Situat într-unul dintre cele mai frumoase cartiere din București, zona Capitale din Dorobanți, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este găzduit la rândul său de o vilă superbă, care are un frumos aer venețian. Dincolo de clădire însă, biletul de intrare de 10 lei vă aduce într-o lume aproape de necrezut de interesantă.

Aș începe prin a vă spune că prima supriză legată de acest muzeu a fost personalul în sine. Doi gardieni-bunici ne-au întâmpinat cu acea surpriză a unor gazde drăguțe, dar lipsite, din păcate, de numărul mare de musafiri din alte părți.

Ne-au luat hainele, ne-au spus cum este organizat muzeul, ne-au zâmbit, ne-au dat lupe să ne uităm la hărți. Serios, mai aveau puțin și ne luau de mâini să ne mai povestească una-alta. Spun acest lucru pentru că am avut multe experiențe neplăcute cu personalul din muzeele din București, ultimul exemplu fiind vizita la Muzeul de Geologie. Aveam impresia că nu mai era mult și gardienii de acolo începeau să dea cu pietre-n mine pentru că i-am deranjat din somnul profund.

Prima impresie plăcută din Muzeul Hărților a fost urmată de alte impresii la fel de plăcute.

De exemplu, muzeul s-a deschis în 2003 după o donație realizată de Daniela și Adrian Năstase către statul român. Niște bomboane de oameni, ce să mai. Nu știam că membrii clanului Năstase știu să și dea, nu doar să ia.

Patrimoniul muzeului este format din 1.000 de obiecte, cele mai vechi datând din secolul al XVI-lea. Bine, bine, vă veți întreba, dar ce poate fi interesant la niște hărți?

Muzeul National al Hartilor si Cartii VechiMuzeul National al Hartilor si Cartii VechiMuzeul National al Hartilor si Cartii VechiMuzeul National al Hartilor si Cartii VechiMuzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Dragii noștri, acestea nu sunt pur și simplu niște hărți, ci tablouri adevărate. Doar dacă te uiți la detaliile din cartușele hărților rămâi uimit. Mie mi-a atras atenția Carte de la Moldavie pour servir á l’Histoire militaire entre les Russes et les Turcs, de la etajul 1.

Harta este superbă prin complexitatea detaliilor. Faceți un pas în spate pentru a o putea evalua la întreaga ei frumusețe și apoi nu ezitați să vă pierdeți în detalii. Căutați cu lupa marile orașe ale Moldovei și le veți găsi, dar în loc de Iași, veți da de Jassy. Harta a fost făcută de un ofițer neamț, la 1781, dar explicațiile sunt în franceză, așa că aveți o mulțime de lumi care se întâlnesc pe harta aceasta. Mai mult, dacă vă uitați, veți vedea că ea nu este un singur pergament, ci este realizată din mai multe pătrate alăturate pe o pânză. Superbă fotografie a vremurilor de altă dată.

Citește și:  Moldoveanu, Negoiu si Vistea Mare - 4 zile in Fagaras - Ep.1

Iar în muzeu, dincolo de hărți, aveți multe jocuri care vă mai dau o mână de ajutor cu geografia. Puteți face un puzzle cu județele României, de exemplu, chestie care cred că mi-ar fi prins tare bine când eram puștoiacă și habar nu aveam unde e Galațiul, eu fiind din Tulcea. Dar acesta nu este singurul joc. Mai puteți face fel și fel de puzzle-uri cu harta unor regiuni din anumiți ani pentru a înțelege astfel mai bine evoluția teritorială a României.

Mai găsiți hărți cu Bucureștiul, de exemplu, dar și tablouri cu fel și fel de defilări ale diferitelor bresle care populau capitala în timpuri pe care noi nu avem cum să le mai știm. Măcar să ni le imaginăm, dacă se poate.

Nu este un muzeu mare, nu vă stoarce de energie, este un muzeu de o oră, de familie, de prietenie, de cunoaștere. Vi-l recomand din toată inima. Serios. Mergeți de vă rătăciți un pic prin Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Contact:

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Adresa: Str. Londra 39, sector 1, cod 011762, București
[email protected]
Tel: +40 740 220 202/ +40 21 230 44 68

Orar:

Muzeul este deschis miercuri – duminica: 10.00 – 18.00
Prima sâmbătă din fiecare lună 10.00 – 21.00

2 comentarii

Reply

Bravo, de trei ori BRAVO! Pentru ca ai mers sa-l vezi si pentru ca sfatuiesti si pe altii s-o faca. Imi amintesc o intamplare traita cu ani in urma, eram intr-o excursie in Turcia, obiectiv vizitat cetatea Efes, nu aveam ghid asa ca discutam intre noi folosind informatiile din pliantul cumparat odata cu biletul de intrare .. Din senin,un coleg intreba: cati dintre voi ati vizitat cetatea Histria? S-a facut linistie, grupul era format din constanteni…:)

Reply

Ce frumos! Inca un obiectiv pe lista mea de prioritati pentru perioada ce urmeaza s-o petrec in Bucuresti:)

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.