Transalpina Ski Resort este cea mai noua destinatie de schi din Romania si o alternativa grozava la Valea Prahovei pentru ca in 4 ore ajungi acolo si te intorci chiar in mai putin timp duminica dupa-amiaza, lucru absolut imposibil de facut pe DN1. Lucrarile au inceput in septembrie 2011, iar in decembrie anul trecut domeniul schiabil a fost pus in functiune. Va intrebati probabil de ce nu ati vazut reportaje la televizor sau de ce la Antena 3 inca se vorbeste despre Basescu. Ei bine, investitia a fost demarata de Udrea asa ca mai bine sa zaca intr-un semianonimat mediatic decat s-o promovam in manadatul USL-ist.
Acestea fiind spuse, trecem la lucruri mai importante, pentru ca iarna este pe sfarsite si este pacat sa nu ajungeti acolo. Iata ce trebuie sa stiti:
1. Ce este la Transalpina Ski Resort?
Deocamdata Transaplina Ski Resort este un domeniu schiabil. In total sunt sapte partii cu grade de dificultate diferite, de la foarte usoara la medie. Cea mai lunga partie este cea de dificultate medie, are o lungime de aproape 2.300 de metri si se ajunge la punctul de start cu telegondola. Bine, acum depinde ce inseamna mediu pentru fiecare. Pentru noi a insemnat complet interzis, niciodata in viata noastra, Doamne fereste-ne sa ajungem acolo fara 130 de ani de practica intensiva de schi sau placa. Partiile nu sunt luminate seara asa ca nu puteti schia cu stelele deasupra capului. Ca orice partie care se respecta, si domeniul Transalpina este dotat cu tunuri de zapada. In acest moment, zona asteapta sa creasca dupa aceasta investitie. Cei de-ai locului ne-au spus ca la baza partiei ar trebui sa se construiasca un hotel de patru stele. Acum mai este o parcare nefinalizata.
2. Cum ajungem la cele 7 partii?
Simplu. Cu telegondola, teleschiul sau telescaunul. Noi cand am fost nu am folosit deloc telescaunul asa ca nu prea putem sa va dam multe detalii. Telegondola in schimb este perfecta, perfectiune pe o lungime de mai bine de trei kilometri care iti permite sa vezi frumusete de lac Vidra, captusit cu un guler generos de zapada si pazit de niste brazi mari si frumosi. Este o instalatie complet noua. Fiecare cabina este prevazuta la exterior cu un loc special de schiuri si placa, asa ca nu trebuie sa va urcati cu echipamentul in ele.
Sursa: Facebook, www.trans-alpina.ro
Uneori, telegondola nu poate sa functioneze din cauza vantului. Programul de functionare este de la 9 la 16, de marti pana joi, iar de vineri pana duminica ziua se prelungeste cu o ora. Luni este inchisa. Daca vrem sa mergem mai sus, mai sunt si doua teleschiuri. Noute si ele, dar care nu functioneaza daca este furtuna. Un ski pass pentru toata ziua pentru un adult costa 60 de lei. Cu acest ski pass poti sa te dai de cate ori vrei tu cu telegondola, telescaunul sau teleschiul. Daca abia v-ati pus schiurile in picioare, nu va aruncati sa dati 60 de lei pe un ski pass complet ca n-o sa aveti ce sa faceti cu el. Luati-va doar o urcare, care include si o coborare, si exersati sus. Transalpina Ski Resort nu este ca in Poiana unde te poti da cu anvelopa la baza partiei. Nu. Toata lumea urca si de acolo se da cu schiul, placa, saniuta, anvelopa, capacul de veceu si alte dispozitive placute omului pe timp de fulguiala.
3. De unde luam echipamentul si cat costa, cat costa schiul?
Chiar la baza partiei este UN centru de inchirieri. UN centru nu inseamna DOUA, asa ca daca vreti sa aveti cu ce sa va dati, faceti bine si veniti dis de dimineata acolo. Centrul se deschide la ora 8.30. O pereche de schiuri, cu bete si clapari costa 40 de lei. O placa, cu boots si casca iti scot din buzunare 65 de lei. La ora 9 parcarea este deja plina asa ca daca pana la 10-11 nu sunteti acolo, nu cred ca mai gasiti ceva. Pe marginea drumului am mai zarit niste rulote de unde se putea inchiria echipament, dar nu am intrebat cat costa. Asa ca o mica, mica speranta ar mai fi daca nu gasiti nimic la baza partiei,dar nu va supraestimati norocul.
