Kusadasi a fost prima mea iesire in strainatate. Tin minte ca eram in generala si ca orice copil eram inrolat, fara voia mea, intr-un grup de dansuri populare. Penibilul fiind dezvaluit va mai spun ca printr-a cincea, cred, diriga ne-a dus in Kusadasi. A fost o porcarie. Am stat la o familie, am mancat niste chestii oribile, ne-am plimbat prin oras putin, am fost la stadion, am dansat ultimii asa ca nu mai era nimeni acolo, si la plecare mi-am luat suvenirul suprem: un jurnal roz, parfumat, cu lacatel. Da, magic!

In 2008 am revenit acolo, alaturi de doua prietene si un amic, cu un autobuz nenorocit intr-o excursie de o saptamana pe care am dat vreo doua sute si ceva de euro. Si va spun sincer ca dupa ce am ajuns in destul de multe colturi ale lumii, de fiecare data cand imi aduc aminte de Kusadasi incep sa rad. Nu zambesc timid, ci rad cu pofta. Atat de frumos a fost!

S-o luam cu inceputul. Ca niste oameni normali la cap ce sunteti, nu veti mai lua autobuzul niciodata, decat maximum sa mergeti cu el la Auchan Titan si atat. Noi nu stiu ce am avut in cap dar ne-am petrecut doua zile in cutia bucuriei, asa ne vom referi de acum inainte la autobuz, cu niste manelisti pana am ajuns la destinatie. Bineinteles, ca din moment ce am platit cogeamite suma de 200 de euro pe vacanta, ne asteptam, ca tot romanul, ca detaliile din oferta sa fie respectate cu strictete, adica sa avem piscina si cazare de 3 sau 4 stele. Evident ca piscina era un lighean si cazarea era o camera cat se poate de obisnuita. Dar asta nu prea conta.

Plaja din Kusadasi este destul de uratica sau cel putin asa era unde aveam noi hotelul. Putin nisip, sezlong langa sezlong, aglomeratie mare. Ma rog, nu era chiar Bora Bora, dar tin minte ca atunci am vazut pentru prima data apa asa de cristalina. Atat mi-a trebuit. De la atata balaceala mai aveam putin si dezvoltam branhii. Normal, ne-am dat seama ca plaja rezervata hotelurilor de lux era mult mai ok, asa ca in cel mai pur stil romanesc ne-am dus si noi acolo, fara bratara sau alte lucruri de identificare, si am stat in conditii de 5 stele fara devalizarea financiara ce insoteste aceste privilegii.

Seara am mers in bazarul din centrul statiunii. Tot asa. Era pentru prima data cand vedeam un bazar adevarat. Nu mai stiam la ce sa ma uit. La aur, la haine, la turbane, la dulciuri, la felinarele din sticla colorata. Ma uit peste poze acum si-mi dau seama ca imi va fi foarte greu sa fac o galerie foto pentru logout pentru ca in majoritatea sunt si eu. Cand esti tanar iti place sa fii in poze. Apoi imbatranesti si-ti spui ca nu-ti mai trebuie poze tine. “Parca nu stiu cum arat! Mie-mi trebuie poze cu locurile.” Atunci nu gandeam asa. Eram eu si locurile, nu locurile singure. Ma rog, sa revenim din aceasta introspectie plictisitoare.

Bazarul este tare frumos si zglobiu asa cum sunt mai toate bazarele din Turcia. Dupa ce ne-am fatait pe acolo, am baut un ceai de mere la o terasa de langa mare si am ascultat-o cum isi trimitea valurile la mal.

Din Kusadasi, daca vrei, poti sa pornesti intr-o multime de destinatii. Noi din 7 zile ne-am ales 6 excursii, dar am ajuns in 5 pentru ca pur si implu nu mai puteam de oboseala. Tin minte ca noi fetele ne tot plangeam ca vai ce bine era daca mai aveam o zi de stat, ca ne mai odihneam, la care tipul care era cu noi ne-a zis-o clar: “Da, daca mai aveam o zi mai luam o nenorocita de excursie!” Cred ca avea dreptate.

Citește și:  Istanbul. Oricand

Revin la excursii. Prima a fost la Efes, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Locul este fabulos iar recomandarea mea este sa nu va uitati la bani si sa va luati un ghid ca sa intelegeti ceva despre ceea ce a fost de-a lungul timpului unul dintre cele mai dezvoltate centre religioase si comerciale. Sa va mai luati cu voi o camasa lejera cu maneci lungi si un butoi cu apa pentru ca nu aveti niciun loc in care sa va ocrotiti de soare. Prin preajma Efesului sunt o gramada de ateliere de ceramica. Turcii sunt mari experti in aceasta arta si daca va intereseaza puteti sa luati parte la fabricarea acestor obiecte. Tin minte ca atunci am aflat ca laleaua este de fapt floarea reprezentativa pentru Turcia si ca de aici a plecat in Olanda. Si mai este reprezentativa aceasta floare pentru turci pentru ca seamana cu un turban. Tot laleaua mai simbolizeaza si divinitatea.

