Cina acasă a devenit aproape un obicei, și nu doar acum în vremea pandemiei, dar mai ales după ce am devenit părinți. Iesitul la restaurant pentru cină nu mai este atât de accesibil, iar cu această ocazie ne-am dat seama că ne prinde de minune confortul și căldura bucătăriei noastre.
Uneori, după o săptămână obositoare, parcă nici iesitul în orașul agitat nu mai pare atât de atractiv, când, de fapt, tot corpul nu vrea decât liniște. Așa că alegerea gătitului acasă, delicios și simplu, cu ingrediente de calitate și fără garnisiri pretențioase sună a perfecțiune.
Aseară am transformat cina într-o ocazie specială gătind în stil franțuzesc: Păstrăv fript cu cartofi și măsline.
Păstrăv fript cu cartofi și măsline – Ingrediente
- 500 gr de cartofi, nu foarte mari
- 1 pumn mare de măsline
- 2 căței de usturoi, tăiat feliuțe
- 1 legătură mare de pătrunjel
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 păstrăvi întregi de mărime medie, eviscerați, dar cu tot cu cap
- 1 păhărel de vin alb
- sare
- piper
Păstrăv fript cu cartofi și măsline – Cum se prepară
Timp de preparare: 50-60 de minute. 4 porții
- Se curăță și se fierb cartofii în apă cu sare, timp de 10 minute. Se scot, se răcesc și se taie în felii groase. Într-un vas de ceramică (vas Yena e la fel de bun) se amestecă cartofii cu măslinele, usturoiul, jumătate din frunzele de pătrunjel, jumătate din cantitatea de ulei de măsline.
- Peștele se asezonează cu sare, puțin piper, iar în cavitatea acestuia se adaugă tulpinile de la pătrunjel. Se stropește cu cealaltă jumătate de ulei și se așează în tavă deasupra cartofilor.
- Se încinge cuptorul la aproximativ 220 de grade Celsius (la cuptorul meu e treapta 2 din 3) după care se bagă preparatul la copt pentru 15 minute. Cartofii ar trebui să formeze o usoară crustă pe margine după acest timp.
- Se adaugă vinul și se mai coace înca 10-15 minute, până cartofii arată rumeniti de-a binelea.
- Se scoate vasul din cuptor și se presară frunzele de pătrunjel rămase.
Sper ca păhărelul de vin nu e singurul pe care-l aveai prin casă, că ar fi și păcat să nu alături un vin bun alb la acest preparat. La noi a fost un Fume (Budureasca).
Când gătiți ceva bun acasă sunteți mai fericiți. Poftă bună!