Mi-am dat seama ca in Bucuresti iernile sunt o mare teapa. Zapada, daca vine, sta putin. Daca sta mai mult se murdareste ca un copil mic cand mananca. Soarele apare rar de tot, iar cerul e mai tot timpul innorat apasand pe accelaratorul depresiv al creierelor. Daca, in sfarsit apare si el, iti lasa impresia ca e gata iarna si ca primavara e aproape. Da’ de unde! Teapa iar! Si tot asa…

Ca sa nu intru intr-o confuzie totala legata de natura, ca animalele la eclipsa totala de soare, m-am decis sa ies la munte ca el sigur imi va zice ce anotimp e afara. Si mi-am dat seama weekendul asta ca e inca iarna de-a binelea.

Am plecat sambata dimineata pe la 9, doua masini de oameni spre Moeciu de Sus. Intr-o masina 8+1, iar in cealalta 4. Pe la 12:30 am ajuns deja in Moeciu. Complexul Cheile Gradistei ne-a facut cu ochiul de pe partea dreapta a drumului si fiind slabi de inger am cedat si am aterizat direct in restaurantul lor. Traditional romanesc, mare si spatios, cu turisti relaxati si plini de viata inauntru, cu mancare calda si palinca de calitate, dar si cu preturi cam maricele, restaurantul ne-a inmuiat sufletele dupa drumul parcurs.

Dupa ce ne-am pus burtile la cale, ne-am dus spre un somn de pranz fetele si un tenis de masa baietii la Pensiunea Floarea Muntilor. Desi trebuie sa strabati aproape tot satul sa ajungi la ea, nu te va dezamagi. Are cam tot ce ai nevoie pentru un sejur de weekend: parcare, internet Wi-Fi (nu si in camere), bucatarie proprie mare, doua foisoare pentru gratar tangente cu un parau care vara sunt convins ca te racoreste „biniditat”, tenis de masa la demisol, camere curate si spatioase (peste unele hoteluri de trei stele din Bucuresti), Digisport pentru cei care nu vor sa piarda meciurile echipei favorite in weekend, un restaurant aranjat cu bun gust si alte lucruri bune. Pretul de 100 lei camera/noapte este unul absolut convenabil. Nu o sa va mai dau acum detalii despre ce am facut acolo,  ca e limpede pentru toata lumea: am mancat, am baut mult si ne-am lalait :).

Ce a fost cu adevarat iesit din comun la acest weekend a fost drumul de intoarcere spre Bucuresti. Dupa cum deja se stie, duminica traficul pe DN1 e aglomerat. Ne asteptam. Asa ca am pornit cu o atitudine pozitiva la drum, hotarati sa nu ajungem un pachet de nervi la Bucuresti. Nu e usor lucru, dar am ajuns mai bine dispusi decat eram la momentul plecarii. Desi ar trebui sa iau bani pe astfel de ponturi, primele cinci le ofer gratis :).

Gasiti un loc propice, opriti masinile si bateti-va cu zapada

Am avut si norocul de a ninge intr-una inca de dimineata. Zapada se depusese in strat deja gros pe la pranz, iar bulgarii se faceau aproape singuri. Ne-am bulgarit si mozolit strasnic, am facut ceva poze si am plecat mai departe cu zambetul pe buze si obrajii imbujorati.

Mergeti pe partia Bran-Zanoaga

Am skiat o singura data in viata si poate de asta nu stiam de partia asta, Bran-Zanoaga. Nu e chiar Transalpina Ski Resort, dar e distractie din plin si aici. Daca faceti dreapta (cum mergeti spre Bucuresti) imediat dupa pietonala ce duce spre Castelul Bran, urcati vreo 2 kilometri si ajungeti la baza partiei, in parcare. Parcarea costa 12 lei/zi, dar noi am dat 10 lei paznicului si i-am zis sa pastreze bonul. Cred ca merge si cu mai putin :).

Partia are teleski, tunuri de zapada si nocturna. Am vazut skiuri si placi coborand, dar noi ne-am dus pe partia de sanii, boburi si altele asemenea. Am inchiriat un bob din plastic cu 10 lei/2 ore si 3 colaci gonflabili dubli cu 25 lei/ora/bucata. Aveti cuvantul meu de onoare ca nu m-am distrat atat de tare pe o partie nici cand eram copil. Dupa ce ne-am acomodat cu „vehiculele” le-am legat unul de altul si ne-am dat drumul la vale 12-13 oameni odata fara niciun strop de directie sau manevrabilitate. Nu stiu ce simt cei care se dau cu placa sau care fac cristiane cu skiurile, dar adrenalina pompata in noi de sentimentul de a nu avea deloc control pe cauciurile alea a fost maxima. Bestial!

