Salut,
pentru că am primit câteva informații, facem un UPDATE la articolul publicat inițial pe care oricum îl găsiți mai jos.
În urma unei conversații cu un fotograf de wildlife, amicul Silviu Matei, mi s-a atras atenția că unele secvențe din filmul România neîmblânzită nu ar fi fost de fapt filmate în România sau că animalele folosite nu sunt autohtone.
Am formulat o întrebare pe pagina oficială a filmului, așa că redau mai jos conversația.
––––––––––––––––––––––––––
Eu, Roxana (vineri, 5:53 pm):
––––––––––––––––––––––––––-
”Producția unică România neîmblânzită dezvăluie frumusețea sălbatică a României, frumusețea nealterată, neprelucrată, magică, dar fragilă, în același timp. Descoperă darul oferit românilor, cu ocazia centenarului Marii Uniri, din partea Auchan Retail România”, se arată pe site-ul de prezentare a filmului.
Eu nu am văzut pe acest site un disclaimer din care să aflu că de fapt anumite secvențe sunt din alte țări.
Darul oferit e prelucrat și mincinos.
Păcat. Chiar nu trebuia.
(Acesta este textul inițial. Am mai tăiat ici-colo chestii după răspunsul România neîmblânzită)
România neîmblânzită, poate cel mai bun film fake de centenar
România neîmblânzită este un film de 90 de minute, poate cel mai bine conturat proiect de promovare națională pe care l-am văzut până acum. Știți care este problema, dacă pot să îi spun așa? Un proiect făcut de un investitor străin vorbește în anul centenarului mai frumos despre țara asta decât a făcut-o vreodată statul român.
Documentarul România neîmblânzită va avea premiera pe 13 aprilie și după cum știți (sau nu) încasările din primul weekend sunt cele mai importante pentru decizia cinematografelor de a merge mai departe cu rularea unei pelicule sau nu.
Voi începe cu lucrurile mai puțin bune. Imaginea, cel puțin în sala în care am văzut eu filmul, era destul de neclară, lucru care mi s-a părut destul de bizar pentru un proiect care amintește de documentarele spectaculoase pe care le vedem pe National Geographic, de exemplu.
Trailer-ele sunt la o calitate bună, așa că este posibil să fi avut eu ghinion. Cel puțin așa sper. Textul este pe alocuri stângaci și deși povestitorul este minunatul Victor Rebengiuc, frumusețea vocii sale nu poate anula micile copilării de exprimare. Aș mai spune un lucru de rău. Nu mi s-a părut ca filmul are o continuitate logică. Adică începem din munți, ajungem la Dunăre, la Marea Neagră nu ajugem deloc, iar apoi ne întoarcem în munți. E posibil să fie și o metaforă a ciclicității care îmi scapă mie, dar eu mi-aș fi dorit să fie puțin altfel structurat filmul (eu sunt din Constanța, așa că, mai pe scurt, îmi pare rău ca nu am văzut niciun cadru cu marea:)).
Trecând însă peste ”dramele” personale, filmul merită văzut din multe motive.
În primul rând, puțini dintre noi au șansa să vadă România așa cum este ea prezentată în film. Nu vei zbura niciodată cu acvilele, nu vei vedea niciodată lupte între cai sălbatici, niciodată nu le vei vedea cicatricile de pe trupurile superbe. Nu vei face niciodată parte dintr-o haită de lupi, nu te vei tavăli cu un urs într-o poiană (chiar sper să nu vi se întâmple asta :)) Niciodată nu vei vedea crestele de munți din pădurile virgine ale României. Nici nu știam că mai avem așa ceva.
Sursa: https://www.facebook.com/romanianeimblanzita/
Doar pentru astea și merită să vezi filmul. Apoi mai este vocea lui Rebengiuc și muzica peliculei care, în comparație cu textul, este cu adevărat reușită.
În total, pentru cele 90 de minute s-au tras mai bine 400 de ore de filmare. Ursul este urs, nu joacă după cum îi cântă Dragnea.
Sunt câteva secvențe minunate (dar nu știm unde sunt filmate – later edit): vânătoarea unei acvile, confruntarea dintre o haită de lupi și o femelă mistreț, relația dintre o femelă râs și puii săi, joaca unor ursuleți, lupta cailor sălbatici din Delta Dunării (poate cel mai reușit moment al filmului), dansul senzațional al efemeridelor pe Mureș.
Sursa: https://www.facebook.com/romanianeimblanzita/
Filmările s-au întins pe parcursul unui an de zile pentru a prinde toate anotimpurile, mai bine de 20 de cameramani petrecându-și orele prin pădurile României pentru a captura câteva secvențe. În natură pare-se că nu e circ non-stop.
