Prin 2016, am ajuns la Kanpai, unul dintre puținele restaurante cu specific japonez din București, și am scris despre experiența de atunci aici. Între timp, am mai strâns ceva bani, așa că i-am făcut din nou o vizită.

Mai important este însă că între timp am ajuns și prin Japonia unde, ce să vezi, 10 zile am mâncat încontinuu ramen genial.

Nu voi relua ce am scris atunci despre Kanpai, dar rămân la părerea mea și anume că ramenul de acolo poate fi îmbunătățit. Nu e rău, oricum nu l-aș mai critica ca prima dată (anii mi-au tocit și mie nervii), dar oul ală tot fiert tare a rămas, iar bolul în sine tot puțin sărăcăcios se prezintă.

Este foarte posibil ca la Kanpai să fie cel mai bun ramen de la noi, dar asta nu înseamnă nimic. Cel mai ieftin ramen mâncat în Japonia, la colț de stradă, a fost mai bun decât cel mâncat aici, în inima Bucureștiului. Nu mai  vorbesc de acea politețe din Japonia, de care, din păcate, nu am avut parte la Kanpai. Am interacționat aici cu un tip care părea mai degrabă deranjat de prezența noastră. Îmi pare rău dacă am fost inoportuni.

Ramenul a costat 38 de lei, porția mare, a fost bun, dar nu l-aș trimite pe un japonez acolo să-l impresionez.

Însă față de data trecută, am testat și două platouri cu sushi. Am luat un nippon (16 bucăți – 85 de lei), cu o combinație de hosomaki de ton, somon și avocado și nigiri cu ton și somon, și un futomaki eel tempura (5 bucăți – 46 de lei). Bune toate, mai ales nigiri cu ton. Admit, am mâncat nigiri cu ton mai bun în piața de pește Tsukiji din Tokyo, dar nu cred că e cazul de astfel de comparații. Am mai luat un ton cu orez, bun și el.

În acești ani, de la prima mea vizită la Kanpai și până acum câteva săptămâni, restaurantul le-a atras atenția celor de la Gault & Millau, ghidul francez de gastronomie, intrat pe piața locală în 2018.

Citește și:  Chef de joaca la Journey Pub & More

Pentru România, intrarea unui ghid de talia Gault & Millau este în primul rând o recunoaştere, dar şi o încurajare.

Restaurantele evaluate primesc un scor cuprins între 0 şi 20 de puncte. Doar cele cu peste 10 puncte sunt incluse în ghid, iar în funcţie de nota obţinută, fiecare local primeşte între zero şi 5 bonete.

Astfel, între 10 şi 10,5 sunt zero bonete, între 11 şi 12,5 apare prima bonetă. Pentru două bonete restaurantele au între 13 şi 14,5 puncte, iar apoi între 15 şi 16,5 numărul de bonete ajunge la trei. Ce sare de acest nivel – între 17 şi 18,5 puncte – este echivalentul a paru bonete, iar cinci bonete primesc localurile cu un punctaj între 19 şi 19,5 puncte.

În România, maximul de bonete a fost trei, nivel atins de doar cinci restaurante în ediția din 2019 (Fragment – Cluj, Kaiamo – București, Baracca – Cluj, Bistro Ateneu – București și the Artist – București).

Kanpai are 10 puncte din 20, așa că nu trebuie să zic eu că e loc de îmbunătățiri. O zic alții mult mai bine pregătiți decât mine.

Iar în timp ce niciun restaurant nu a primit cinci bonete Gault & Millau, de stele Michelin nici nu se pune problema, deocamdată.

10 din 20, cât are Kanpai, este un 5. Treci clasa, dar nu aduci nicio schimbare. Și, Doamne, ce poftă ne e de o schimbare!

 

Adresa:

0371 184 961

Str. George Calinescu, 49
Sector 1, Bucuresti

Un comentariu

Reply

Sa va fie de bine! Mi-ar placea si mie sa gust asa ceva?

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.