Citește și:  Traseu de weekend: 7 Scari, Piatra Mare si Predeal

E obligatoriu ca la final sa beti un vin fiert, un ceai fierbinte sau o ciocolata calda la baza partiei (5 lei paharul), ca sa nu raciti.

Plimbati-va prin padure cu sania trasa de cai

Pentru cei mai cuminti, care nu au haine adecvate, femei insarcinate sau pur si pimplu doritori de altceva la baza partiei veti gasi un nene gata sa va plimbe prin padure cu sania trasa de cai. Pretul nu e unul batut in cuie. Noi am dat 10 lei/persoana, iar plimbarea a durat vreo 40 de minute. Calutii te duc cu bucurie prin locuri unde daca nu ai cu tine un aparat de fotografiat e mare pacat. Ca sa nu zic ca ajungi sa te gandesti „de ce traiesti in Bucuresti, de fapt?!

Jucati jocuri puerile in masina

Eu am avut privilegiul de a merge in masina de 8+1. Spun noroc pentru ca un joc ca VALIZA SEXUALA, desi merge si in 4-5, e mult mai amuzant in 9. Regulile sunt simple, fiecare spune cate un obiect care poate fi folosit in context sexual si incape intr-o valiza. Cine greseste primul pierde. Nu aveti idee cate obiecte de marime mica si medie pot fi adaugate in viata voastra sexuala :)). Jocul este de un amuzament copios. Unii au ras pana la lacrimi, altii au facut febra la muschii abdominali, iar soferul abia mai reusea sa conduca, noroc ca viteza era mica in trafic. Trebuie sa incercati! E 0 lei/persoana.

Mancati bors de cocos si paine calda la Hanul Romanesc

Stiti foarte bine ca Romania e traversata de paralela 45, adica jumatatea distantei dintre Polul Nord si Ecuator. Altfel spus la kilometrul 70 pe DN1 opriti si mancati un bors de cocos alaturi de o paine calda facuta in casa, care merg de minune cu zapada, cu frigul de-afara si cu oboseala placuta data de un weekend incarcat. Daca nu va place borsul sau cocosul va astepta si alte feluri de ciorba (6-8 lei/portia), scaricica cu fasole sau papanasi moi si deliciosi pentru iubitorii de ceva dulce. Pe langa mancarea gustoasa si preturile bune, am intalnit aici una dintre cele mai naturale chelnerite din viata mea. A retinut comanda pentru toate cele 13 persoane (mancare plus bauturi) fara sa noteze absolut nimic, ne-a zambit de cum am intrat, ne-a facut recomandari din meniu, ne-a urat drum bun la plecare, iar noi i-am multumit atat verbal dar si cu un bacsis pe care il merita pe deplin.

Pentru alte recomandari trebuie sa ma platiti :), dar va spun sincer ca daca aveti atitudinea corecta si oamenii potriviti langa voi aproape nicun drum, fie el DN sau nu, nu va poate aduce acasa stresati. Pentru mine a fost cel mai lung drum facut pe ruta asta, dar in acelasi timp si cel mai placut, in ciuda celor 7 ore scurse.

4 comentarii

Reply

este pacat sa ai sau sa nu ai un aparat foto la tine? Eu cred ca tu ai avut si bine ai facut! Imaginile sunt de poveste. Apropo aparatul de radio functiona sau era punct de atractie?

Reply

E pacat sa nu ai un aparat foto la tine, la ce peisaje iti trec prin fata ochilor. (am modificat si in articol:) ).
Sincer, aparatul radio nu l-am probat. La muzeu nu atingi exponatele, stii cum e! 🙂
Tind sa cred ca era doar pentru design, dar cine stie?!

Reply

Prin preajma anului 2000 am petrecut revelionul la Moeciu de Jos. Nu voi uita zapada cazuta chiar in noaptea de anul nou, am uitat de sampanie si am stat afara sa devenim oameni vii de zapada.. ce frumos !

Reply

Mi-a placut descrierea iernii simta si vazuta de bucuresteni. Sa stii ca si-n alte parti ale tarii acestei iernui i se potriveste bucatica dintr-o reclama ” imbraca-te / dezbraca-te”.

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.