Mergem mai departe prin Copenhaga si va mai dam cinci lucuri de facut. Pe primele cinci le gasiti aici.

6. Christiania

Este daca vreti Cartierul Rosu al Copenhagai, dar cu siguranta nu la fel de turistic ca fratele sau din Amsterdam. De fapt Christiania este un fel de experiment social. In esenta Christiania este un cartier, imprejmuit de ziduri pline de graffiti, iar in interiorul acestor ziduri este o comunitate care se ocupa singura de taxele sale, de modul in care este condusa, de educatia copiilor si care se bazeaza in special pe comertul cu droguri usoare. Adica daca te duci aici poti sa fumezi o iarba, la fel cum fac toti locuitotii acestui mini-oras, fara a risca sa te trezesti la puscarie. Veti vedea ca sunt tarabe unde se vinde iarba, dar in aceasta zona regulile sunt stricte. Nu ai voie sa faci fotografii. Daca te decizi sa cumperi ceva, o faci pe riscul tau, pentru ca la iesire din Christiania intri in alta lume, guvernata de alte reguli. Impresia pe care mi-a lasat-o locul a fost, in ciuda descrierilor optismite, tot de pierzanie, de viata irosita, dar recunosc ca nici nu am stat tare mult astfel incat sa fac o analiza in profunzime.

7. Our Savior’s Church

Dupa ce iesiti din Christiania, veti vedea la scurta distanta o biserica al carei turn cu siguranta va va atrage atentia. Biserica se numeste Our Savior’s Church si puteti urca 300 de trepte parca pana in varful turnului. Experienta este insotita de un vant puternic si de spaime pentru ca turnul este subtirel si mic iar jos, foarte jos, se vede tot orasul. Merita aventura pentru ca aveti din nou ocazia sa vedeti Copenhaga de sus.

8. Gradinile Tivoli

Tivoli este un parc de distractii deschis pe la 1843 fiind unul dintre cele mai vechi locuri de acest fel din lume. Nu va imaginati ca este ca Satul de Vacanta din Mamaia. Este un parc in care va puteti da cu roller coaster-ul dar in care puteti sa stati si la un concert in iarba, pe un sezlong, cu o cutie de bere in mana.

Citește și:  La Grande Bellezza - 1. Pisa si Riomaggiore

9. Palatul Frederiksborg

O luam de la capat cu castelele. In nordul Copenhagai, la Hillerod, este un castel cum nu s-a mai vazut. Un castel pus in inima unui lac, inconjurat inevitabil de herghelii de rate si de o gradina atat de frumoasa incat pur si simplu iti vine sa-ti arunci rucsacul si sa te tolanesti in iarba, lucru pe care bineinteles vi-l recomand din toata inima. La Hillerod ajungeti cu trenul din Copenhaga iar calatoria nu dureaza mai mult de 40 de minute. Apoi la castel puteti ajunge fie pe jos, prin centrul acestui mic oras, plin si el de patiserii pline de calorii, sau puteti sa luati un vaporas care va lasa fix in fata castelului. Castelul a fost construit prin anii 1600 si este o minunatie.

10. Castelul Kronborg

Acesta este insa cel mai faimos castel pe care-l are Danemarca, situat in Helsingore, oras situat tot la o aruncatura de bat de Copengaha. Aici se spune ca mai bantuie spiritul lui Hamlet, dar noua ghidul ne-a dezvaluit ca totul este o minciuna si nici macar nu se stie daca Shakespeare a trecut vreodata pe acolo. Acest lucru nu stirbeste cu nimic frumusetea locului. Castelul domina intreg oraselul de la poalele sale, este in buza apei si in bataia marii sarate, este alb si imens. Este un vis. Dupa ce vizitati castelul, mergeti si prin micul orasel care-l gazduieste. Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Danemarca. Si daca tot sunteti aici, intrati neaparat la Biserica Sfanta Maria. Noi am ajuns aici la finalul unei zile, care incepuse plina de soare, dar care a venit cu un alai de nori si ploi dupa ea. In aceasta biserica ne-am adapostit un pic. In mijlocul zidurilor de piatra rosie, unde nu era decat ploaia si mirosul gradinii de trandafiri, se odihneste un copac urias. Imaginea iti asterne mutetie pe buze.

Gasiti urmatoarele cinci recomandari aici.

Pe primele cinci le gasiti aici.

6 comentarii

Reply

Gata, nu mai pot! M-am uitat la poze, am citit, iar m-am uitat la poze si in final m-am intrebat: ce naiba fac astea de au bani sa intretina astfel de castele? De ce la noi tot ce-i istorie, deci valoros, este lasat in paragina?

Reply

Christiania, nu am inteles sunt oameni care-si duc viata acolo? Ce le ofera copiilor lor? Inteleg curiozitatea vizitarorilor.. trist, tare trist..!

Reply

mi a starnit curiozitatea pentru a vizita Danemarca

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.