Hai la Saivan, casă de oaspeți din Prisaca Dornei, satul Vama, Suceava, este o poveste de familie, în care cea mai frumoasă fată din România cunoaște un străin și împreună fac rai din 3 căsuțe vechi de 100 de ani. Vă spunem asta de la bun început pentru cei care încă nu cred că visele pot deveni realitate.

”Proiectul a început sau mai bine zis a încolțit în mintea noastră acum 9 ani când mi-am adus viitorul soț în vizită la părinți și am urcat la saivan (adăpost de iarnă pentru oi), unde tatăl meu face de zeci de ani stână. Când am ajuns sus, Jorg (soțul în devenire pe atunci) mi-a spus că aici trebuie să facem ceva să cunoască și alții această frumusețe. Și așa am făcut”, spune Raluca Voina Riommi, fostă Miss România în 2005.

Lucrurile nu au mers ușor, așa că abia acum patru ani cei doi au găsit cea mai bună formulă, dar și timpul necesar pentru ceea ce azi a devenit Hai la Saivan.

”Inițial voiam să construim o cabană de munte însă într-o zi ne-a întrebat cineva dacă nu dorim o căsuță veche, că altfel o dărâmă și o taie drept lemn de foc. Șocați am zis clar nu, o luăm noi și de aici a început ideea de a face o gospodărie tradițională. Cred că s-a potrivit mai bine locului și conceptului final.”

Lucrările nu au fost nici ele ușoare, dar cumva cei doi au găsit o echipă de muncitori pricepuți, iar în ajutor le-a venit și un unchi care lucra în lemn rotund.

”Cel mai greu a fost să transportăm totul sus pe deal, de la construcția în sine până la piatră, piese de mobilier, dranița (scândurele de brad care acoperă casele țărănești), însă cu timpul ne-am format o echipă de săteni care ne ajută când avem nevoie.”

În timp ce șantierul se înălța în Bucovina, în București, Raluca și Jorg căutau piesele de mobilier, alese și realese bucată cu bucată. Mobila a fost adunată cam din toată țara, multe piese fiind restaurate, dar fără a îndepărta de pe ele patina timpului.

Ca materiale folosite, cei doi au tratat lemnul vechi, au utilizat piatra din zonă, cărămida, pământul și mușchiul de pădure.

Citește și:  Locuri noi pentru călătorii altfel. Azi, Convivium Transilvania

Cu răbdare, la final au rezultat trei căsuțe, frumoase ca trei zâne din povești.

”Primii oaspeți i-am avut acum, de Anul Nou, un super grup de prieteni apropiați nouă. Oamenii din spatele acestui proiect am fi noi doi, Jorg și Raluca, însă nu am fi făcut nimic fără ajutorul părinților, Lili și Vistic, care ne-au fost și ne sunt alături și care s-au mutat practic de acasă ca să fie gazde pe cinste viitorilor oaspeți.”

Două dintre cele trei case sunt pentru închiriere pe cameră sau integral, iar în casa cea mică locuiesc părinții Ralucăi, deveniți între timp bunici, dar în anumite condiții poate fi și aceasta închiriată.

Pe lângă căsuțe, la Hai la Saivan mai sunt un foișor cu sobă, grătar, cuptor și afumătoare cu o priveliște superbă a întregii văi.

”Pentru vară și evenimente micuțe avem grajdul care a fost transformat într-un restaurant/sală conferințe/sală evenimente.”

Și dincolo de priveliște, mama Ralucăi este chef bucătar, așa că mai mult ca singur veți avea ceva priveliște de admirat și în farfurie.

”Majoritatea ingredientelor sunt de aici, de pe proprietate, brânză, lapte, urdă, caș, ouă, carne, totul proaspăt și delicios. Vara avem și grădină, toamna cartofi, avem plantați pomi fructiferi așa că sperăm ca pe viitor să devenim ? bio.”

Cei doi nu vor să-și extindă proiectul, să nu aglomereze ce au ridicat până acum, dar probabil va mai apărea un lac, pentru ca cei oaspeții mici să poată pescui.

”Nu cred că ne-am propus un obiectiv, a venit totul de la sine, am simțit că facem ce trebuie, unde trebuie, când trebuie. Să spunem că prin rezultatul final am dorit să oferim turismului românesc și nu numai o poartă către trecut, către tradiții și viata la țară, la bunici.”

…către a fost odată ca niciodată, către privit norii și nimic mai mult, către ș-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea…a lor, de fapt.

Contact:

Prisaca Dornei, Vama, Suceava

https://www.facebook.com/hailasaivan1/

[email protected]

https://abnb.me/NO6z3bk2H2

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.