Travel Carpathia este, în principal, un proiect de observatoare de faună, unele dintre ele oferind și posibilitatea cazării, gândit de un cuplu de străini, în Carpații românești.
Alături de obiectivul declarat de a proteja această zonă cu o biodiversitate spectaculoasă, Travel Carpathia este un proiect care mai reușește ceva și anume să ne facă să înțelegem că izolarea poate fi o formă de evadare.
„Povestea noastră (a Travel Carpathia – n. red.) a început odată cu Fundaţia Conservation Carpathia, în anul 2009, un ONG românesc fondat de 12 filantropi şi conservaţionişti. Încă de la înfiinţare, scopul principal a fost oprirea tăierilor ilegale de pădure, precum şi crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială în sudul Carpaţilor româneşti“, spune Simona Bordea, manager de turism al Fundaţiei Conservation Carpathia.
Pilonii proiectului sunt însă doi oameni ai muntelui pasionaţi, Christoph Promberger (Germania, silvicultor) şi Barbara Fuerpass (Austria, biolog). Aceştia au venit pe rând în România, în 1993, respectiv 1995, pentru un studiu de cercetare a lupilor.
„S-au cunoscut şi s-au căsătorit în România, şi-au întemeiat o familie în judeţul Braşov, iar în momentul în care pădurile din zona lor de studiu au început să fie ameninţate de tăierile masive, au simţit nevoia să facă ceva. Astfel s-a născut ideea protejării prin cumpărare.“
În momentul de faţă, Fundaţia protejează 25.000 de hectare de pădure în munţii Făgăraş, Piatra Craiului şi Leaota.
Odată lansată Fundația, inițiatorii proiectului au gândit și o serie de afaceri verzi grupate azi sub denumirea de Travel Carpathia.
Acum, patru observatoare de faună fac parte din inițiativa verde Travel Carpathia, acestea fiind una dintre cele mai sălbatice experiențe pe care le propune în acest moment turismul local.
”Înconjurată de păduri, departe de civilizație și cu vedere la Lacul Pecineagu, cabana Bunea este situată pe cel mai sudic flanc al Munților Făgăraș. Mai mult decât o experiență de observare a faunei sălbatice, câteva zile la observator sunt o oportunitate de a explora și de a te reconecta cu sălbăticia Munților Carpați”, se arată pe site-ul Travel Carpathia.
Doar 6 oaspeţi pot fi găzduiţi în acest observator unde nu veţi avea semnal, dar veţi avea luxul uneia dintre cele mai curate interacţiuni cu natura, plus mâncare bună și întâlniri în siguranță cu populații de urși sau cerbi.
”La observatoarele noastre de faună Comisu oferm cazare simplă, în cabane din lemn, deasupra dealurilor și pădurilor. La apus, Munții Piatra Craiului, Făgăraș și Iezer-Păpușa vă vor oferi un spectacol de culori de neuitat. Vă sugerăm să nu faceți zgomot în zori și la amurg, deoarece veți putea avea surprize plăcute (din partea animalelor sălbatice)”, ne mai spun cei de la Travel Carpathia.
Observatorul Richita face și el parte din oferta Travel Carpathia, acesta fiind însă un punct de observare fără cazare.
Dincolo de reţeaua de observatoare, Travel Carpathia mai include şi ferma Cobor.
„Ferma de Biodiversitate Cobor, aflată în Podişul Transilvaniei, este un loc care îmbină păşuni cu valoare naturală ridicată, conservarea biodiversităţii, agricultură ecologică şi e o destinaţie ideală pentru turism şi afaceri.“
Simona Bordea mai spune că Ferma de Biodiversitate din Cobor dispune de două case de oaspeţi proaspăt renovate în stil rustic, dar cu dotări moderne.
Iar proiectul merge mai departe cu un centru de educaţie ecologică în Richita.
„Acolo vom organiza tabere atât pentru elevii de la şcolile din zonă, cât şi pentru cei din străinătate care doresc să înveţe mai multe despre proiectul Carpathia. De asemenea, ne dorim să punem bazele unei colaborări cu pensiunile locale sub forma unei platforme care promovează locaţiile verzi din jurul Munţilor Făgăraş.“
Contact
Strada Cristianului, 12, Brașov, Romania
+40.754.227.763
reservation@travelcarpathia.com