Va plictisesc si eu cu niste cifre.

In Romania sunt 4,75 milioane de angajati din care 1,2 milioane sunt bugetari. Bugetarul este angajat si el, numai ca este platit din bugetul de stat, ca de aia ii zice bugetar. Nu e nimic, avem nevoie si de bugetari.
Pe de alta parte avem 5 milioane de pensionari.
Din astia 4,75 milioane de angajati, circa 100.000 sunt IT-isti, adica 2% din forta de munca. Stiti care era salariul mediu net in IT in vara anului trecut? Un uluitor 5.300 de lei. In 2015, Microsoft si-a rasplatit angajatii din Romania cu un salariu mediu net de 10.793 de lei pe luna, ca nici nu stiu ce mama naibii inseamna asta. Intel le-a dat 8.300, iar „saracii” de la Oracle au primit lunar 6.246 de lei, potrivit datelor publicate de ZF.ro.

Tot ZF.ro a mai dat o statistica misto. Din cele 4,75 de milioane de angajati, doar 1,4% au salarii cuprinse intre 6.000 si 10.000 lei pe luna (nu zic cine), 2,9% castiga intre 4.000 si 6.000 lei pe luna si 4,1% au intre 3.000 si 4.000 lei pe luna. Aproape 44% dintre romani traiesc insa cu mai putin de 1.000 de lei pe luna.

Dar partea misto abia acum urmeaza. Dupa primele noua luni ale anului trecut, minunata economie a Romaniei crescuse cu 4,9%. Dar, vai, ce sa vezi? Comertul a avut o contributie de 1,9%, in timp ce 0,8% au fost aduse de IT&C, acest domeniu cu numai 100.000 de angajati avand a doua cea mai importanta contributie la cresterea PIB.

Ca sa fie lucrurile si mai clare, contributia IT&C la cresterea PIB-ului a fost la fel de mare precum cea a agriculturii, industriei si constructiilor la un loc.

Si ca sa ne potolim de tot cu cifrele, sectorul de IT&C a avut o contributie la formarea PIB-ului de 6,3%, mai mare decat cea a agriculturii sau a constructiilor, comertul fiind desigur cel mai mare generator de PIB.

Mai suportati-ma un pic. Sunt circa 18 milioane de romani cu drept de vot. PSD a castigat tara asta cu 4 milioane de voturi. Stiti cati IT-isti votanti de PSD stiu? Zero! Stiti cati IT-isti sunt in Piata Victoriei sa ceara un guvern nou, nu plecarea PSD-ului de la putere? Multi! Subliniez guvern nou, nu plecarea PSD-ului si nici macar a domnului Dragnea, pentru ca inteleg ca generatia din care fac parte nu a fost la vot si respect alegerea populara. Ceea ce nu pot respecta este un guvern a carui prima grija la o luna de la numirea in functie a fost sa-si creeze conditiile optime pentru furt. Anulati porcaria, gasiti si voi 10 oameni decenti din PSD pentru un guvern nou-nout si mergem si noi acasa la caldurica.

Citește și:  Heineken la 140 de ani sau cum a reusit berea sa-i adune pe Botezatu, Laura Cosoi si Adela Popescu la biblioteca

Liderii PSD spun insa ca aceste cereri venite de la 500.000 de oameni, atatia cati am fost duminica trecuta in toata tara, nu reprezinta vocea natiunii, ca opinia lor nu conteaza, ca poporul tot a votat Partidul Unic.  

As putea paria insa ca multi, foarte multi IT-isti au fost la protest, in loc sa-si mai cheltuiasca salariile indescifrabile in cafenele sau in cluburi. Si nici foarte productivi nu cred ca mai sunt din moment ce mintea le sta la facut joculete despre cum sa elimini Ciuma Rosie.

Domnilor din PSD, stiti foarte bine ca electoratul care a rupt stampila pe voi nu lucreaza la Microsoft pe 10.000 de lei pe luna. Daca multi dintre IT-istii aia au fost la protest? Pancartele erau misto iar IT-isti au un simt al umorului foarte special.

Mai intai au plecat din Romania oamenii cu calificari de baza. Apoi au urmat medicii. IT-istii sunt o specie care comunica intr-un limbaj universal. Niciunul dintre „ochelaristii” astia care fac intr-o luna cat fac eu in 5 nu are probleme in a-si gasi un loc de munca oriunde altundeva, dar le place Romania pentru ca e caterinca. Gluma se ingroasa insa si devine tot mai proasta.

Recomand umil putin mai multa grija la numerele astea mici. 100.000 de oameni din IT&C genereaza mai multa crestere decat toti agricultorii, constructorii si industriasii tarii la un loc.

Ianuarie nu prea a fost o luna buna si nici februarie nu este asa grozava, dar este un plan de guvernare plin de promisiuni care trebuie respectat. In plus, pomenile pentru maini intinse se fac numai din crestere.

Parca suna altfel 500.000 acum, nu?

––––––––––––––––––––––––––––-

M-am inspirat de aici:

http://www.zfcorporate.ro/business-hi-tech/topul-salariilor-din-industria-it-microsoft-romania-isi-plateste-cel-mai-bine-salariatii-16089813

http://www.zf.ro/eveniment/salariul-mediu-net-a-crescut-cu-14-in-perioada-iunie-2015-iunie-2016-15554588

http://www.gandul.info/stiri/cati-romani-vor-avea-drept-de-vot-la-alegerile-parlamentare-din-11-decembrie-16023034

http://www.zf.ro/eveniment/prima-oara-zf-prezinta-distributia-detaliata-salariilor-romania-34-000-angajati-castiga-peste-10-000-lei-net-luna-polul-opus-70-dintre-salariati-castiga-1-700-lei-lunar-salariul-mediu-economie-15284575

http://www.wall-street.ro/slideshow/IT-C-Tehnologie/193033/cele-mai-importante-tendinte-in-it-si-telecomunicatii-in-2016/1/it-ul-continua-sa-creasca-ca-pondere-in-pib.html

http://www.1asig.ro/PIB-ul-a-avansat-cu-4-9-in-primele-noua-luni-Comertul-a-avut-cea-mai-mare-contributie-articol-3,102-55201.htm

Un comentariu

Reply

IT-isti, creiere, inteligenta, stiinta, munca, bani.., ei reprezinta viitorul. Eu vreau si agricultori ,industriasi, constructori, chiar daca a lor contributie in PIB -ul Romaniei este in scadere, altfel omul risca sa nu mai fie om ci mai mult robot..
Bugetari, inseamna si doctori chiar daca multi dintre ei sunt si in domeniul privat, inseamna si invatatori si, si….
Despre politica.. prea mult se vorbeste

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.