general

In cadrul gradinii mai exista doua zone de interes general: herbarul, care contine 655.000 de pagini cu o valoare stiintifica deosebita si muzeul botanic cu 6.900 de piese. In incinta Gradinii functioneaza Institutul botanic, reprezentat de colectivul de botanica al facultatii de Biologie si Geologie din Cluj. Gradina Botanica editeaza urmatoarele publicatii: „Contributii botanice”, revista care cuprinde lucrarile stiintifice ale specialistilor clujeni in domeniu, „Catalogul cu seminte”, pe baza caruia se realizeaza schimbul de seminte cu aproape 500 de institutii similare din 82 de tari si „Flora Romaniae Exsicca”. Aceastra permite schimbul de herbare cu intitutiile botanice din intreaga lume.

Program de vizitare

Tarife acces intrare

Taxa de intrare*

5,00 RON

Abonament anual intrare

240,00 RON

Abonament semestrial intrare

160,00 RON

Abonament trimestrial intrare

80,00 RON

Exit mobile version