De azi ne apucam de o serie de articole despre orase pe care le puteti vedea in perioada sarbatorilor de iarna, in 2-3 zile. Adica acel gen de oras in care poti frumusel sa faci un week-end prelungit fara a avea sentimentul acut de vinovatie ca ai ratat cine stie ce minune turistica ascunsa, fara sa te stresezi sa bifezi 5 milioane de atractii si tot asa. Pe scurt, orasul relaxare. Trecand de partea de introducere, care mereu atrage milioane de vizitatori, trecem la subiect. Primul pe lista este Bruxelles.
Recunosc, prima impresie despre Bruxelles nu a fost una buna. Si va spun si de ce. Cand am plecat de la aeroport am dat peste un taximetrist care a fost pur si simplu siderat de faptul ca in Romania se studiaza limbi straine in scoli si care credea ca moneda noastra nationala este rupia. La final ne-a mai si intrebat daca nu putem cumva sa-i lasam 10 euro bacsis in loc de 5, semn ca economia nu prea mai duduia nici in Belgia. Dupa aceasta intampinare, am avut onoarea de a gasi niste romi cersind pe la colturile pietei centrale, ba chiar norocul de a fi jigniti de unii dintre ei pentru ca nu le-am dat banii desi suntem romani de-ai lor. La acel moment am simtit o intreaga furie pentru ca Romania a primit ani buni de-a randul lectii pretioase de la suratele europene mai mari in ceea ce priveste problema romilor, dar chiar acasa la surate lucrurile scapasera de mult timp de sub control. Acestea fiind spuse, prima vizita in Bruxelles a fost un fiasco. Spre marele meu noroc a urmat si a doua, altfel ramaneam cu o prima impresie tare proasta. A doua oara, Bruxellesul mi-a placut mult asa ca vi-l recomand din toata inima, nu pentru o vacanta lunga, ci pentru 2-3 zile de hoinareala.
Probabil ca stiti ca in Belgia sunt cam 500 de sortimente de bere si cam 200 de fabrici de bere asa ca va puteti face o imagine destul de clara despre gradul de veselie de acolo. Bine, nu este o bautura de iarna, dar trebuie sa fii pretentios sau friguros din cale afara sa nu bei 1-5 pahare de bere aurie, aramie, roz, rosiatica, tulbure, clara si tot asa intr-un turneu prin crasmele din piata centrala a orasului. De acolo, cu veselia alimentata de putin alcool, baut responsabil normal, luati-o la intamplare pe strazile inguste garnisite cu fel si fel de magazine, cofetarii sau ateliere de arta care adapostesc faimoasele dantele belgiene. Pentru ca tot am vorbit de cofetarii, dincolo de bere, belgienii mai au cateva lucruri bogate in calorii care stau bine in desaga oricarui calator, iar aceste lucruri se numesc ciocolata si gaufre (eventual tot cu ciocolata). Ei bine, nu stiu ce hal de om trebuie sa fii sa nu gusti putin din toate, ba o capsunica trasa prin ciocolata, ba o gaufre cu caramel, ba o bomboana artizanala, pentru ca eu nu sunt asa. Eu sunt unul dintre acei oameni carora o tara le trece prin stomac, la fel ca iubirea, si pot sa spun ca din punctul acesta de vedere Belgia este foarte foarte intensa.
In afara de bere si dulciuri, magazine si ateliere, Bruxelles are o strada renumita plina cu restaurante cu specific pescaresc. Niciodata nu am fost in acelasi loc in zilele in care am stat in Bruxelles si niciodata nu am fost dezamagita de ceea ce am mancat asa ca singura mea recomandare este experimentul. Dar orice ati experimenta sa nu care cumva sa nu va luati un ceaun cu midii, in sos de vin alb cu fel si fel de ierburi, acompaniate de niste cartofi prajiti si o salata infoiata acrita cu lamaie. Si apoi normal o bere. Si apoi normal un desert. Intelegeti? Deja s-a dus o zi tot plimbandu-va prin piata central dintr-o carciuma in alta.
Depasiti totusi zona si mergeti sa vedeti muzeul Magritte. Nu va zgarciti si luati ghidul audio pentru a intelege mai bine opera lui Magritte. Este pacat sa treceti pe acolo si sa nu intelegeti nimic mai ales ca muzeul gazduieste cea mai mare colectie din lume de opere semnate de Rene Magritte. Sigur, sigur ii stiti macar 2-3 tablouri astfel incat sa va faca sa platiti un bilet.
Normal ca nicio vizita in Bruxelles nu se poate incheia fara o poza macar la pustiul care face pipi in continuu, asa numitul Manneken-Pis. Aceasta statuie are o colectie atat de impresionanta de haine incat ar starni invidia oricarei fashioniste. Cam 800 de costume diferite, ca sa fiu mai exacta, printre care se numara si cel de calusar. Una dintre legende spune ca un pusti, in secolul al XIV-lea a dejucat planurile invadatorilor de a incendia Bruxellesul. Pustiul i-a spionat si a facut pisu exact pe fitilul care urma sa arunce orasul in aer, devenind astfel un erou national. Sunt mai multe legende, dar aceasta-mi place mie cel mai mult.
Atat muzeul cat si statuia sunt in jurul pietei centrale (Grand Place). Acesta este si motivul pentru care Bruxellesul este o destinatie buna de weekend pentru ca mai toate frumusetile sunt concentrate intr-un loc. Si nu trebuie sa disperati pentru ca in perioada acesta se face si o piata de Craciun cu o lungime de doi kilometri.
Acestea fiind spuse, va dam o harta pe care sa o printati inainte de plecare si va uram drum bun, beri spumoase si ciocolata aromata intr-un weekend in Bruxelles.
6 comentarii
lucia baltareata
Gata am printat harta, si am luat o traista pe care s- umplu cu ciocolati si beri de Bruxelles! Referitor la drumetia prin Napoli ,Viena ,Praga , as fi incantata sa trag o fuga si pe acolo dar vine Ignat si trebuie sa tai porcul , asa ca lasa o s-o fac si pe asta dupa Craciun. Sarbatori fericite!
liviusijana
Da, mutumim frumos! Si chiar daca nu facem aceste excursii, citim de doua-trei ori articolul tau , apoi ne ajezam cu burta pe lejeanca (pat incalzit cu lemne) inchidem ochii si visam ca suntem si noi pe acolo pe unde a-i fost tu ! Multumim frumos si mai asteptam articole pentru ca esti o adevarat povestitoare !!! Sarbatori fericite!!
daria
Schimba ordinea de prioritate, treci berea si mancarea pe locul 2 de interes. Nu uita ca in ultima vreme romanii sunt mai „flamanzi ” de arta in toate formele… ca de au trecut douazesi si ceva de ani de cand traim bine!
rodisiilie
Sunt incantata de cele scrise de tine! De mers vom merge dar nu stiu cum ne vom descurca pentru ca engleza nu stim deloc iar limba flamanda ( parca este o combinatie intre franceza si germana ,asa??) care o rostesc belgienii ,noi nici denumirea nu o pronuntam corect dar apoi sa mai si rostim cuvinte pentru a fi intelesi… Nu conteaza ,articolul tau ne-a placut , sa treaca iarna si om vedea cum sa facem sa ajungem si acolo! multumim!