Noi stiu cum sunteti voi, dar pentru mine muzeele nu sunt tocmai in varful listei cand merg pe undeva. Totusi, sunt muzee si muzee, la fel cum sunt oameni si oameni. Insist sa va fac astfel cunostinta cu niste muzee care sunt experiente in sine si care intregesc tare frumos impresia pe care v-o poate face un oras. Iata care sunt preferatele mele si de ce:

1. ARoS Art Museum, Aarhus, Danemarca.

Spuneti adevarul, nu v-ati fi asteptat la asta, nu? Sincera sa fiu, nici eu, dar ARoS din Aarhus, al doilea cel mai mare oras din Danemarca, este unul dintre cele mai mari muzee de arta din Europa. Inca nu v-am vorbit despre Aarhus pe www.logout.ro, dar o vom face in curand pentru ca desi este putin probabil sa ajungeti acolo, in caz ca o faceti sa stiti pe unde sa va duceti.

Sa revin. De ce este ARoS din Aarhus foarte misto? In primul rand pentru ca are 9 camere care pur si simplu se joaca cu toate simturile voastre. Si se joaca bine de tot. Este absolut spectaculoasa o camera tapetata cu oglinzi in care stai pe o mica treapta. Deasupra, jos, in stanga si dreapta sunt oglinzi asa ca imaginea ta este repetata la infinit oriunde te-ai uita. Camera are o parte luminoasa si una intunecata unde ai impresia ca pur si simplu stai deasupra unei prapastii. O alta camera are un joc de lumini atat de bine facut incat ai impresia ca ai in fata un zid. De fapt ai in fata niste lumini bine asezate si nimic concret. Una dintre piesele de rezistenta din muzeu este sculptura Baiat (Boy) a artistului australian Ron Mueck. Cu o inaltime de 4,5 metri si o greutate de jumatate de tona sculptura este impresionanta prin detaliile sale. Va mai spun ceva si ma opresc aici. Deasupra muzeului este un cerc cu un diametru de 52 de metri colorat in toate culorile curbeului. Te poti plimba prin acest contur imens de cerc si vezi tot orasul de sus colorat in rosu, orange, galben, verde, albastru si asa mai departe. Este o idee tare interesanta. Daca eu nu v-am convins sa mergeti sa vedeti ARoS din Aarhus, mai multe informatii gasiti aici.

 

2. Tate Modern, Londra, Marea Britanie

Nu aveti voie sa ajungeti in Londra fara sa faceti o vizita la Tate. Puteti renunta la alte muzee traditionale sau la statui din ceara, dar nu aveti nicio scuza sa ocoliti Tate Modern. Este un muzeu de arta moderna care-ti poate aduce suprinze mult mai placute decat British Museum, de exemplu. Este un muzeu interactiv, un organism viu. In plus, Tate Modern are cel mai tare magazin de suveniruri din cate am vazut. Mai multe info gasiti aici, dar va spunem sincer ca Londra fara o vizita la Tate este ca o portie de fish fara chips.

Citește și:  Parisul este mereu o idee buna. Ep. 2

3. Science Museum, Londra, Marea Britanie

Da, stiu. Nici mie nu mi-a placut fizica, la chimie tremuram ori de cate ori se deschidea catalogul, dar Science Museum din Londra va arata ca daca este spusa asa cum trebuie, povestea Stiintei poate fi pe intelesul tuturor. Science Museum este un muzeu cu adevarat spectaculos, este ca o joaca prin care puteti vedea fel si fel de lucruri pornind de la costume de cosmonaut sau o holograma uriasa a pamantului care va arata in timp real cursele aeriene, de exemplu, pana la aparate prin care va puteti testa simturile. In plus, va asigur ca in niciun magazin de suveniruri nu veti mai gasi o ferma de furnici, farfurii zburatoare sau plastilina care se poate transforma intr-o minge. Cititi mai multe aici.

4. Centre Pompidou, Paris, Franta

Corect, este tot un muzeu de arta moderna. Se pare ca avem o inclinatie spre ele. Pompidou este un muzeu in care nu ai timp de plictiseala si aproape la fiecare pas te pomenesti cu gura cascata de uimire. Cand o sa vedeti si ce magazin de suveniruri are si ca alaturi de el mai este si Atelierul lui Brancusi o sa va dati seama ca ati pierdut timpul degeaba stand la coada la Louvre. Cititi mai multe aici.

 

5. Muzeul Magritte, Bruxelles, Belgia

Este un muzeu relativ nou, care expune lucrarile lui Rene Magritte. Nu este cel mai cunoscut dintre pictori, dar daca va luati un ghid audio, si va rog eu frumos sa va luati, o sa vedeti cum va intra la suflet toate ciudateniile pictate de Magritte. Este un mister atat de dens care pluteste in unele tablouri si un joc de lumini atat de neasteptat incat o sa simtiti un fior rece cum se cuibareste pe spinarea voastra. Mergeti sa va „racoriti” in Muzeul Magritte si apoi castronul cu midii, cartofii prajiti si salata stropita cu lamaie o sa va placa si mai mult. De bere nu mai zic. Mai multe cititi aici.

Bine, la lista mea scurta s-ar putea adauga si muzee din Barcelona, Florenta sau Roma, dar cele cinci pe care vi le-am prezentat mai sus imi sunt cele mai dragi.

2 comentarii

Reply

Buna, Rox! Mi-au placut toate sugestiile tale dar, trebuie sa constat ca orientarea este, ca si-n cazul literaturii, catre arta moderna. Cine mai citeste Tolstoi?

Reply

Nu stiu daca voi ajunge sa vad ceva din ce recomanzi tu. Vreau sa-ti multumesc pentru placerea oferita de a ma pierde in poze… frumos si interesant!

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.