Viena nu este numai un oras al muzicii si al artei. Este si orasul balurilor. Din ultima zi a anului, timp de sase luni, Viena devine capitala dansului.

Ideea de a participa la unul din balurile Vienei mi s-a parut cu totul deosebita. Credeam ca numai cei din inalta societate au acest privilegiu. Adevarul este insa cu totul altul. In urma cu doua secole balurile erau rezervate intr-adevar doar celor bogati. La curtea Vienei ele au luat nastere in timpul imparatesei Maria Tereza. In secolul XIX balul a devenit: „painea zilnica” a austriecilor. Iar valsul a insemnat sarea si piperul lor. Chiar daca cei bogati dansau in palate sau vile luxoase iar oamenii obisnuiti in casele sau tavernele de la periferia orasului, toti savurau acest tip de distractie, care continua si astazi.

Bal pe vremea imparatului Franz Joseph

Balul Imparatului (Kaiserball) este cel care deschide sirul celor aproximativ 300 de baluri. Urmeaza apoi Balul Florilor, al Filarmonicii din Viena, al Ofiterilor Armatei, al Farmacistilor, al Medicilor, al Vanatorilor, al Cafegiilor, Balul Operei etc. Acesta din urma e cel mai important si cel mai cunoscut. Primul Bal al Operei a avut loc in urma cu 72 de ani.

DIN CULISE

Pentru a rezerva o loja la Balul Operei, VIP-urile platesc zeci de mii de euro. Ce-i drept, in aceste loje incap noua persoane, in cele din urma oamenii de afaceri ies in castig. Evident, exista si bilete mai ieftine. Dar la acest pret se adauga si tinuta de bal care e obligatorie pentru oricare din balurile vieneze: rochie lunga pentru femei si frac sau uniforma pentru barbati. In seara balului poti admira cele mai diverse toalete, de la cele create special de designerul Peter Hofer (care costa foarte mult), pana la cele inchiriate. Cei care isi permit, inainte de bal iau cina la un restaurant din apropiere, unde se delecteaza cu bucate rafinate: felul preferat al imparatului Franz Iosef, adica rasol de vita cu legume. Ca desert, puteti savura o felie din celebrul tort de ciocolata „Saher”. Cine dispune de mai putini bani poate consuma traditionalul carnat (Wurst) vienez. La bal se bea in primul rand sampanie, dar nu numai.

Citește și:  Ghid pentru animalul urban scapat prin Viena

MOMENTELE BALULUI

Daca vei merge la unul din balurile vieneze (pana in luna iunie, ai tot timpul), afla care sunt obiceiurile cele mai importante. Mai intai o fanfara anunta deschiderea balului. Dupa care intra debutantele anului impreuna cu cavalerii lor. Fetele sunt imbracate de obicei in alb, iar tinerii in frac. Pana nu demult, aceste momente marcau intrarea tinerelor in inalta societate. Astazi, toate tinerele, indiferent de clasa sociala, participa la aceste festivitati. Dupa cateva cuvinte rostite de o persoana oficiala, are loc primul vals al tinerilor vienezi. Urmeaza apoi dansatorii profesionisti. Dar toata lumea asteapta pronuntarea cuvintelor magice: „Si acum toata lumea valseaza!” Pana in zori invitatii danseaza pe minunatele ritmuri austriece. Daca esti turist ai nevoie de cateva lectii de vals, sau orice alt dans de societate, pe care le poti lua de la instructorii scolilor de dans, precum Elmayer sau Franzi, deja celebre. Preturile sunt rezonabile. La sfarsitul balului doamnele si domnisoarele primesc un cadou, care poate fi un parfum, un CD cu muzica vieneza, dulciuri traditionale sau alte obiecte, in functie de profilul balului si evident, de sponsori.

Programul balurilor il puteti gasi aici. Atentie, biletele nu sunt tocmai ieftine. De exemplu, un bilet pentru Balul Operei din Viena costa 390 de euro (link) in timp ce un bilet pentru Balul Filarmonicii porneste de la 160 de euro (link).

Un comentariu

Reply

Prima investitie trebuie facuta in cateva lectii de dans. Inveti sa dansezi vals si apoi mergi la Viena si astepti sa inceapa dansul… De fapt de cativa ani avem bal vienez la Bucuresti, nu?

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.