Stiu ca sunteti ocupati sa vedeti Paris, Londra, Zakynthos sau Roma, dar cand ramaneti fara prea multi bani si in pana de iubire de Bucuresti, poate va urcati in masina si dati o fuga pana in Delta Dunarii.

Cred ca avem deja 3 ani de zile de cand in fiecare vara mergem cu cortul in Delta, la peste. Bine, impropriu spus la peste. Noi doar ne bazam pe ceea ce ni se spune mereu, ca balta are peste, nu pe o captura personala semnificativa.

Inainte de a incepe a va povesti pe indelete ce este de facut, doar vreau sa va spun pe scurt ca Dunarea are trei brate. Chilia este cel mai gros, pe aici curgand cam 60% din debitul Dunarii. Pe Chilia se gasesc Lacul Rosca, unde este cea mai mare colonie de pelicani din Europa, Periprava si padurea Letea. Pe Sulina, care este cel mai micut brat al Dunarii, sunt satele Maliuc, Sulina si poate mai binecunoscutul Mila 23. Sfantul Gheorghe este la mijloc ca dimensiune si poate stiti destinatii precum Murighiol, satul Sfantu Gheroghe si lacul Uzlina.

Noi pe Sfantul Gheorghe am fost cu cortul acum trei ani de zile si de atunci nu prea am mai schimbat locul, desi Delta asta maloasa este mare de nu o poti face ca lume intr-o viata de om.

Incercati sa va luati la voi legume, fructe, apa multa, mai putina carne, mai multe conserve, branza, dulciuri, seminte, bere. Ok, ok, va bazati si pe capturile voastre istorice, dar mai bine va bazati pe un hypermarket. Luati spray-uri de tantari, porcarii de aruncat in foc seara si ce mai vreti voi, dar oricum de insecte nu scapati. Nici de tauni, nici de nimic garnisit cu aripi care inteapa.

Daca tot mergeti la peste, nu plecati fara momeli. Tulcea este plina de magazine cu momeli asa ca nu veti avea nicio problema in a achizitiona coropisnite, rame, mamaliga cu vanilie sau cu fel si fel de condimente. Nici asta n-o sa va ajute la absolut nimic daca nu stiti ce carlige sa folositi sau ce plumb sa puneti in undita. Dar ma rog, pe noi asta nu ne-a impiedicat asa ca am luat mai multa manacare pentru pesti decat am luat pentru noi.

Din Tulcea am luat-o spre Murighiol. Drum bun si frumos, bine marcat, insufletit de tarani iesiti  la porti sa va vanda rosii, pepeni si mai stiu eu ce verdeturi. Nu-i refuzati pentru ca pamantul de langa Dunare hraneste niste patlagele pe cinste.

Undeva, cred ca pe langa Dunavatu de Sus am cotit-o la stanga, am dat de un loc cu mai multe barci si apoi am intrat in padure avand Dunarea langa noi.

Cat am mers, nu stiu sa va zic, si nici puncte de reper nu am, dar pana la urma cam asta cred ca este si ideea de a merge cu cortul in Delta. Sa-ti gasesti tu un loc al tau, umbros, cu salcii care plang peste cort, cu o plaja mica, dar si cu un petec de soare. Noi am gasit locul perfect care dincolo de cele enumerate mai sus mai avea si doua salcii puse la o distanta una de alta numai buna ca intre dumnealor sa intervina un hamac.

Lemne de foc gasiti peste tot si incercati sa-l aprindeti de cum se insereaza pentru a mai scapa de tantari. Un cartof invelit in staniol si aruncat la copt in flacari, o bere rece si o samanata au la un loc un gust mai bun decat cine stie ce bucate fandosite care oricum te fac sa te simti prost pentru ca nu stii cum sa le mananci.

Izoprenul pe langa foc si ochii in sus. Eu nu stiu de cand nu ati mai vazut un cer liber, dar ce se vede aici in oras este un mare fals, o copie proasta. Cerul adevarat are stea langa stea si-ti ia ochii de frumos ce este.

