Kinga și Janos Kelemen și-au dat seama că propria lor curte din Brașov poate fi transformată ușor într-un camping. Dar nu orice camping, ci glamping, adică ceva ce ia tot minunat din experiența campingului și-i adaugă partea de confort. Așa se face că acum poți sta fain-frumos la cort în inima Brașovului la Dragonfly Gardens.

”Împreună cu soția mea Kinga, mereu am căutat acel ceva care să ne transforme viața profesională într-un hobby”, spune Janos.

De profesie ingineri, amândoi au ajuns să-și dorească să iasă din lumea angajaților. O excursie la Voineasa, în urmă cu cinci ani, avea să le aducă ideea de business pe care au transformat-o în realitate.

”Văzând o tabără de corturi, ne-am dat seama că în Brașov curtea noastră are toate calitățile ca să fie transformată într-un camping minunat. Ideea inițială a fost să primim turiști care vin cu un cort și echipament propriu, însă după o analiză mai amplă ne-am dat seama că numărul turiștilor care sunt dispuși să doarmă în cort la oraș și au echipamentul necesar la ei este foarte mic, așa că a trebuit să regândim modelul de afacere.”

Astfel, cei doi trec de la o grădină de închiriat, la spațiu plus corturile necesare, dar nu orice corturi.

”Ceva mai lipsea pentru a oferi o experiență inedită și așa ne-am gândit la glamping. Glamping-ul (Glamorous Camping) ia tot ce e fain și frumos din experiența campingului și elimină părțile mai puțin dorite. Practic dormi într-un cort spațios, într-un pat confortabil și ai electricitate”, spune Janos de la Dragonfly Gardens.

Ideea a rupe monotonia unui cartier de blocuri din Brașov cu spiritul jucăuș al unor corturi li s-a părut năstrușnică inclusiv celor doi antreprenori, astfel că au început timid, cu patru corturi.

”În iulie, anul trecut, aveam un singur cort amenajat, dar pentru a nu pierde sezonul, am chemat fotograful și am listat Dragonfly Gardens pe platforma Airbnb.com. Am primit prima rezervare aproapre instant, erau două fete din București.”

După 2-3 zile, rezervările nu se mai opreau, așa că timp de cinci săptămâni cei doi au lucrat continuu pentru a face mobilierul și tot ce mai era necesar.

”În perioada asta am avut aproximativ 500 de musafiri din peste 30 de țări, vârsta medie fiind undeva pe la 26 ani.”

Acum, Dragonfly Gardens are 10 corturi, fiecare amplasat pe platforma lui de lemn, cu terasă proprie, scaune și hamac. Corturile au curent electric, pat cu lenjerii, încălzire, dar și ventilatoare pentru timp de vară. Grupul sanitar este comun, sunt patru toalete și două dușuri, separate pe sexe. Dragonfly Gardens are și o bucătărie complet utilată și un loc de servit masa.  

”Noi am vrut să oferim o experiență nouă, un loc unde să petreci câteva zile, dar pe care să-l ții minte toată viața. Cred că am reușit.”

Citește și:  Locuri noi pentru călătorii altfel. Azi, Green Cottage, Râșnov

Dragonfly Gardens a fost realizat din fondurile celor doi, dar și din munca lor, așa că tot șantierul a durat circa trei ani de zile. În acest timp, Janos și Kinga au construit platformele de lemn, mobilierul, dar și anexele necesare. 

”Având un buget strâns, eram forțați să fim creativi și să găsim metode de a economisi bani. De exemplu, am realizat scaunele din etrieri din fier beton, reducând semnificativ costul lor. Am folosit și multe materiale reciclate.”  

Dragonfly Gardens este amplasat aproape de centrul Brașovului, la poalele Tâmpei în cartierul Răcădău. Chiar de la cei doi antrerenori oaspeții pot închiria biciclete sau trotinete electrice sau pot pleca, alături de un ghid, la un observator de urși situat la 90 de minute de Brașov.

În mod normal, de anul acesta Dragonfly Gardens ar fi trebuit să ajungă la 12 corturi, dar actuala criză sanitară le-a stricat un pic planurile celor doi anreprenori, așa că vor rămâne cu cele 10 corturi deja funcționale.

Pe termen mediu însă, Kinga și Janos își păstrează optimismul, așa că vor să construiască niște căsuțe din baloți de paie și tencuite cu lut cu scopul de a promova acest tip de stucturi ecologice pe plan local. Printre planuri se mai află și un atelier de olărit.

Ideea pe care se bazează acest optimism este destul de simplă. Dintre toate relele pe care le-a adus această pandemie, poate iese și un lucru bun, pofta de a redescoperi ce e fain-frumos aici, aproape.

”Cred că per total cei care au supraviețuit crizei din turismul românesc vor avea de câștigat, cel puțin pe termen scurt. Turistul român probabil că va deveni un pic mai precaut și va călători mai puțin în străinătate. Românii care până acum au plecat în concedii peste hotare, tot vor pleca, dar poate vor redescoperi înainte România.”

Contact

Dragonfly Gardens

Strada Temeliei nr 3, Brașov 500271

0746 991 489

[email protected]

Un comentariu

Reply

Interesant si foarte tentant. Felicitari! Ma bucur cand citesc despre oameni inventivi.. Dacă as putea da timpul putin inapoi nu as renunța la o astfel de experienta?

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.