Poate ca nu este prima destinatie care va vine in minte cand va ganditi la o vacanta, dar Copenhaga trebuie sa devina obligatorie pentru orice calator cu acte in regula. Inainte era mai greu de ajuns, dar de ceva vreme Wizz Air a introdus o cursa spre Malmo (Suedia), care este inca la preturi destul de mici, ridicol de mici comparativ cu alte destinatii. Din Malmo pana in Copenhaga puteti sa luati un trasfer tot de la Wizz Air si in jumatate de ora sunteti in Danemarca, exact in capitala ei. Cateva lucruri de stiut inainte de recomandarile propriu-zise:

1. Un leu reprezinta cam 1,7 coroane daneze. O bere la cutie luata de la un chiosc oarecare costa 20 de coroane (adica vreo 12 lei). O paine de la o brutarie buna costa cam 30 de coroane. Faceti voi un calcul mic si o sa va dati seama ca nu prea o sa mancati la restaurante, decat daca ati economisit un an intreg si aveti bani de o aluna la Noma (cel mai bun restaurant din lume care este in Copenhaga)

2. Incercati sa mergeti in timpul verii. Desi poate ca este mai aglomerat, temperaturile sunt confortabile iar ziua incepe undeva la 5 dimineata si este lumina pana la 10-11 noaptea.

3. Daca planuiti sa vizitati multe chestii, mergeti la un birou de turism, este unul chiar lanaga gara, si interesati-va de Copenhagen Card. Este un card care poate fi luat pe mai multe zile, in functie de nevoile voastre, cu care puteti intra cam la toate muzeele, puteti merge cu barcuta pe canale, aveti intrare la castele si in plus aveti transportul inclus cu autobuzul, metroul si trenul. Copenhaga este mare asa ca nu va imaginati ca puteti sa ajungeti dintr-o parte in alta la pas. Noi ne-am luat un card pe 72 de ore pe care am dat 599 de coroane. A facut toti banii si ceva in plus.

4. Este mai ieftin sa va inchiriati un apartament decat sa luati o camera de hotel in centru. Si este si mai comod. Daca aveti drum pe langa Copenhagen Business School, intrati sa va luati mancare de la cantina facultatii. O suta de grame costa un euro si mancarea este tare tare buna.

5. Vremea este tare capricioasa. De dimineata este cald, daca mergeti vara, numai bine de tricou si niste tenisi, dar spre seara trebuie sa va acoperiti cu o geaca. Plecati cu schimburi la voi, umbrele, mancare si apa.

Acestea fiind spuse sa incepem:

1.  Mergeti in Centru

Principala artera de shopping din Copenhaga se numeste Stroget. Este una dintre cele mai lungi zone pietonale din Europa, ticsita cu fel si fel de magazine. Nu stiu cat va intereseaza acest lucru, dar daca incepeti sa va plimbati prin labirintul de strazi care porneste din Stroget veti avea primul contact cu comunitatea vesela si colorata din Copenhaga. Cafenele, second-hand-uri, ateliere de tatuaje, patiserii, patiserii, patiserii, oameni frumosi si veseli, toate sunt adunate in jurul acestei artere. Nici n-o sa va dati seama cand faceti 150 de poze la casele colorate.

Citește și:  Ce sa faci in Sardinia

2. Mica Sirena

Din centru pana la Mica Sirena, poate cel mai cunoscut simbol al Copenhagai, este ceva de mers, dar este un drum frumos care te duce printr-un parc unde se afla Biserica Skt. Alban si fantana Gefion, ambele situate pe malul unui lac ticsit de nuferi. Veti vedea ca drumurile voastre prin Copenhaga se vor intersecta de numeroase gaste, rate si lebede. Sunt ca si caini fara stapan in Bucuresti. Le vezi peste tot, numai ca nu te musca. Revin. Mai trebuie sa stiti ca in afara de celebra Mica Sirena, mai este o sirena mutant si o sirena cu forme ceva mai apetisante si un urs, toate la o mica distanta de adevarata Mica Sirena.

3. Castelul Rosenborg

Ca orice monarhie care se respecta, Danemarca are cateva castele pe care merita sa le vedeti, unele in Copenhaga, altele foarte apropiate de capitala. Castelul Rosenborg este destul de aproape de centru si ascunde colectia de bijuterii regale. Trebuie sa vedeti aceasta colectie de bijuterii ca sa va dati seama ca de fapt nu aveti nimic. Nu-mi imaginam ca exista safire, smaralde sau diamante de asemenea dimensiuni. In plus, castelul este inconjurat de o gradina tare frumoasa in care puteti sa faceti un picnic pe cinste si sa va ganditi serios la ce ati facut cu viata voastra pana acum.

4. Castelul Amelienborg

Daca inca nu aveti raspunsul la intrebarea ce am facut cu viata mea pana acum, poate-l gasiti la Amalienborg, un alt castel din Copenhaga, format din patru cladiri aproape identice, care are vedere la opera orasului si la Marble Church. Nu este la fel de extravagant ca Rosenborg, dar va lasa sa vedeti cateva camere aranjate exact cum erau ele pe vremuri. Va lasa sa vedeti ca odata niste oameni fix ca noi pur si simplu traiau acolo, cu birouri, cu canapele, poze de familie sau colectii de pipe.

5. Castelul Christiansborg

Este castelul care mi-a placut cel mai mult din Copenhaga, din oras. Este castelul care a ars de doua ori pana la temelii, dar care azi domina intreaga zona in care este amplasat. Salile de mese, de bal, grajdurile sunt coplesitoare. Castelul Christiansborg are un turn de unde poti vedea toate frumusetea din Copenhaga, dar bagati de seama cu lunea este inchis. In restul zilelor se poate urca in el gratuit. Chiar langa castel este sediul Old Stock Exchage, o cladire cu un acoperis ca un smarald de verde si un turn superb.

Cititi inca zece recomandari pentru Copenhaga aici si aici.

6 comentarii

Reply

Felicitari, pentru aceasta minivacanta!
Multumesc, pentru ocazia data de a citi lucruri atat de frumoase. Am vazut un film in care se dadeau niste imagini din sala bijuteriilor, cred ca erau din Castelul Rosenborg. Nu am inteles un lucru: castelele sunt numai muzee sau au si zone locuite?

Reply

Rox, mi-au placut sfaturile din introducere. Sper sa am ocazia sa refac traseele tale si sa ma intersectez cu rate, gaste… m-am saturat de „intalnirile” cu cainii vagabonzi, prezenti in toate orasele noastre..

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.