4. O ceafa mancam si noi sus?
Aaaa…nu prea. Sus nu sunt deocamadata, si speram sa fie asa cat mai mult timp, restaurante, gratare cu mici si carnati, shaworma. Nu. Este un foisor, o ciupercuta mai bine zis, din lemn, care se deschide la ora 10, de unde va puteti lua bauturi si atat. Locul este excelent, proprietarul este tare amabil si la fel si fetele care impart ciocolatele calde, vinul fiert sau shot-urile de palincuta. O ciocolata calda ca o crema abundenta costa 5 lei, la fel si ceaiul care este facut prin fel si fel de infuzii. O sticla cu apa la jumate este 3 lei, o Cola 5 lei. Va spun sincer ca mi s-a parut incredibil de ieftin. Schiurile si placile se lasa afara, intr-un fel de “cuier” pentru echipamente si in mod senzational, o sa ramai prost cand o sa citesti asta, nu ti le fura nimeni. Asa ca daca vreti sa stati toata ziua pe partie va sugerez sa va faceti niste sendvisuri, sa va luati niste Snikers sau Mars cu voi si ati rezolvat problema. Sendvisuri se mai pot lua si de la baza partiei. Sus este un loc unde se fac carnati si cartofi, dar este cam uratel, in comparatrie cu ciupercuta.
5. Cine ma invata si pe mine sa ma dau cu placa?
Monitorii, ca doar nu noi. A si nu va amagiti ca o sa va descurcati doar pentru ca va uitati in jurul vostru la cei care plutesc pe omat si vi se pare usor. Nu este. Trei dintre noi au facut un grup compact si au vorbit cu Dragos, un monitor de placa tare, tare misto. Va spun asta pentru ca in numai 2 ore cei trei baieti despre care va ziceam mai sus au reusit sa se dea singuri cu placa, ba sa se mai plimbe si cu teleschiul. Este o realizare! Cu Dragos puteti intra in legatura pur si simplu punand mana pe telefon si sunand la: 0731.863.711. O ora costa 60 de lei, nu se face discount de grup, dar merita toti banii. Un monitor de schi costa 50 de lei, dar din pacate nu am dat peste cineva pe care vi l-am putea recomanda.
6. Mergem in blugi pe partie?
Daca te respecti cat de cat si ai un strop de minte in cap, nu te vei mai duce in veci in blugi pe partie. Esti penibil si atat. La Decathlon au pantaloni de schi la 150-200 de lei asa ca nu ai nicio scuza sa apari pe partie in jeansi si pantofi. Va mai recomand sa va luati niste ochelari de schi si o cagula. Noi am nimenit doua zile vitrege, cu o furtuna de-ti biciuia obrajii fara mila. Mai puneti pe lista si o pereche de manusi impermeabile. Deci fara pantaloni, bocanci si manusi nu mergeti, iar daca aveti ochelari si cagula o sa fie si mai bine.
7. Unde este Transalpina Ski Resort?
Domeniul este langa lacul Vidra. Noi am venit pe ruta Bucuresti, Pitesti, Ramnicu Valcea, Voineasa si ne-am cazat undeva la intrarea in Ciunget. De acolo pana la partie sunt cam 30 de kilometri de drum destul de bun. Puteti sa stati si in Petrosani daca vreti, pentru ca este cam la aceeasi distanta de partie. Ni s-a mai spus ca Obarsia Lotrului ar mai fi un loc bun de cazare pentru a ajunge la Transalpina Ski Resort. Nu sunt hoteluri sau pensiuni in imediata apropiere a partiei si asta sincera sa fiu este un lucru cat se poate de bun. Zona este mai putin aglomerata iar oamenii care vin in cea mai mare parte vin sa se dea cu schiurile sau placa si nu sa se murdareasca pe la gura cu mustar de la micii infulecati la o halba de un litru de bere. Nu ca ar fi ceva rau in asta, dar pentru astfel de tentatii avem alte statiuni.
Noi am plecat joi pe la 7 seara si am ajuns mai devreme de 11, iar cealalta parte a grupului a venit vineri dupa munca si a ajuns cam in 4 ore. La intoarcere, duminica, am facut 3 ore si jumatate. Stiu. Suna aproape neverosimil. In timp ce noi ajungeam in Bucuresti la radio se anunta ca traficul din Valea Prahovei a fost deviat. Super!
8. Cat costa cazarea?
Acum in functie de buzunare, dar pentru niste portofele medii eu va recomand Pensiunea Ciobanelul (link). Dubla costa 120 de lei pe noapte si in nicio camera nu se fumeaza. Gazdele sunt tare ok, camerele sunt foarte curate, este caldura din plin, netul este gratis, toaletele sunt ok, numai ca locul este putin cam zgomotos. Ma rog, daca veti sta toata ziua pe partie o sa treceti usor peste acest inconvenient cu un somn in stil bustean. In plus, la pensiune mai sunt niste personaje demne de luat in considerare. Doi caini ciobanesti albi si o pisica ale care-i ganduri probabil au ceva de a face cu eliminarea cainilor si evacuarea turistilor. Asta judecand normal dupa mutra intransigenta pe care o are. Bineinteles, sta la mangaieri pentru ca oricum forma fizica nu-i ofera posibilitatea unor miscari bruste. De mancat, puteti manca tot aici, dar sunt si optiuni mai bune.
