Praga a fost si ea comunista, a avut si ea ranile ei si nelinistile ei, dar azi multi oameni care se duc acolo ajung sa se casatoreasca. Si nu-ti vine sa te casatoresti intr-un loc urat si gri. Iti vine sa spui DA, acel DA, intr-un loc pe care ti-l imaginezi inceputul pentru ce va fi mai bun in viata ta. Atat de misto este Praga, atat de ca lumea sunt berea si mancarea, atat de frumoase sunt strazile si podurile si casele, atat de multe detalii sunt peste tot, incat sigur te indragostesti de oras si mai drag iti este cel cu care imparti calatoria. Asa ca ai toate sansele sa ajungi si la acel DA aparent molipsitor in Praga.

Nici aici nu am stat cat am vrut. Doua seri, nu mai mult si pe deasupra si singura, dar daca este sa ma gandesc la un loc aici aproape, cam primul care-mi vine in minte este Praga.

Si va spun de ce. Praga este un oras al detaliilor. Fiti cu ochii deschisi cand mergeti prin oras, uitati-va in sus, in stanga, in dreapta, luati-va privirea de la asfalt pentru ca nu sunt gropi sau rahati de caine ca la noi. Nu trebuie sa va feriti de nimic, ci doar sa fiti atenti in jurul vostru. Veti vedea mici sculpturi unde nu te astepti, statui in forma de fetite care va privesc de sus, batrani care ies din zid, doamne bine lucrate agatate de stalpii crasmelor. Praga este ca o petrecere supriza in derulare. Cladiri vechi langa cladiri contorsioante de sticla, arhitectuta complicata langa linii moderne.

Am mers prin centrul din Praga fara harta, cum merg peste tot, pentru ca-mi place asa si pentru ca oricum habar nu am sa ma ghidez dupa o harta. Veti vedea multe magazine cu papusi pentru in oras exista o adevarata traditie a papusarilor. Indiferent de ce drum veti lua, vrand nevrand tot veti ajunge la Ceasul Astronomic si este normal sa fie asa pentru ca mai bine de 500 de ani magnetismul sau a atras mii si mii de oameni in acelasi loc pentru a-i vedea din ora in ora spectacolul.

Cum este destul de frig in perioada asta, cel mai probabil veti consuma mai multe calorii pentru a va incalzi ceea ce inseamna ca veti cheltui mai multi bani prin puburi pentru a va face plinul de calorii. Stati linistiti pentru ca acesta este un capitol la care Praga exceleaza. Se spune ca berea de aici este cea mai buna din lume si probabil cea mai renumita este Gambrinus. Dar mai este si Staropramen si mai sunt si multe altele asa ca veti avea destula treaba pentru a va face un clasament personal. Si pentru ca berea pe stomacul gol nu merge, Praga este ca un corn al abundentei in materie de mancare. Corn al abundentei serios, nu umplut cu frunze si crustacee.

Citește și:  Cald si bine pe coasta Amalfi. Ep. 5. Ravello

La Kolkovna de exemplu, un restaurant local puteti acompania berea cu o rata grasa si imbujurata, tolanita pe un pat de varza acra cu vreo doua-trei painici dulci pe post de spectatori, iar la final puteti sa puteti capat desfraului culinar cu un strudel cat casa tavalit prin ceva sos vanilat. Mai este un loc de mancat care mi-a ramas in minte in Praga si care este unul dintre putinele stabilimente care mai aduce aminte de trecutul comunist al acestui oras, Lokal. Aceasta este in aparenta o cantina, dar ca oameni isteti ce suntem ne dam seama ca nu este o cantina obosita, ci o minune culinara in haine ponosite ca sa nu vina chiar toata lumea aici. Va recomand un snitzel cat farfuria si o salata de cartofi bine crescuta.

Mai am o recomandare, dar ceva mai fitoasa si mai picanta la pret. Chiar la piciorul podului Carol este restaurantul Kampa Park. Daca mergeti seara, cand podul este incarcat de lumina, atunci veti vedea de ce tot mai multe persoane ajung sa se casatoreasca in Praga. In jurul acestui restaurant este un cartier atat de asezat, incat ai impresia ca esti intr-un oras din povesti, nu in viata reala. Si daca mai luam in calcul si faptul ca intregul peisaj este dominat de un Castel , atunci da sunteti intr-o experienta senzoriala aproape regala. Vreau sa va mai spun un lucru. Chiar daca Praga este asezata, dichisa, atenta la detalii, nu este un oras plictisitor, asa cum este Viena de exemplu, care tot asa asezata si dichisita este. Praga a fugit de comunism asa cum a stiut ea mai repede, s-a dus spre vest cum a inteles ea mai bine, dar oamenii au pastrat ceva din acea dezordine estica. Nu s-au racit la inima, nu s-au robotizat cum s-a intamplat in vest, ci au ramas simpatici intr-un oras tare frumos. Mergeti de Craciun in Praga sa vedeti ce bine va luminati in 2-3 zile!

4 comentarii

Reply

Gata,articolul tau mi-a schimbat la 180* programul vacantei de iarna. Imi iau rucxacul la spinare si aparatul foto si gata acolo voi fi in cateva zile …Ia mai las-o incolo de grija si neajunsuri banale.. Putin dar bun si apoi pot muri!Hi! Hi! Hi!

Reply

Praga… cautata tot mai mult de turisti, inclusa tot mai des in ofertele de vacanta ale agentiior de turism. Mi-ar placea sa ma ratacesc pe acolo dar nu iarna ca nu prea ma impac cu frigul. Mi-a placut nota de inceput… un DA spus la Praga… frumos!
Ce stare de bine mi-a creat lectura, multumesc!

Reply

OMG … de unde ai aterizat la Praga?

Micile statui si sculpturi nu sunt „surprize” sunt semnele caselor de pe vremea cand casele nu aveau numar si le identificai dupa semnul respectiv, care nu era ales aiurea-n tramvai. Fiecare are povestea lui.

Lokal este cea mai noua retea de restaurante cehesti, ma rog nici macar o retea ca de-abia au inceput. Dar nu are nimic comunist in ea, mai degraba ceva … israelian.

Kolkovna este o variatiune pe aceeasi tema, dar putin mai veche, mai bine gandita, si proprietate ruseasca.

Felicitari, ai evitat berarii cehesti de pe vremea Ceasului Astronomic, unde fac propria bere, pentru aceste doua capcane turistice …

Iar peisajul nu este dominat atat de castel cat de Catedrala Sf. Vitus, si asta pentru ca asa a fost construita, odata cu Podul Carol si turnurile sale. Stii ca in ziua Solstitiului de Vara, daca stai la piciorul podului cand apune soarele, il vezi cum trece printre cele doua turnuri ale Catedralei si pare ca apune in ea? O iluzie optica, creatie a unor arhitecti de geniu, pe care toti o urmaresc cu deliciu de sute de ani.

Asa ca mai fa un drum incoace la vara … si scrie-mi un email cand vii. 🙂

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.