Citește și:  Timisoara, fa rai din ce ai

A doua zi, fie puteti face plaja, fie va puteti preface ca prindeti peste, fie va dati seama ca momeala nu este buna, fie alte lucruri importante. Ma rog. Mai mesteriti la undita, mai faceti o baie, iar mai faceti o baie. Intelegeti? Stati in hamac cu o carte sau fara. Adica va dati seama? Nu faceti nimic. Absolut nimic. Nu aveti de tropait sa dati check-in la 350 de muzee, nu trebuie sa umblati cu metroul de colo colo sa ajungeti la nu stiu ce coada pentru o destinatie turistica. Nimic. Absolut nimic. Este perfect. Nu exista un alt loc in care sa ai acest sentiment de evadare, de decuplare de la orice.

Desi este greu sa va dezlipiti de la soare, mai ales ca bronzul de Delta este ceva deosebit, faceti bine si vorbiti cu un pescar sa va duca la plimbare cu o barca pe Lacul Uzlina. Ganditi-va la un singur lucru. Sunteti in a treia cea mai mare diversitate biologica din lume. A treia! O sa mergeti pe carari facute din nuferii albi si galbeni, o sa vedeti cete de pelicani, de rate, cormorani, egrete si alte 300 de pasari pe care oricum nu le stiti. O sa ajungeti pe canale, unde de unul singur te poti pierde cu usurinta, avand deasupra ta doar protectia salciilor plangatoare

Apoi te intorci la cortul tau, verifici undita si dai drumul la foc cu cerul acela ca o poveste deasupra tamplelor. Noi am avut putin noroc si am prins doua stiuculite si ceva pestiuci cat degetul. I-am pus pe toti pe gratar, am rostogolit cartofii in jar si cred ca am avut parte de una dintre cele mai bune mese din viata mea.

In total, am stat doua sau trei nopti si niciodata nu am avut senzatia de plictiseala, asa cum te loveste la birou, acasa, in deplasare, uneori in concediu, desi nu faceam absolut nimic.

Asa ca aproape ma rog de voi sa uitati de temerile de tantari, de dusul intre patru pereti faiantati, de masa gatita la fel pentru toti, de confortului patului de hotel. Schimbati toate acestea cu aerul liber, invadat de viata, cu baia la orice ora in Dunare, cu salata de rosii taranesti cu branza si cartofi copti si cu izoprenul pus pe pamantul umed al padurii, dar incalzit seara de focul trosnitor de pe malul apei. O sa va multumiti pana la cerul acela ingreunat de stele si inapoi.

Survival kit in Delta:

  1. Luati-va un cort care se inchide bine. Macar cand dormiti sa nu aveti tantari in “camere”.
  2. Lasati gratarul, mititeii, ceafa si alte carnuri acasa. Pe bune sunt o bataie de cap, oricum carnea nu rezista si oricum lasati-le acasa. Luati legume si fructe de pe drum de la tarani, conserve, branza, paine, apa, bere, seminte, cartofi si dulciuri si va fi mult mai bine. Momelile bune se iau din Tulcea.
  3. Cautati un loc umbrit, cu o plaja mica. Dunarea este destul de ciudata, adica uneori malurile nu exista, sunt cazute. Mergeti mai departe pana dati de ceva similar cu Paradisul.
  4. Vorbiti cu oamenii locului si plecati in vizita. Mergeti pe lacuri, canale, paduri. Este pacat de toata viata aia care pulseaza in acest loc sa treceti pe langa ea.
  5. Daca nu prindeti voi peste, ceea ce este foarte probabil, tot pe oamenii locului intrebati-i unde este o cherhana. Nu restaurant, cherhana. Adica un ceaun, un foc de lemne, apa, leustean, legume din gradina, peste prins de dimineata. Bors de peste pe bune si prajeala proaspata cu mamaliga, nu somon fume si alte tampenii.

16 comentarii

Reply

Trebuie sa mentionez ca am fi putut supravietui destul de usor doar cu pestele prins. Pe langa capturile din poze, am mai prins cel putin inca 100-200 de pesti.

Reply

De cind am devenit uman, adica maninc si io peste, devine interesant. Ma rog, pina mi se infige primul os in git. Dupa aia revin la porcosenii.