Una dintre ele este restaurantul hotelului Zan aflat doar la o aruncatura de bat cu masina de Pensiunea Ciobanelul. Ciorbele sunt bune si toate costa 11 lei iar clatitele cu branza dulce sunt foarte reusite. Incredibil, dar si personalul este chiar dragut, lucru tot mai rar in restaurantele din Romania.
9. Unde iesim in club?
Nicaieri.
10. Care este atmosfera generala?
Va spun sincer ca uneori ai impresia ca nu esti in Romania. Oamenii de la pensiune sunt amabili, chelnerii de la restaurant iti aduc mancarea cu zambetul pe buze, zona este superba. Pe pista dai din nou de oameni cu destul de mult bun simt. Adica vezi anomalii de genul strain ajutand un alt strain sa se ridice, palinca din partea casei, zambetul pe buze. Revoltator! Adica nu tu o manea, un fum de mic? Ciudat! Sa continuam. Cineva isi pierduse un telefon si la un moment dat se auzea prin statie un anunt care-l chema pe proprietar la telecabina. Cireasa de pe tort a fost cand unul dintre noi si-a pierdut cheia de la noua masina in zapada. In timp ce cobora lejer pe partie l-a auzit pe omul care-i ajuta pe turisti la teleschi intreband daca nu cumva si-a pierdut cineva cheile de la masina si un sendvis, asa ca totul s-a terminat cu bine. Sa recapitulam totusi. Deci un om a gasit pe partie o cheie de la masina si un sendvis, s-a gandit ca cel mai probabil le-a pierdut cineva care utiliza teleschiul, le-a dat omului care lucra acolo, iar la randul sau acel om intreba fiecare turist in parte daca nu si-a pierdut cheile si un sendvis. Noroc ca la intoarcere spre cabana am vazut taran cu masina de Valcea care urina langa „bolid” astfel incat toti cei care treceau pe acolo sa-l vada. Daca mai facea doi pasi intra in padure. Dar nu…A, da. Si mai sus de el am dat peste 5-6 oameni care-si scosesera niste scaunele si faceau un picnic in zapada, un fel de gratar arctic extrem. Da, deci noroc cu exemplele astea de meltenism autohton ca altfel credeam ca sunt intr-o alta tara. Trecand totusi de aceste doua chestii, au fost trei zile carora cu greu le-as putea gasi ceva de reprosat, asa ca bucurati-va de ce a mai ramas din iarna asta si plecati la Transalpina Ski Resort.
Linkuri Transalpina Ski Resort:
Site / Facebook
11 comentarii
evulmediu
Aproape ca m-ai convins sa merg acolo. Dar nici macar Florin-monitorul, „nu, nimeni, niciodata, nimeni n-o sa poata” (parca din BUG Mafia era refrenul asta, nu?) convige sa ma sui pe bucatile alea lemn sau plastic sau fribra de substante naturale sau artificiale sa skiez sau sa plachez (asa se zice cind te dai cu placa?). Intrebare: intr-o poza cineva pare ca are o undita. Asa e?:))
dana
Asta da iesire in natura! Am inceput prin a privi pozele si filmuletul. Frumos, tare frumos! Sper sa se pastreze pentru multa vreme imaginea de proaspat si locul sa nu capete imaginea unei case la 8 ani de la curatenia generala.
pd
Am inteles dorinta ta de a oferi celor interesati cat mai multe informatii utile . Sper sa ai audienta si chiar satisfacitia de a constata ca ai schimbat destinatia de mini-vacanta pentru cei iubitori de zapada si sporturi de iarna. Eu, insa, astept sa revii cu o poveste pe care s-o citesc si sa ma simt acolo..
luci
pt.pd. Aveti foarte multa dreptate. Articolul cucereste,…imaginile si fondul muzica indeamna la dezertatia in natura. Off! cand o sa ajungem si noi acolo? Putintica rabdare si totul se va rezolva, noi nu o sa alunecam pe schiuri ci vom inhala aerul de la munte si mirosul de ghiocei.. Cinste Rox,ne-ai cucerit trimatand in noi optimism…
ion
Mai sint si alte pensiuni ex.POPASUL HAIDUCILOR in VOINEASA cu doar 80 lei camera/noapte la fel de frumoasa si ospitaliera dar cu 12 km mai aproape de partie SUCCES
Gheorghe Elena
Puteti incerca si Hostel Voineasa, un hostel de 3 stele care ofera si posibilitati de distractie:biliard,ping-pong, jocuri. Noi am fost multumiti anul trecut, asteptam sa mergem si anul acesta dupa sarbatori. Partia merita toti banii