“In 1783 s-a facut primul zbor cu balonul la Paris iar la aterizare pasagerii au fost innobilati de Louis al XIV-lea cu tot pamantul pe care l-au vazut”, spune Calin Petre, cel care in circa patru ani de zile a urcat la cer sute de persoane cu cele doua baloane cu aer cald pe care le are si care azi formeaza afacerea In Air.

Calin nu-i transforma pe calatorii sai in mari latifundiari, dar  ii poarta cu balonul departe de frica de inaltime, deasupra varfurilor de copaci din sudul Bucurestiului, de acolo de unde se poate vedea bine toata viata care s-a format in jurul orasului acesta gri. Daca iti place sa zbori cu avionul, daca macar o data te-ai gandit oare cum o fi sus acolo, atunci raspunsul il gasesti intr-un zbor cu balonul cu aer cald la In Air. Si este cel mai sigur raspuns pe care toata tehnica asta de zbor dezvoltata din ziua de azi il pune la dispozitia ta.

“Noi avem doua baloane. Unul de 4 locuri si altul de 6 locuri la care se adauga si pilotul”, spune Calin. Poate parea putin, dar cand te gandesti ca in toata Romania sunt numai 10 baloane, atunci iti dai seama ca de fapt In Air este o afacere destul de mare in nisa ei. In Ungaria de exemplu sunt 150 de baloane iar in Germania sunt peste 1.500. Diferenta este de la cer la pamant.

Cum se intampla lucrurile? In primul rand luati legatura cu In Air (www.inair.ro). Programarea nu se face de azi pe maine asa ca daca va ganditi acum sa faceti un cadou inspirat de Valentine’s Day, ati cam ratat momentul. Dati cutia de bomboane anul acesta si pastrati ideea buna pentru anul viitor. De ce nu merg lucrurile de azi pe maine?

“Depindem de vreme, dar in principiu se poate zbura tot anul. De obicei se stabileste o data si cu doua, trei zile inainte stabilim detaliile exacte ale zborului.”

Daca umpleti un balon, atunci un zborul costa 130 de euro de persoana, dar daca sunteti doar doi in balonul de patru persoane atunci va costa 400 de euro de persoana.

In pachet intra mai multe lucruri, printre care si o ceremonie de innobilare, cam ca in anul 1783, dar fara perucile frantuzesti ridicole. Cert este ca la final nu veti mai fi doar niste oameni oarecare, ci conti si contese, dar Calin nu vrea sa dea mai multe detalii pentru a nu strica surpriza.

“Zburam in zona de sud a Bucurestiului, departe de aeroport. De sus se vede barajul de la Mihailesti, Delta Neajlovului, Comana. Balonul se poate ridica pana la 500 de metri inaltime, dar de obicei cam de la 50 de metri vezi totul. Vezi varfurile copacilor, vezi caprioarele din padure. In principiu calatoria cu balonul dureaza cam o ora si pornim fie cu o ora, doua dupa rasarit fie cu o ora, o ora si jumatate inainte de apus. In aceste intervale sunt cele mai linistite conditii meteo”, spune Calin. Cu totul calatoria ajunge cam pe la 3-4 ore.

“Ii chemam sa vada cum umflam balonul iar in plus, dupa aterizare, la intoarcere avem parte si de o bucata buna de offroad.”

Citește și:  Normalitatea din Amsterdam

Nu trebuie sa va imbracati cu ceva deosebit, adica mult mai gros, pentru ca balonul nu urca atat de sus incat sa fie diferente mari de temperatura. Este de preferat sa lasati totusi tocurile acasa alaturi de rochia de catifea cu spatele gol si siragul de perle.

“Balonul se misca cu viteza aerului in care se afla. Practic nici macar nu simti vantul. Eu de exemplu am rau de inaltime, dar in balon nu ai aceasta senzatie. Frica iti vine din nesiguranta. Imi este frica sa stau pe marginea unui bloc, dar intr-un balon este cu totul si cu totul altceva. In plus, este cea mai sigura forma de zbor. Asta daca este facut cum trebuie.”

Dincolo de siguranta, zborul cu balonul clar mai activeaza niste senzatii, niste sentimente.

“Am avut 6 sau 7 cereri de casatorie in balon. La toate raspunsul a fost DA. Avem un procentaj de 100%”, spune Calin.  Bine se pot face teoretic si lucruri mai extreme, chiar si comparativ cu casatoria, cum ar fi bungee jumpingul, dar Calin spune ca este o procedura destul de dificila, mai ales cand vine vorba de recuperarea saritorului. Asa ca mai bine va limitati la o cerere in casatorie. Este destul de extrema oricum.

“La cerere putem merge si in alte zone, dar asta vine la pachet cu o serie de riscuri si normal cu o serie de costuri”, mai precizeaza Calin.

Noi zicem ca macar o data in viata merita incercat un zbor cu balonul. Desi pretul poate parea putin in aer, daca faceti un calcul sincer, este echivalentul a doua iesiri intr-un club decent unde nu ati tras de o apa toata seara. Mai mereu puteti spune ca ati iesit undeva prin oras, dar mai niciodata nu va este la indemana sa spuneti ca ati zburat iar orasul a fost tot la picioarele voastre. In plus, oricat de mult ati bea in club, tot nu va intoarceti conti si contese de dimineata, decat daca ati depasit cu mult masura.

Bine de stiut!

  • Calatoriile cu balonul nu se fac de pe o zi pe alta pentru ca depind de conditiile meteo. De obicei se stabileste o data si cu 2-3 zile inainte se pun la punct detaliile finale.
  • Nu trebuie sa va luati echipamentul de conditii extreme. Balonul nu se ridica la peste 500 de metri asa ca nu se face deodata mai frig decat este la sol.
  • Ti-e frica de inaltime? Este posibil ca un zbor cu balonul sa fie leacul potrivit.
  • Te gandesti la o propunere in casatorie? Sunt 100% sanse sa auzi un DA. Bine, daca suntem sinceri nici nu prea sunt alternative la 500 de metri inaltime.
  • La intoarcere poti avea parte de un offroad pe cinste.
  • O calatorie costa 130 de euro de persoana.
  • Se pleaca de obicei cu o ora, doua dupa rasarit sau cu o ora, o ora si jumatate inainte de apus. Atunci sunt cele mai bune conditii meteo.
  • Calatoria in sine dureaza cam o ora, dar toata experienta dureaza 3-4 ore.

3 comentarii

Reply

ca sa zic asa, daca vreau sa fiu luat in balon, merg la serviciu. in fiecare zi simt ca zbor cind sint la birou.

Reply

Calin, ma bucur sa constat ca si-n afaceri ai ramas un teribilist. Aveai cam 17 ani cand te ascundeai printre masini sa dai cu pitricica-n geam si bineanteles sa atragi atentia… Mi-a placut ce am citit si-ti doresc mult, mult succes!

Reply

Cat sunteti in aer primiti informatii despre o eventuala rasturnare a cond.meteo? Am asistat, aici la malul marii, la schimbari bruste de vreme fara o eventuala avertizare.

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.