Eu nu stiu ce stiti voi despre Grecia, ce impresii aveti despre acesta destinatie atat de tocita de ofertele agentiilor de turism si de povestile rudelor voastre, dar daca pana anul acesta nu ati fost in Zakynthos, va sugerez sa incepeti sa va faceti planuri. Cautati acum pe internet o poza cu Navagio, celebrul golf cu epava, simbolul Zakynthosului, uitati-va bine la ea si credeti-ma pe cuvant ca nu este vreun strop de Photoshop. Mai ganditi-va la o bere rece, Mythos obligatoriu, la o portie zdravana de musaca rumena si acum uitati-va pe geam afara. Deci, mai pierdem timpul de pomana?

Zakynthos nu este genul de statiune care sa va cucereasca de la prima vedere. Dupa ce aterizati, o sa vedeti ca o sa vi se para prafuita si saracacioasa. Treceti mai departe. Cazati-va, luati-va o bere, mergeti si faceti o baie si cititi articolul de pe logout.ro ca sa vedeti ce sa faceti mai departe.

Va dam cateva sfaturi inainte de prezentarea oficiala a paradisului. Nu mergeti in excursii organizate de agentiile de turism. Sunt scumpe si plictisitoare. Nu inchiriati masini la recomandarea agentiilor de turism. Sunt scumpe si plictisitoare. In principiu, daca mergeti acolo cu o agentie, rezumati-va la ce ati platit, cazare si transport. Atat. Daca vreti sa va inchiriati masina, gasiti o gramada de greci doritori sa va dea cate un „harbulet” la un pret ok, mereu negociabil. Luati-va o harta si vorbiti cu localnicii, fie cu romani stabiliti acolo de ceva vreme, fie cu greci, si intrebati-i ce-i de vazut acolo. Daca v-ati luat un concediu de o saptamana, nu prea o sa va aveti timp de somn. De ce? Pai sunt cateva motive care va vor da insomnii. De placere.

Primul motiv este golful Navagio. Vedeti-l de sus prima data si abia apoi mergeti sa faceti baie acolo. Amagiti-va un pic. Nu mancati direct cireasa de pe tort. Veti trece prin sate pe ale caror strazi masina voastra isi va gasi cu greu loc. Grecii au fost oameni practici. De ce sa te obosesti trudind la latirea drumului, cand poti foarte bine sa lasi poarta de la curte deschisa si astfel sa faci loc pentru toata lumea? Tot asa din curte in curte veti ajunge si la golful Navagio si veti intelege pe loc de ce este atat de faimos. In stanca este sapat un balcon mic, de fier, simplu, in care incap cam 10 oameni deodata. Liniste si vant, apa si cer si tu suspendat intr-un balcon de fier prins in stanca. Apa de sub tine este atat de albastra incat pare ireala. Nu ai nevoie sa vorbesti, sa exclami. Simti nevoia doar sa taci si sa privesti. Atat. Este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut in lumea asta si pe care in continuare nu stiu cum sa le descriu. Apa este tarmuita de milioane de pietricele mici si albe pe care se odihneste faimoasa epava. Isi mai aduce cineva aminte de prima impresie prafuita? Si acesta este doar inceputul.

Dupa ce ti-ai umplut ochii de azur si plamanii de aer cu sare, plecati. Va spun doar ca pentru ziua aceasta, daca mergeti pe mana noastra, o sa aveti nevoie de o masina cu frane bune. De ce? Pai drumul intre un loc si altul se desfasoara pe carari sculptate in stanca pe care grecii nu s-au obosit sa puna paravane sau alte sisteme de protectie. A da, si drumul este la fel de ingust numai ca de aceasta data de o parte si de alta a sa nu mai sunt case, ci marea albastra si stanca dura.

De la Navagio puteti ajunge usor la Porto Vromi. Costumul de baie si lotiunea de plaja sunt obligatorii pentru ca daca la Navagio nu ati facut deocamdata baie, nu aveti nicio scuza sa nu va racoriti in apele din acest mic golfulet.

Ceva foame tot vi s-a facut. Nu mancati aiurea pe drum, ci mai rabdati un pic pana la Limnionas. Spuneam mai sus ca Navagio este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut in lumea asta, dar atunci de Limnionas ce sa va mai zic? Ajungi in parcare, iti lasi rasuflarea acolo si printre brazii verzi vei vedea sclipirea de azur a unui ochi de apa. Este un alt golfulet, este un Navagio in miniatura daca vreti, dar un pic mai accesibil. Peste toata aceasta priveliste sta cocotata o taverna. Ce restaurante de lux cu vedere deasupra orasului, ce stele Michelin cand tu ai scaune de lemn, mese imbracate in fete curate si Edenul la picioare? Nici nu ne-am asezat bine ca au si venit cosurile cu paine calda, coaja crocanta si miez moale, untul putin topit si meniurile. Nu am simtit cand am mancat painea. Daca vroiai peste, ti-l alegeai singur. Pe langa peste, am mai cerut niste portii de saganaki, adica niste creveti inveliti in sos de rosii cu branza feta si rosii umplute cu orez si morcovi, rumenite in cuptor pana le-au iesit toate aromele. Am uitat eu sa va spun, dar nu care cumva sa incepeti vreun ospat fara sfantul tzatziki pentru ca-i veti mania pe toti zeii Olimpului. Dupa ce am mancat „cumpatat”, am facut urmatorul lucru logic si anume ne-am aruncat in apa. Ma mir ca am mai plutit, dar slava cerului cu apa aia sarata ca ne-a tinut la suprafata. La final, puteti sa va urcati in masina si sa prindeti un apus la Keri Beach. Se spune ca este la fel de frumos precum cel din Santorini. Nu stiu daca este asa, pentru ca in Santorini nu am ajuns, dar cel de pe plaja Keri este tare frumos. In drum spre locul cu apusul mai este o taverna, situata tot deasupra marii din care ies ca niste coaste lungi niste stanci colturoase. Acolo ne-am adihnit dupa apus la un platou cu fructe reci si un iaurt grecesc imbogatit cu miere si nuci. 

