Povestea casei de oaspeți Suvenir din Dobrogea a început acum 9 ani, autorul fiind o familie din Constanța, îndrăgostită de satele din Tulcea. Nimic nu a fost planificat, dar cumva lucrurile au mers bine împreună, cum merg icrele cu ceapa, saramura de crap cu mămăliga aurie sau borșul cu leușteanul. În fine, înțelegeți voi.

Proiectul a pornit de la un vis de-al Biancăi Folescu, o constănțeancă fără prea multe noțiuni despre traiul la țară, dar cu o intuiție bună.

”La început a fost un vis, despre cum ar fi să ai o căsuță, într-o fermă mică, cu grădină de zarzavaturi, flori, livadă și animale și cel puțin un cal la căruță, copiii alergând fericiți și sănătoși, liberi și roșii în obraji, totul într-un verde de rai. Așa a început aventura cu aproape 9 ani în urmă”, spune Bianca Folescu.

Odată visul visat, Bianca își convinge familia că acesta merită urmat, așa că împreună achiziționează o casă în satul Vișina, cunoscut pentru comunitatea de lipoveni găzduită, pentru acel albastru mai frumos decât orice alt albastru și pentru produsele din pește care dau clasă oricărui restaurant cu pretenții de la oraș.

”Faptul că zona avea potențial turistic nu m-a impresionat inițial, eram doar fericită că lacul Razim se zărea îndeaproape, iar canalele sale pe care poposesc păsările Deltei sunt la o aruncătură de băț. A fost probabil o inspirație divină să păstrez tot ce am găsit și să reamenajez totul într-o combinație de tradițional și practic.”

Astfel Bianca începe să studieze istoria satului dobrogean, să colecționeze piese vechi de mobilier sau războaie de țesut, toate urmând să-și găsească locul în ceea ce azi a devenit casa de oaspeți Suvenir din Dobrogea.

”Căsuței vechi i-am alăturat o casă nouă care cuprinde 5 odăi amenajate în 5 stiluri etnice diferite, adică românesc-dobrogean, lipovenesc, bulgar, turco-tătar și aromân, ca exemplu al unității multi-etnice a zonei. E un fel de muzeu în care se poate locui, după cum ne-a spus un oaspete.”

În afara casei, curtea Suvernir din Dobrogea reconstituie și ea povestea unei gospodării dobrogene înstărite, adăpostind acum foișoare și țarcuri pentru animale (cai, ponei, măgari, capre, iepuri, găini, pisici, câini). La acestea se adaugă o mică bibliotecă, un boutique de suveniruri dobrogene, locuri de joacă, livada și grădina de zarzavaturi și mirodenii.

”Toți cei care ne contactează ne întreabă ce pot face la noi și în împrejurimi. Zona lagunei Razim-Sinoe e foarte puțin cunoscută turistic. Cei mai mulți au auzit de Jurilovca și de Gura Portiței, plaja bijuterie. Aici se află însă dezgropată o filă de istorie antică, pe Capul Doloșman, în cetatea Argamum, iar puțin mai departe se arată semeață cetatea genoveză Heracleea- Enisala.”

În plus, chiar în curte la Suvenir din Dobrogea au loc fel și fel de evenimente.

Citește și:  În vizită la Casa Ceaușescu sau înapoi în viitor?

”Se fac ateliere de creație, meșteșugărești, mici evenimente de wellbeing, dezvoltare personală, yoga, serate muzicale, mici concerte private de muzică folk, diverse alte activități cultural-recreative. Apoi pentru cei dornici de implicare, mica fermă are nevoie oricând de mâini dibace, oferind turiștilor și vizitatorilor posibilitatea de a se odihni activ. Dezvoltăm totodată conceptul de slow-food și mâncare sănătoasă în stil tradițional, deci facem când și când ateliere de gătit.”

Iar spre bucuria noastră, a tuturor, exemple precum Suvenir din Dobrogea încep să fie tot mai dese în satele din sud-estul țării, după ce mai toate eforturile investiționale s-au concentrat pe Transilvania. Astfel, și zona aceasta, poate una dintre cele mai interesante din România, revine la viață.

”Am pășit în domeniul ospitalității, timid și pas cu pas, fără a forța lucrurile și încercând să învăț totul din mers, pentru a deschide oportunitatea unui tip de turism de nișă. Suvenir din Dobrogea este un concept diferit, un mod de a învăța să retrăiești liber, dar frumos în mijlocul naturii, între oameni frumoși și dornici de a evolua spiritual, iar nu în ultimul rând, locul din care pleci cu Dobrogea în suflet, dorind mereu să revii la răsăritul pe Razim.”

Contact

Nufarului nr. 1, sat Vișina

Jurilovca

0723 369 112

[email protected]

https://suvenirdindobrogea.ro/wp/

Un comentariu

Reply

Fara cuvinte..! Sunt născută in delta asa ca orice inițiativă de a pune in valoare specificul zonei imi umple sufleful de mandrie.. Nu stiu cum este acum, dacă se fac cazari, dar o vizită scurtă de informare voi face cat de repede se poate… Multumim!

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.