Până pe 2 iunie, la Muzeul Național de Artă al României, Sala Kretzulescu (de lângă biserică), puteți da 10 lei ca să vedeți o expoziție ca o gură de aer proaspăt: Flori Sălbatice din România – o istorie botanică.

Expoziția este o inițiativă a Societății Române a Artiștilor Botanici și, contrar chiar și așteptărilor mele, este mult mai interesantă decât îi sună titlul.

Colecția cuprinde o serie de tablouri semnate de Tonitza, Luchian, Aman sau Grigorescu care sunt puse lângă piese semnate de artiști botanici, absolut surprinzătoare prin complexitatea detaliilor.

Suprapunerea de pictură florală cu arta botanică scoate la iveală o serie de aspecte nebănuite. Pictura florală este o impresie, de multe ori conturul nu există, ci lasă loc tușelor. Chiar dacă florile sunt aduse la interior din mediul lor natural, legătura nu se pierde, fiind exprimată prin jocul luminilor sau prin peisajul care se vede în spatele vazelor încărcate cu fire parfumate.

Arta botanică este însă complet diferită.

”Arta botanică, prin contrast față de pictura florală, nu se bazează pe impresii, asocieri sau semnificații ascunse. Punctele sale de pornire sunt studierea și redarea cu cât mai mare precizie a modelului. Frumusețea sa nu vine din interpretarea artistică, ci din frumusețea plantei în sine, a naturii fără filtru”, se arată pe un panou din cadrul expoziției curatoriată de ilustratoarea Irina Neacșu.

 

Citește și:  Din vremurile bune: Conacul Apafi

Fără filtru este un atribut pe care îl găsim tot mai rar azi, poate și pentru că am ajuns să fim înconjurați de atâtea lucruri urâte, încât traiul fără ”potențiatori” este de multe ori insuportabil.

Dar această expoziție, care dezvăluie ca un microscop toată viața care se găsește chiar pe potecile sau în pădurile din România, are ceva pe cât de frumos, pe atât de reconfortant.

Fără filtru, așa cum este, totul pe bune este uneori nebănuit de frumos. Doar îți trebuie puțină atenție.

 

Despre expoziție:

Curator: Irina Neacșu
Istoric de artă: Christiana Diaconu

UNDE?
Muzeul Național de Artă al României,
Sala Kretzulescu, Calea Victoriei 49

CÂND?
Expoziția va fi deschisă între 12 aprilie—2 iunie 2019.
Program de vizitare MNAR: miercuri-duminică, între orele 10.00—18.00. Accesul ultimului vizitator este permis cu o oră înainte de închiderea muzeului.

BILETE
Preț bilet: 10 lei.
Casele de bilete şi standul muzeului se închid cu 1 oră înainte de închiderea muzeului.

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.