Citește și:  Portugalia, acolo unde iarna e ca vara (sau pe aproape). Azi, Sintra

Zakynthos mai are ceva insa ce sa va ofere si anume broscute testoate Caretta Caretta. In mod evident, doamnele au avut o intuitie perfecta si au ales aceasta insula ca loc pentru depunerea oualelor. Aceste broscute sunt protejate de lege asa ca sa nu va treaca prin minte sa plecati cu un suvenir. O sa vedeti pe anumite plaje niste mici structuri de lemn. Acolo unde le vedeti, sa stiti ca ele adapostesc oua de broasca testoasa din care voi n-o sa va faceti niciodata omleta. Pe aceste plaje nu ai voie sa faci castele de nisip pentru ca micile testoase sa nu aiba niciun obstacol in a ajunge la apa iar dupa ora 9 nici sa stai pe plaja nu mai poti. Este un sentiment tare placut ca anumite colturi din insula aceasta au fost transformate in casa testoaselor si nu ne mai apartin noua. Un mic sfat. Sa nu luati vreodata asa numita ambarcatiune Yellow Submarine. Nu intru in detalii, dar este teapa.

Rezervati-va o alta zi pentru a inchia o barcuta care sa va duca la Grotele Albastre si, mai important, sa va duca la Navagio. Trebuie sa va interesati, sa va uitati la meteo, pentru ca daca mergeti cu o barca mica nu puteti ajunge la Navagio daca sunt valuri. Oricum nu aveti voie sa parasiti insula fara a face o baie acolo, fara o poza la epava, fara cateva minute petrecute in bratele soarelui pe pietricele acelea rotunde si albe. La intoarcere va puteti opri oriunde, fiecare golf mic poate deveni plaja voastra privata. Daca mergeti cu o excursie organizata veti pierde toate aceste lucruri.

Zante, capitala insulei este superba. Feriti-va de cei care promit acel “best view” in schimbul unei sume de bani. Best view este doar unul, gratuit, in varful orasului, langa o biserica. Aici puteti sa va lasati masina si sa va pierdeti pe strazi. Stiu ca tot mergand aiurea pe acolo am intrat in curtea unui om. In curte era un lamai ale carui fructe erau cat gutuile de mari. Sunt case frumoase, cu ferestre si porti colorate, pe care cresc in voia lor fel si fel de flori. Beti o bere acolo sus si umpleti-va ochii de Zante.

Intr-o alta zi am mers in Kefalonia. Din pacate am ajuns acolo cu o excursie organizata asa ca mare lucru nu am ce povesti. Am amintit de acest episod doar pentru a va preveni. Mai bine stati si va odihniti cu un Mythos rece in mana si va vedeti de treaba in Zakynthos.

Daca mai aveti timp si vi s-a facut din nou foame, cautati restaurantul El Greco din Agios Sostis, Laganas. Am ajuns din greseala la el, ratacindu-ne cumva, dar greseala ne-a fost iertata. La intrarea ne asteptat un grec barbos si pantecos care a dat mana cu noi toti, dupa care ne-a poftit la niste mese rupte parca din golful Navagio. Asa de albastre erau. Locul era plin de plante colorate iar pe jos erau niste pietricele marunte. Restaurantul este intr-o curte umbrita. Pantecosul a venit cu niste antreuri din partea casei si apoi ne-a adus la cererea noastra o farfurie plina de pesti micuti si rumeni, musaca, rosii umplute, salata greceasca racoroasa si ingreunata cu o felie zdravana de branza feta si normal sfantul tzatziki. Nu fiti pretentiosi incolonati in cine stie ce dieta stupida. Mancati cu pofta. Deasupra noastra erau asezate pe niste franghii zeci de sticle care se auzeau in bataia vantalui. Asta era singura muzica din taverna pantecosului.

Mai sunt multe lucruri de facut in Zakynthos, dar n-o sa vi le zicem noi pe toate. Va mai dau un indiciu insa. Un roman care avea un restaurant in statiunea Alykanas ne-a indicat pe harta un loc salbatic. Drumul ne-a lasat aproape de el. Mai departe am mers pe jos. Eram doar noi, stancile colturoase si marea albastra. A da. Si doi nudisti rataciti care au plecat rapid dupa ce ne-au vazut. Problema este ca am pierdut si harta si nu mai tin minte nici numele locului, dar parca era ceva care incepea cu Karagoni…Daca voi stiti, spuneti-ne si noua, iar daca nu, dati de acel roman din Alykanas si intrebati-l de golful acesta, poate la fel de frumos ca Navagio. Daca aflati cum se numeste, dati de veste, ca de cand am uitat parca am pierdut un colt de rai.

4 comentarii

Reply

Gecia, sper ca pana sa ajung si eu pe acolo sa nu tina insula Zakynthos de Rusia… Mi-ai incantat sufletul. Intodeauna am apreciat frumusetile create de natura si puse in evidenta de oameni fara prea multe interventii.

Reply

Si eu am fost pe acolo. Am regasit in prezentarea ta tot ce am vazut . Recomand celor ce nu si-au ales inca o destinatie pentru vacanta sa dea curs sfaturilor tale si sa petreaca o saptamana in insula.

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.