Loft Chalet este povestea reconversiei unei șure vechi de 100 de ani. Însă proiectul nu aduce pur și simplu trecutul în prezent, ci mai degrabă reinventează cu multă grijă atmosfera satului bucovinean, inserând elemente scandinave și de ranch american.

”Lucrările au început în primăvara anului 2017 și au durat aproximativ doi ani și jumătate. Primii oaspeți ne-au vizitat în septembrie 2019, însă oficial am deschis în luna decembrie”, spun Andreea și Cristian Moroșan, cei doi antreprenori din spatele Loft Chalet din Mănăstirea Humorului, Suceava, Bucovina.

Structura de la care cei doi au plecat este o șură veche de un secol, ridicată de stră-străbunicii Andreei.

În linii mari, șura reprezenta în satul de altă dată o clădire anexă, de obicei cu mai multe încăperi. Aceasta servea mai ales la depozitarea nutrețului, a cerealelor, a uneltelor agricole sau la adăpostirea vitelor și a cailor.

”Primul lucru pe care ni l-am propus atunci când am început lucrarea a fost acela de a profita cât mai mult de valoarea estetică a lemnului și a structurii originale, la care am adus un minim de intervenții. Al doilea lucru pe care l-am urmărit a fost ca silueta și cromatica construcției să se potrivească cu arhitectura și istoricul Bucovinei. Acest stil a fost rafinat în zonă de sute de ani și are o frumusețe aparte: iconica <<casă a bunicilor>>.”

Andreea spune că oricum analiza proiectelor de reconversie a clădirilor vechi din România era o pasiune, iar viziunea soțului, de profesie designer, a contat și ea foarte mult.

”Inițial, ne-am gândit la o casă privată de vacanță, dar după mai multe discuții proiectul s-a transformat astfel încât să poată acomoda mai multe persoane, în ideea de închiriere.”

Construcția a ridicat destule provocări, cele mai multe pornind chiar de la vechimea șurii.

”Fiecare stadiu al proiectului a avut momente dificile și cu cât a înaintat în complexitate, au apărut probleme neprevăzute. Construcția se înclinase cu timpul și avea mai multe neregularități. Am ridicat toată structura pe cricuri și am adus-o la același nivel folosind laserul. Abia după pasul acesta am putut turna fundația și ranforsa scheletul cu o nouă structură metalică ascunsă, ca mai apoi să refacem acoperișul în formatul bucovinean cu patru ape”, spune Andreea.

După doi ani și jumătate de lucrări, de la o șură de 100 de ani cei doi antreprenori au ajuns la o cabană de munte cu un spațiu deschis pe 2 nivele (de unde și denumirea de loft).

Deși la exterior proiectul celebrează arhitectura bucovineană, la interior Loft Chalet aduce elemente scandinave și de ranch american.

”Stilul abordat este o îmbinare între vechi și nou, tradițional bucovinean și modern, cu tentă nordică și de ranch american. Acest mix a fost utilizat pentru a ne putea bucura de peisaj prin suprafața larg vitrată și pentru a lăsa lumina naturală să pună în evidență materialele folosite – lemn, piatră, metal.”

Andreea mai spune că bucătăria este complet utilată, inclusiv cu o sobă pe lemne pentru cei care cred că mâncarea gatită la foc molcom are alt gust.

”Afară avem un foișor cu sobă, ceaun și grătar, cu o vedere frumoasă în împrejurimi.”

Citește și:  Locuri noi pentru călătorii altfel. Azi, Moon Resort

Capacitatea de cazare este de 10 adulți și 4 copii în 5 dormitoare cu baie proprie și se închiriază integral, în regim self-catering.

În spatele Loft Chalet, la nici două minute de mers pe jos, este o pădure.

”Noi ieșim des pentru a ne deconecta și pentru a face un pic de mișcare. Terapia în natură (sau eco-terapia) a început să fie recomandată de tot mai mulți medici pentru reducerea tensiunii arteriale, îndepărtarea anxietății și creșterea nivelului de fericire.”

În sezonul rece se poate merge la schi, snowboard sau sanie pe pârtiile din apropiere – cea mai apropiată fiind la 8 km. Se pot face rafting și kayaking pe râurile Moldova și Bistrița, hiking și drumeții prin pădurile din împrejurimi.

 

Și chiar în ciuda vremurilor delicate prin care trece toată industria turismului, Andreea și Cristian au luat câteva măsuri menite să-l liniștească un pic pe micul călător speriat de marea pandemie.

”O primă măsură va fi să modificăm prețurile în funcție de cerere și în funcție și de celelalte locații de pe piață. Credem că oamenii se vor orienta mai mult spre turismul național și vor călători în grupuri mici, cu prietenii sau cu familia. Vor prefera locațiile izolate în locul celor aglomerate. Loft Chalet se închiriază integral, nu per cameră, deci turiștii nu vor interacționa decât cu persoanele din grupul lor. Vom oferi discount-uri pentru cei care vor ocupa mai puține camere din cele 5 disponibile și celor care închiriază pentru o perioadă mai lungă timp.”

În plus, cei doi au și planuri de dezvoltare pe termen mediu.

”Vrem să terminăm de amenajat căsuța mică (din curtea chalet-ului) care va fi un spațiu de socializare multifuncțional. Ne gândim la cei care vor să organizeze un team building și ar avea nevoie de o sală de prezentare. De asemenea, vrem să finalizăm sauna și ne gândim și la un ciubăr cu apă în aer liber.”

La acestea se adaugă amenajarea unui spațiu de joacă pentru copii în grădină, dar și a unei zone de relaxare cu hamace și baldachine.

Ideea de la care pornesc toate aceste dezvoltări este de fapt cea care ar trebui să ghideze orice proiect, indiferent dacă este vorba de turism sau nu: timpul este cea mai prețioasă resursă pentru toți. În plus, după două luni de stat în casă și de zile scurse împotriva noastră, cu atât mai important devine prețuirea timpului la adevărata lui valoare. Și așa cred și Andreea și Cristian.

”Vrem ca toți cei care ne trec pragul să aibă o experiență cât mai placută. Suntem conștienți că timpul liber al nostru, al tuturor, este tot mai limitat, așa că este important ca momentele de relaxare să fie reconfortante, să ne reîncarce bateriile. Să ne dea sentimentul pe care îl ai când ești într-un loc fain și parcă totul este…exact așa cum trebuie să fie.”

Contact:

Str. Stefan cel Mare, nr 57

Mănăstirea Humorului, Județul Suceava, Bucovina
 
Call 0742 978 195

[email protected]

https://www.facebook.com/LoftChaletBucovina/

Un comentariu

Reply

Felicitari pentru inițiativa ! Zona si traditiile merită pe deplin puse in valoare si mai ales cunoscute de românul prieten cu drumeția?

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.