Reply

Si totusi eu va recomad pentru aceasta vara bratul Chilia, debitul apei da un plus de frumusete peisajului. Am fost cu barca pe lacul Babena si bineinteles pe canale si a fost tare frumos. Am prins si peste mai mult decat voi, chiar si o caracuda… daca nu stiti cum arta o gasiti pe google. Saramura am facut-o la Ceatalchioi ca de in inima deltei am mancat porc si pasare la gratar.. Nu am ajuns la Periprava dar nu-i timpul pierdut. Se poate ajunge, cel putin pana la Chilia, si cu masina pe un drum cu multe gropi de aceea eu prefer vaporul

Reply

Frumoasa mai este Delta in poze! In realitate are un mic musafir nepoftit, TANTARUL, care te poate face sa te bati singur daca nu ai nimic pentru protectie. Ai pozat doar libelula sau calul popii cum ii spuneam in copilarie, pasarile si melcii .. frumos, tare frumos!

Reply

Salut Alex, sunt Alex. Poate punem de o trupa data viitoare, de oameni cu simtul responsabilitatii si iubitori de natura. Am putea forma o colonie pe malul Dunarii, sa petrecem timpul liber si sa traim cateva zile in salbaticie, cu ce prindem (evident nu ne vom baza pe asta, dar macar suna bine). Lasa-mi un mesaj pe ‘pescuit@mail.com’ si poate aranjam pe 2014 o iesire, caci acum s-a cam dus soarele (desi as merge si acum).

Sa auzim de bine!

Reply

Saluatre,
As vrea sa maerg si eu cat de curand in delta si as avea vreo cateva intrebari. De exemplu:
1. Imi poti indica pe Google maps cu un punct POI sau niste coordonate zona in care ai fost?
2. Ai ajuns cu masina pana la locul in care ai campat sau ai folosit si o barca ceva ca sa ajungi acolo?
3. Daca ai ajuns cu masina, drumul este pietruit sau in cazul in care ploua nu mai poti pleca de acolo?

Reply

Buna,

nu mai tin minte exact zona pentru ca si noi ne-am oprit unde am vazut ca este mai frumos. Oricum pe langa Dunavatu de Sus, in zona Murighiol. Am ajuns cu masina. Drumul era pietruit.

Drum bun!

Reply

Buna seara, dragi mei anul asta soțul meu își dorește să mergem în delta dar nu am fost niciodată nu știm ce ne așteaptă ,noi suntem învățați cu Dunărea (acolo pescuiește soțul undeva în zona spantov) , ideea e ca noi am vrea să stam in delta la cort si Masina lângă noi suntem vreo trei fam care ni s-au alăturat , avem copii , cine ne poate da si noua detalii unde am putea campa vreo 4 zile fără să avem probleme ,bărbați vor să pescuiască în delta iar noi să o admiram , va mulțumesc tuturor care ne pot îndruma .

Reply

Buna ziua, ati ajuns in delta pana la urma? Am vrea si noi sa mergem cateva zile, dar avem nevoie de mai multe informatii. Multumesc

Reply

Buna seara am vrea sa nergem si noi in delta pentru prima data la fel cu masina,cu cortul imi puteti recomanda vreo adresa??!

Reply

Imi placr mult cum scrieti despre Delta, eu am fost in Delta vreo 20 de ani la rand si nu m-am plictisit de loc, insa in ultimul timp (mai precis de 7 ani ) nu am mai fost avand mama bolnava, acum as vrea sa merg din nou si am auzit ca nu mai e voie cu cortul.Din pacate vad ca postarile toate sunt din 2013, si nu stiu care mai e situatia.Daca puteti sa ma ajutati cu conditiile actuale de campare v-as ramane indatorat! In rest numai bine si fir intins !!!!!!!!!!!!

Reply

Dorin, ai azuns pana la urma in Delta?
daca da imi poti da mai multe detalii pentru ca as vrea sa ies anul acesta cu cortul si eu in Delta.

multumesc anticipat

Reply

Puteti campa linistiti in Delta,cel mai rau lucru care se poate intampla este o amenda de 50 -60 ron dupa care va lasa in pace si puteti sta cat vreti.Daca va ascundeti bine si nu faceti galagie,nu va gaseste nici dracu.

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.