V-am mai spus de cateva ori ca Londra este grozava. Daca nu va mai amintiti, intrati aici si aici.

De data asta, vrem sa va mai facem o recomandare: fiti cu ochii pe zidurile pe langa care treceti pentru ca s-ar putea sa ingnorati opere de arta urbane.

Ne referim de aceasta data la Banksy, un pseudonim care ascunde in spatele sau un artist graffiti, activist politic, director de film si pictor, dupa cum ne spune Wikipedia.

„Va voi spune ce gandesc, asa ca nu va dura tare mult”, ne spune intr-o scurta introducere Banksy in cartea Wall and Piece, care este de altfel si sursa pentru fotografiile pe care vi le prezentam. Denumirea fotografiilor este chiar adresa unde a facut Banksy graffiti-urile in cauza.

„In ciuda a ceea ce sustin ei, graffiti-ul nu este cea mai joasa forma de arta. Desi poate trebuie sa te strecori noaptea din pat si s-o minti pe maica-ta este una dintre cele mai sincere forme de arta. Nu are urma de elitism, se desfasoara pe cele mai bune ziduri pe care orasul le are de oferit si nimeni nu este tinut la distanta de pretul unui bilet de intrare. Un zid a fost dintotdeauna cel mai bun loc pentru a-ti expune arta. Oamenii care ne conduc orasele nu inteleg graffiti-ul pentru ca ei cred ca nimic nu are dreptul de a exista daca nu face un profit. Parerea lor devine astfel fara valoare. Ei spun ca graffiti-ul ii ingrozeste pe oameni si ca este un simbol al unei societati in cadere, dar de fapt graffiti-ul este periculos doar pentru politicieni si sefii din advertising. Cei care cu adevarat fac rau cartierelor noastre sunt companiile care-si pun afisele uriase pe cladiri si autobuze in incercarea de a ne face sa ne simtim prost daca nu le cumparam produsele. Companiile se asteapta sa aiba dreptul de a-si urla mesajul de pe orice suprafata disponibila, dar tu nu ai dreptul de a raspunde. Ei bine, ele au inceput lupta iar zidul este arma preferata pentru a raspunde. Unii oameni se fac politisti pentru ca vor sa faca lumea un loc mai bun. Altii se fac „vandali” pentru ca vor sa faca lumea mai frumoasa.”

Citește și:  La pas prin Budapesta

Asa isi deschide Banksy cartea Wall and Piece, pe care chiar va recomandam sa o cumparati. Daca nu vreti asa, macar „inarmati-va” cu un aparat foto si mergeti pe strazile Londrei sa vedeti cu ce le-a acoperit Banksy.

Mai cititi despre Londra aici si aici 🙂

 

5 comentarii

Reply

Daca a scris cartea in stilul in care tu-i faci reclama m-a castigat. De cumparat o voi cumpara si-ti voi comunica impresia. Tu ai facut o treaba tare buna! Ramane sa descopere, cei talentati, zidurile goale si sa-si expuna ideile. Mai sper sa fie inspirati si sa redea viata „eroilor contemporani” a la Caragiale.

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.