Filmul nu apare întâmplător, ci în anul centenarului României. Investiția în această producție s-a ridicat la 2,3 milioane de euro. Mai mult, filmul are și o variantă în limba engleză, așa că România neîmblânzită este gata să ia calea exportului.
Am remarcat însă că pe afișul de prezentare a filmului nu era sigla niciunei autorități a statului român. Nu am văzut sprijinul Ministerului Turismului sau al Culturii.
Nu e nimic. Nu e ca și cum statul a stat (doh) degeaba până acum. Marius Moga a primit 10.000 de euro pentru cântecelul Romania, the land of choice. Și-l mai amintește cineva? Eu nici nu l-am mai găsit pe net.
Nicio problemă. Amintirile ne răscolesc și așa ajungem la albumul Eterna și fascinanta Românie. Trebuia să fie 97.000 de exemplare în toate colțurile lumii, au ieșit 10.000, am plătit 6 milioane de dolari și asta a fost. România mereu surprinzătoare ne-a costat și ea vreo 2 milioane de euro după care ne-am dat seama că de fapt România nu e chiar mereu surprinzătoare. Așa că ne-a mai venit o idee. Spiritul fabulos. Ăsta ne-a costat numai 0,1 milioane de euro, așa că nici nu se pune. De Dracula Park își mai amintește cineva? Nu a mers nici acea idee, dar ceva bani s-au cheltuit.
Exemplele de mai sus reprezintă bâlbâiala României în a încerca să spune lumii că este o țară frumoasă, dar reflectă cel mai bine realitatea pe care o știm cu toții.
Filmul România neîmblânzită nu este nici fabulos, nici etern fascinant. Este un film despre o Românie reală și nealterată, despre o Românie care nu vorbește și care nu minte, despre o țară care este în țara noastră, departe de Casa Poporului și de alte clădiri care ar trebui să fie pușcării, nu sedii de ministere.
România neîmblânzită este un film de 90 de minute despre o Românie care nu a auzit în viața ei de Firea, Dăncilă, Băsescu, Udrea sau Dragnea.
Din țara lor, a celor de mai sus, au plecat 3,4 milioane de români. În afara granițelor este o altă Românie, făcută din oameni care au fugit de aici pe timp de pace. Nimic niciodată n-o să le mai unească pe cele două, România care a rămas și România care a plecat. Fuga de patrie este brandul nostru de țară, cel adevărat, și cel mai tulburător mesaj în anul centenarului, în anul de sărbătoare a Marii Uniri. Măcar noi între noi să nu ne mințim…
Filmul România neîmblânzită vorbește însă despre o Românie pe care nu am creat-o noi și este frumos tocmai de asta. Din România neîmblâzită nu fuge nimeni pentru că aici nu s-a auzit de Firea, Dăncilă, Băsescu, Udrea sau Dragnea.
Singurul lucru pe care trebuie să-l facem pentru acest loc este să-l lăsăm în pace, să nu facem nimic. Nimeni nu are nevoie de noi în România neîmblânzită.
Găsiți aici programul de vizionare.
––––––––––––––––––––––––––––-
Later edit (13.04.2018):
Între timp, au apărut opinii potrivit cărora anumite secvențe din film (cea cu femela râs sau cu lupii și mistrețul) nu ar fi fost filmate în țară sau ar fi fost filmate cu animale aduse de peste hotare. Deocamdată, nu a apărut o reacție oficială din partea reprezentanților filmului. Dacă apare, vom mai face un update la această postare. Este greu de crezut că producătorii România neîmblânzită ar aduce o astfel de insultă unei țări și locuitorilor ei, dar nu chiar imposibil.
5 comentarii
Floreasca Civică
Problema e că Auchan România finanțează cu o mână documentarul acesta, iar cu cealaltă mână distruge spațiul verde și contribuie la gazarea locuitorilor din Floreasca (vezi șantierul poluant de la Hala Ford).
rox
Multumim pentru comentariu si informatie.
pd
Rox, m-ai coplesit..! Voi merge sa vad filmul, sper sa fie difuzat si in Constanta, chiar daca nu include marea…:) Ieri s-a inaugurat Centrul Cultural Jean Constantin.. Succes!
rox
Vizionare placuta si atentie la rasii din Austria 🙂
Mihai
Afisul este de un kitsch perfect iar animalele de acolo nu traiesc in Romania: Ursul este un Grizzly american, acvila nu este Codalbul din Delta ci Bald Eagle din State, lupul carpatin (european) nu are alura celui din afis care e mai curand un lup din America de Nord. Lupul de la noi este mai suplu iar culoarea blanii este sura. Are dreptate Siviu Matei, multe lucruri sunt filmate in afara Romaniei. Totala lipsa de respect pentru public si pana la urma pentru tara. O rusine! Observatiile le fac ca un bun cunoscator al naturii si fotograf de wildlife.