Stimați gospodari,

Înainte de a începe a vă povesti despre cum este în Rusia în detaliu (știm că nu citiți tot, dar ne ajută pe noi să ne amintim la bătrânețe), vă dăm câteva informații de importanță maximă 

pentru a vizita această țară frumoasă ca Ileana Cosânzeana (sau Vasilisa, dacă vă mai aduceți aminte de basmele rusești).

  1.  Biletul de avion către Moscova costă cam 250 de euro, zburați cu Aeroflot dacă nu vreți să vă complicați. Biletul poate fi achiziționat de pe site-ul TAROM. O să vă bucurați mult când o să vedeți că au mâncare bună în avion și mai multe meniuri din care puteți alege.
  2. Înainte de a vă urca în avion, trebuie să aveți viza. Cum se obține aceasta?
    • După ce luați biletul de avion, vă luați cazarea. De la cazare trebuie să cereți ceea ce se numește o invitație care se plătește separat de cazare și care costă cam 10 dolari. Această invitație este pentru toată durata șederii voastre și trebuie să specificați dacă mergeți în mai multe orașe, cu datele aferente fiecărei șederi.
    • Pașaport (doh)
    • Mai departe, cel mai simplu este să mergeți la Centrul de Vize și se ocupă ei de toate formalitățile în schimbul unei taxe de 25 de euro (plătită în lei la cursul zilei). Mai puteți să vă luați viza și de la Ambasada Rusiei, dar procesul pare ceva mai complicat.
    • Pentru obținerea vizei mai aveți nevoie de asigurare (suma minimă asigurată este de 30.000 de euro), fotografie (color 3,5 х 4,5 cm) și mai trebuie să completați un formular pe care îl găsiți aici. Găsiți toate informațiile necesare și pe siteul Centrului de Vize, adică aici.  
    • Când aveți toate documentele, vă faceți o programare și vă duceți să le depuneți. Nu este un interviu, nu vă întreabă nimeni nimic, viza vine mai mult ca sigur în mai puțin de o săptămână, chiar și mai repede în regim de urgență.
    • Viza pentru Rusia se dă doar pe perioadă șederii, așa că dacă vă doriți să mai faceți o excursie și altă dată, trebuie să obțineți din nou viza.
  3. Sfatul nostru este să mergeți în Rusia pe o perioadă mai mare, dacă tot vă chinuiți cu punctul 2. Noi am fost 10 zile și am vizitat Moscova și Sankt Petersburg. Desigur, mergea și mai mult.
  4. La aeroport, ți se va verifica viza și vei primi o mică foaie de care trebuie să ai mare grijă. Este un fel de pașaport local. Ți se va cere acea foiță la fiecare cazare pentru a fi înregistrat pentru că Tătucul trebuie să știe tot. Orice document primești de la cazare, pastrează-l. Orice.
  5. Între Moscova și Sankt Petersburg cel mai bine este să luați trenul de mare viteză în locul avionului. Este o experiență cool, pe care noi nu o vom trăi niciodată în timpul vieții noastre în România, iar biletul costă undeva la 50 de euro, dacă îl luați biletul din timp. Știm că nu o să faceți asta, așa că veți plăti 80 de euro, ca noi 🙂 Găsiți informațiile necesare aici. Călătoria nu durează mai mult de 4 ore iar condițiile sunt foarte mișto, comparabile cu cele dintr-un avion de linie. Pătrează inclusiv biletele de tren. Nouă ne-au fost cerute în Sankt Petersburg, de exemplu. Habar nu avem de ce. Tătucul, probabil…
  6. Contrar tuturor părerilor, Rusia nu este scumpă. Găsiți cazări decente la 50 de euro pe noapte, o bere costă până în 15 lei, iar o ciorbă cam la fel.
  7. Transportul în comun este un vis în Moscova și Sankt Petersburg. O călătorie cu metroul costă cam la fel de mult ca o călătorie în București, diferența fiind că timpul de așteptare nu depășește 2 minute, mereu ai loc în vagon, iar netul merge brici, dacă tolerezi ceva reclame. În plus, stațiile de metrou sunt o destinație în sine. În Sankt Petersburg cartela de metrou este în formă de bănuț 🙂
  8. La autobuze situația este ceva mai vintage, în sensul că în Sankt Petersburg am înțeles și eu ce vrea să zică expresia să ajungă până-n fund la taxatoare. În fundul autobuzului era o taxatoare, iar banii trebuia să ajungă la ea, de aia 🙂
  9. Descărcați-vă un Google Translate dacă vreți să înțelegeți ce cumpărați. Este mai greu cu engleza prin Rusia.
  10. Pregătiți-vă să veniți cu 3 kile mai pufoși acasă. În Rusia mâncarea este senzațională. Senzațională. Oamenii sunt ok. Moscova mi s-a părut foarte safe, fără a încerca nu știu ce extravaganțe pe la periferia orașului.

Hai, curaj, luați biletele și vorbim mai încolo despre ce e de făcut odată ajunși în Rusia.

3 comentarii

Reply

Daca cineva m-ar fi intrebat, acum 35 de ani, unde vreau sa merg in excursie in afara tarii, as fi raspuns fara sa stau pe ganduri, in Rusia… Acum am aceiasi dorinta (un pic mai concreta): sa vizitez Moscova si Sankt Petersburg … Sper sa-mi iasa…:)

Reply

Te rog sa dai drumul la poveste.. Unchiul din Ceatal….. are un proiect maret pentru varea urmatoare: sa vorbeasca ruseste cu moscovitii..:)

Reply

Ma pun pe treaba

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.