Acest material este un SPOILER imens. Nu cititi daca nu ati vazut filmul.

O buna parte de timp am trait on the dark side (adica pe intuneric) in ceea ce priveste Star Wars. Tot ii auzeam pe baieti vorbind despre despre forta, despre jedi, despre lightsaber (sabie), dar tot asa ii auzi vorbind despre filme de actiune tembele, masini, fotbal, calculatoare, sisteme Android si asta nu inseamna ca ii bagi in seama. Toata ignoranta mea a rezistat pana intr-un weekend cand am facut un maraton Star Wars si cu toata reticenta mea a trebuit sa ma declar invinsa si sa spun ca-mi place. Forta era puternica.

In primul rand, Star Wars a fost lansat in 1977 si a fost un film care a revolutionat industria. Practic, ideea de blockbuster cu Star Wars a inceput, acesta fiind experimentul care a mutat cinematografia din zona de cumintenie bazata mai ales pe poveste spre zona de efecte speciale, spre o creativitate iesita din lumea asta.

Filmul a fost lansat intr-o America post Vietnam, povestea unei gasti umile de rebeli care se iau in piept cu o super-putere tehnologica fiind  o reinterpretare, deloc subtila, a razboiului, dupa cum noteaza The Economist.

Povestea dintr-o galaxie indepartata a prins de minune, asa cum au prins toate filmele cu super-eroi dupa momentul 9/11. Intr-o perioada in care increderea in guverne si in abilitatea lor de a te proteja este la minime istorice, salile de cinema in care sunt proiectate povesti din alte lumi bifeaza recorduri. Ceea ce s-a intamplat cu Star Wars are insa stofa de legenda.

Sursa: www.starwars.com

De exemplu, de cand a fost lansat si pana azi au fost inregistrate vanzari de peste 32 de miliarde de dolari numai din jucarele, postere sau alte minuni. Harry Potter si James Bond se pot duce in chinuri la culcare. In 2001, la recensamantul din Marea Britanie, aproape 400.000 de cetateni au trecut ca religie Jedi.

In 2012, Disney a preluat Lucasfilm, proprietarul francizei Star Wars, platind 4,1 miliarde de dolari. Numai anul viitor sunt estimate vanzari de 5 miliarde de dolari cu haine sau papusele Star Wars datorita lansarii ultimului episod. Este foarte posibil ca astia de la Walt Disney sa fi stiut ce fac ei acolo. In fine, chiar Obama dupa ce a terminat o conferinta de presa pe 18 decembrie a zis ca se duce sa vada Star Wars. Este clar ca deja nu se mai discuta despre un film, ci despre un fenomen.

Cu o astfel de carte de vizita este foarte putin probabil ca vreun Star Wars sa fie primit cu raceala de catre armatele de fani din toata lumea.

In ultimul episod, The force awakens (Trezirea Fortei), nu pot spune ca se intampla mare lucru, este un fel de reeditare o povestii originale, dar cu alte personaje. Cu toate acestea, ramane un inceput tare bun pentru episoadele care vor urma.

Sursa: www.starwars.com

Ce avem? Pai avem un robotel foarte misto, BB8, care ramane cu o parte dintr-o informatie foarte pretioasa si anume locul unde se afla Luke Skywalker. Nu intru in foarte multe detalii. Luke este cel mai tare Jedi ever, fiul lui Anakin si a lui Padme, fratele geaman al printesei Leia. Anakin a fost Jedi-ul original, dar apoi a luat-o pe cai gresite, i-a placut viata de noapte si s-a transformat in Darth Vader, ala negru de respira greu.

Asaaa…unde eram? Da! Nu stiu exact de ce a fugit Luke si nici nu stim de unde a aparut harta cu coordonatele sale, dar cert este ca acum harta este la robotel. Foarte nasol pentru el pentru ca Imperiul (chiar nu mai intru in detalii), transformat in Ordin, afla si trimite niste stormtroopers sa recupereze harta. Unul dintre astia rai isi da seama insa ca nu este asa de rau.

Citește și:  Ziua Bucurestiului, ziua lui Victor Ponta, dar ziua mea?

Prietenul lui BB8, super-pilotul Poe Dameron, este capturat de aia rai, dar ii spune robotelului sa plece unde vede el mai bine cu ochisorii lui de robot si sa aiba grija de harta. Merge robotelul ce merge prin desert pana ajunge la Rey, o tipa foarte, foarte misto, care facea bisnita cu fer vechi. Foarte misto. Intre timp, Poe Dameron este ajutat de stormtrooperul ala cu probleme de identitate sa fuga, dar cumva avionul pe care il piloteaza se prabuseste in desert si suntem lasati sa credem ca Poe moare inghitit de nisip. Finn, caci asa il cheama pe cel rau convertit la bine, merge el ce merge prin desert si ajunge fix la Rey. Si Finn si Rey sunt niste personaje foarte reusite, dar Oscarul il merita BB8.

De cealalta parte, adica pe partea intunecata, in avem pe Kylo Ren care este nepotul lui Darth Vader si care are masca originala prin care bunicul sau respira greu. Nu stim de ce masca lui Darth Vader este la Kylo Ren si nici nu stim de ce copilul lui Han Solo si al printesei Leia a decis sa fie de partea intunecata a Fortei. Nici el nu este foarte sigur.

In fine, Kylo Ren vrea bucatica de harta, harta este la robotel, robotelul este cu Finn si cu Rey, carora li se mai adauga Han Solo si Chewbacca si uite asa incepe razboiul. Kylo Ren ajunge sa se confrunte cu Han Solo, adica fix cu ta-su (pare cunoscut, nu), pe care-l si omoara, de altfel. Mai departe, Kylo Ren se confrunta cu Finn, care in mod surprinzator poate sa gestioneze destul de abil o lightsaber (sabia), dar nu se descurca excelent, asa ca este ranit. Sabia pe care incerca el s-o manuiasca era de fapt a lui Luke si ajunge la Rey si la Finn in urma unei calatorii pe care cei doi o fac cu Han Solo pana la o creatura super isteata care putea sa-i citeasca destul de bine pe oameni. Lupta este dusa mai departe de Rey, care este o super meseriasa si care stie in mod evident sa se joace mult mai bine cu sabia decat Kylo Ren si decat Finn. Kylo Ren este invins, echilibrul este restaurat, planeta e salvata, robotelul proiecteaza bucatica lui harta care este completata de o harta mai mare care era detinuta de…exact, R2D2. E mai misto BB8 decat R2D2. Asta e R2, mergem mai departe.

Odata harta pusa cap la cap, Rey ia lightsaber-ul (sabia) si se duce sa-l gaseasca pe Luke si sa i-o dea. Ceea ce si face. Si asa se termina filmul.

Problema este ca raman foarte multe dileme, cea mai importanta dintre ele fiind chiar identitatea lui Rey. Cine este fata asta si de ce are dintii asa de frumosi? Este fiica lui Luke sau este fiica lui Han Solo si a printesei Leia? De ce a fost abandonata? Va reveni Luke si de ce a plecat? A murit cu adevarat Kylo Ren? Adica pana la urma, cum naiba sa moara cand avea si el o dilema destul de mare de rezolvat, este sau nu rau?

In fine. Asta ne mai lipsea. De parca nu era de ajuns ca trebuie sa ne trezim si sa ne culcam in fiecare zi intrebandu-ne daca John Snow traieste sau nu, acum mai trebuie sa ne mai gandim si cine Dumnezeu este Rey. Nu-i nimic. Pana in mai, 2017, tot o sa avem timp de analizat.

 

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.