Din Kusadasi mai puteti ajunge la Pamukkale, patrimoniu mondial al Unesco. Locul este aproape ireal, arata ca o partie ciudata in miez de vara iar efectul acesta este produs de niste terase de calcar pe marginile carora curge un fir de apa calda. Acest fir de apa calda, umple terasele, motiv pentru care veti vedea o gramada de oameni stand acolo la odihna.

Tot la o aruncatura de bat de Kusadasi este Parcul National Dilek Peninsula sau Parcul Mili. Plaja este aproape pustie. Plaja pietroasa si neprimitoare sapata in coasta unei paduri mari si verzi. Ici colo sunt sezlonguri de lemn pe care te poti odihni si razlet niste umbrelute de paie. Era cum era in Vama Veche pe vremuri. Cativa turisti excentrici si cam atat. Perfect! Noi am ajuns aici cu un junghi de masina, care tinea secret pentru ea nivelul benzinei din rezervor, dupa ce ne-am ratacit prin niste locuri destul de dubioase. Bine, voi puteti sa va inchiriati o masina nemteasca cu GPS, dar realizati ca nu va fi la fel de distractiv. Nicio poveste buna nu incepe vreodata cu o piesa perfecta de inginerie nemteasca .

Vreau sa va mai spun ceva. Daca mancati in oras sa nu ratati kebapul cu carne de oaie si racorit cu iaurt. Atunci mi-am dat seama cat de gustoasa este oita daca bucatarul este iscusit. In Turcia sa fiti obisnuiti cu mici suprize din partea casei, fie ca este vorba de ceaiuri sau fructe proaspete. Asa este traditia locului iar acest obicei nu va avea niciun efect asupra notei voastre de plata.

Numai din ce v-am povestiti eu aici v-ati umplut 4 zile din vacanta. Adaugati una pentru scuba diving, una pentru odihna si una sa va intoarceti acasa.

Kusadasi nu este un loc de lux sau cel putin nu l-am perceput eu asa. Or fi si hoteluri cu stele cate grade are un general bun, dar nu despre asta este vorba aici. Kusadasi este relaxat, este pentru prieteni, mai putin pentru cupluri si este foarte ieftin pentru tot ceea ce iti pune la dispozitie. Eu stiu ca acum Turcia si la fel si Grecia sunt perimate, nu mai sunt la moda, aproape iti este rusine sa zici ca mergi acolo, dar, la final, vacanta ti-o faci tu cu mana ta, nu agentiile care aduc aproape exlcusiv romani all-inclusive. Asa ca lasati tot PR-ul asta prost si cu putinii bani ramasi dupa criza asta nenoricita mergeti in Kusdasi. Daca nu stati sa mancati pe marginea piscinei sapte zile la rand, veti avea ce sa povestiti cu varf si indesat la intoarcere.

3 comentarii

Reply

eu am fost in marmaris si m-am simtit nasol ca nu am avut monede sa-i dau bacsis dansatoarei din buric pe care ne-au virit-o pe git aia care au organizat excursia.

Reply

In Turcia am fost in 2007 impreuna cu un grup de colegi de munca. Am calatorit cu autocarul. Nu voi uita niciodata intrarea in Istanbul. Fabulos! Era noapte iar multimea de artere rutiere, suspendate te faceau sa crezi ca esti in avion , la aterizare. A doua destinatie a fost Kusadasi. Cazarea a fost la un hotel de 3 stele. Am remarcat lebedele facute din cearşeaf, asezate frumos pe paturi. Pe plaja remarci rapid multitudinea de vile cu obloanele trase, semn ca stapanii nu sunt acasa… ( proprietari staini). In rest nimic iesit din comun, ca pe la noi: gazon uscat, garduri vii in paragina, carari peste spariile verzi sa nu obosesti la intoarcerea la hotel, etc. Si totusi ceva diferit: multitudinea de feluri de mancare, la alegere: ardei copti in sos de iaurt, rosi coapte in sos de iaurt, vinete idem, …
Am si acum in casa iedera luata de pe aleea ce duce la casa unde se presupune ca a murit Maica Domnului…nu stiu sa precizez localitatea unde se afla.

Reply

Este vorba de Casa Fecioarei Maria de la Efes, vedeti si aici:
http://www.turismcultural.ro/turcia-altfel-6-casa-fecioarei-maria-meryemana.html

Majoritatea locatiilor turistice din jurul Kusadasi-ului sunt localizate la Selcuk (orasul antic Efes, Casa Fecioarei Maria, Grota celor 7 tineri din Efes, Biserica Sf.Ioan, Templul Artemisei).

Cu o excursie de o zi luata de la Kusadasi (excursia se numeste „Cele trei cetati”) se pot vizita orasele antice Priene si Milet dar si oracolul de la Didyma (un templu urias), al doilea oracol din lumea antica, dupa cel de la Delphi.

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.