Convivium Transilvania este un proiect care s-a născut în timpul unui mic dejun în San Francisco, unde doi colegi, transformați în parteneri de investiții, au trecut printr-o experiență farm to table savuroasă. Care este însă legătura între cosmopolitul San Francisco și o proprietate dintr-un sat transilvănean? Citiți și aflați.

”Convivium este masa principală la romani, menită a fi savurată împreună cu prietenii. În latină, cuvântul convivium este un loc în care să trăiești împreună. Nu am putut găsi un singur cuvânt mai nimerit, adecvat sau mai bun care să aducă laolaltă tot ce avem de oferit: a gusta, a experimenta, a se delecta, a asimila, a deveni parte din, a lua cu tine, a fi împreună cu”, spune Michaela Podolsky, cea care alături de un partener se află în spatele casei de oaspeți Convivium Transilvania din satul Criț.

De cele mai multe ori, astfel de investiții pornesc de la un numitor comun, și anume existența unei moșteniri sau a unui bunic de la țară care să-și fi inspirat nepoții urbani să se întoarcă la sat. În cazul de față însă, un mic dejun luat în San Francisco a declanșat unul dintre cele mai frumoase proiecte antreprenoriale din turismul local.

”Așa a început proiectul, o idee apărută în timpul unui mic dejun luat cu un coleg (care a devenit partenerul investiției) la un restaurant din San Francisco, de care am fost amândoi uimiți.”

Michaela spune că în acel loc bucătăria era chiar restaurantul în care toată echipa pregătea mesele, iar chefa bucătar își făcea meniul la masa clienților. Locul avea o singură masa, comună pentru toți oaspeții, cu 8-10 locuri.

”Produsele veneau de la piața de produse organice din apropiere, iar meniul avea numai două opțiuni, pentru că se gătea numai cu produsele cumpărate în acea zi și disponibile în acel sezon. Eram uimiți!”

Antreprenoarea își amintește de gustul exceptional și de calitatea produselor. În plus, opțiunile puține te făceau să ai încredere că orice ai fi ales ar fi fost bun.

”Amândoi visam la un astfel de loc în care vizitatorii să experimenteze cât mai direct și îndeaproape cultura, gastronomia și istoria locului în care se afla.”

După ce micul dejun s-a terminat, dorința de a recrea acea experiență, petrecută undeva prin 2009-2010, a rămas.

Cam la un an de la acel moment, într-o scurtă vacanță în satul Criț, Michaela vede un anunț de vânzare.

”Din momentul în care am pășit în curtea casei, am știut că această proprietate săsească autentică va fi aceea care va împlini acest vis. A doua zi am și batut palma, iar în primăvara lui 2011 am început lucrările de renovare. Casa nu mai fusese locuită de 20 de ani”, mai spune reprezentanta Convivium Transilvania.

Renovarea a durat aproape 4 ani, timp de căutari, cercetare, documentare, restaurare a mobilierului, dar și timp de a cunoaște oamenii minunați ai zonei.

”Au fost probabil multe momente grele în care nu găseam meșteri sau materiale tradiționale, dar nu era zi în care intram în sat să nu fiu cu zâmbetul pe buze. În primăvara lui 2014 am făcut un pilot cu prietenii, iar în august am găzduit primul grup. În 2015 am deschis pentru publicul larg.”

Citește și:  Locuri noi pentru călătorii altfel. Azi, Dragonfly Gardens, Brașov

În realizarea proiectului a fost implicat arhitectul Teofil Mihăilescu, care a imaginat și dus la capăt multe renovări în Brașov. Michaela, de profesie artist plastic, a realizat schițele de detaliu și finisajele, precum și aranjamentul camerelor. Mobilierul a fost realizat cu ajutorul meșterilor din zonă.

”Ceea ce am dorit să aducem nou în turismul românesc este un turism tematic, specific, un turism cultural-gastronomic care aduce valoare adăugată unei vacanțe. Oaspeții noștri pot avea pachete cu program prestabilit în care vizitează monumentele, producători locali, fac degustari și chiar gătesc activ sau au alte activități specifice zonei. În cazul în care doresc să fie independenți, le dăm toate informațiile necesare pentru a-și face un program în funcție de interesul pe care îl au și de evenimentele din zonă.”

Apartamentele și camerele de la Convivium Transilvania au o capacitate maximă de 10-14 persoane.

Vechiul Hambar principal și atelierele au fost retușate și transformate într-o zonă deschisă.

”Bârnele din stejar masiv dintr-un hambar vechi de 200 de ani au fost folosite la construirea unei noi structuri – bazată pe rămășițele și pe site-ul clădirii originale – toate sub un acoperiș nou construit și acoperit cu țigle tradiționale. Acest spațiu mare, boltit, include și găzduiește Academia Culinară cu bucătăria masivă deschisa, zona de preparare si zona de luat masa și are peste 120 mp în total.” Cam ca la micul dejun din San Francisco…

Dincolo de proprietatea în sine, călătorii care ajung la Convivium Transilvania au o lume întreagă de descoperit, chiar în afara porților casei de oaspeți.

”Natura oferă multe trasee de plimbare pe jos sau cu bicicleta, în pădure, pe câmpuri sau între sate. Evenimente tradiționale, brunch-uri și concerte sunt organizate în baze permanente, iar 6 site-uri înscrise în Patrimonul Mondial UNESCO, însoțite de numeroase alte sate și monumente, sunt preferatele vizitatorilor. Vizitarea producătorilor sau a meșteșugarilor este plăcerea căutătorilor de produse locale.”

De la micul dejun din San Francisco, de acum circa zece ani de zile, proiectele pentru dezvoltarea proprietății din Criț s-au tot legat, unul fiind chiar acum în derulare. Până la urmă, o idee este cu adevărat bună când din ea mai răsar câteva idei, cel puțin la fel de inspirate.

”Ceea ce ne dorim este să reconstruim casa veche a proprietății construită inițial pe la 1640 și distrusă acum aproximativ 80 de ani, redându-i astfel integral imaginea din trecut”, mai spune Michaela Podolsky.

Astfel, povestea unor locuri de sute de ani merge mai departe, tâlcul celor scrise mai sus fiind că niciodată ideile bune nu vin pe stomacul gol și că după un mic dejun savuros, te poți trezi antreprenor în turismul rural.

 

Contact:

Crit, 42 Principala Street, Brasov County, Romania

Phone: +4 0373 402 118

Mobile: +4 0721 240 459

Email: [email protected]

Web: www.convivium-transilvania.ro

2 comentarii

Reply

” sa descoperi oamenii valorosi ai locului” si ai spus tot.. Ce bine ma simt cand citesc si mai ales cand privesc fotografii despre astfel de locuri.. Aceasta este calea pentru renasterea turimului rural.. Acolo este valoarea: oameni, locuri, traditii..! Felicitari!

Reply

Asa credem si noi. Iti multumim pentru comentarii. Parca nu scriem degeaba…

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.