In Praga sunt multe lucruri frumoase de facut, si despre asta o sa va povestim pe indelete chiar saptamana aceasta, dar unul dintre cele mai cele este mancatul. Da, pur si simplu, mancatul. Sunt cateva crasme in Praga care-ti pun pe masa mancare zdravana si aromata, nu fandoseli orasenesti moleculare cu trei fire in farfurie. Mancare de te lingi pe degete, pe care o stropesti cu bere rece facuta in casa si care te incarca de bucurii multe, chiar mai multe decat caloriile savurate.
Primul loc in care va propun sa-l vizitati asa cum se cuvine este Kolkovna. La restaurantul acesta cu nume greu de pronuntat, dar cu bucate memorabile, se gaseste o rata pe varza ca la Dumnezeu acasa. O rata rumena si grasa, un pic crocanta pe deasupra, moale la interior, care dupa ce s-a umplut de arome in cuptor si-a gasit sa se odihneasca pe un pat de varza acrisor. Un pat de varza in doua culori sa fim bine intelesi ca doar nu este vorba despre o rata monotona. Langa dansele, bucatarii carciumei s-au gandit sa intinda un soi de dulceata de ceva fructe de padure si niste painici traditionale, fara coaja si un pic dulcegi. Mi-au ramas multe lucruri in minte din Praga, dar rata aia cu varza ei cu tot inca imi starneste fantezii culinare. Si asta nu este tot. Daca mai aveti loc, si credeti-ma ca trebuie sa mai aveti loc, nu mai stati pe ganduri si luati-va un strudel. Un asa strudel nu am mancat nicaieri, nici in Austria, nici in Germania, nicaieri. Un strudel in care cred ca este un paner de mere (exagerez normal), invelite intr-o paturica subtire de aluat fraged, pe deasupra pudrat cu zahar. Tot ansamblul sta cocotat pe un strat strasnic vanilat. Este o nebunie, parol! Sa nu va ganditi la calorii sau mai stiu eu la ce tampenii ca stricati bunatate de experienta culinara. Am uitat sa va spun cum arata locul. Nici nu mai tin minte. Ceva traditional oricum. Numai mancarea imi revine in fata ochilor cu o claritate neobisnuita.
Al doilea loc pe care vi-l recomand este Lokal. Cred ca asa aratau cantinele pe vremea comunismului. Lokal este mai mult un fel de hala, destul de auster mobilata, cu mese puse una langa alta. Dar cui ii mai pasa de design si tendinte in arhitectura cand isi infige cutitul intr-un snitel cat China de mare si apoi completeaza carnita frageda cu o salata de cartofi bine facuta? Dar aici mai puteti gusta fel si fel de carnati sau bucate pline de calorii. La final nu fugiti de o bere de-a casei pentru ca este pacat.
Cred ca va puteti da seama din cele descrise mai sus ca Praga este un loc al pierzaniei cand vine vorba de mancare. In cazul in care nu sunteti vegetarieni, pregatiti-va pentru cateva kilograme in plus pe care insa nu le veti regrata niciodata. Daca sunteti vegetarieni, credinta voastra in legume, frunze, fruncte si alte cele va fi greu pusa la incercare.
4 comentarii
evulmediu
mincatorii de frunze ar face mai bine sa mearga la un restaurant de pe aurel vlaicu. vor fi in extaz: multe frunze-n farfurie, chiar si pe linga, pret cit farfuria de mare si la final o foame de te ia dracu si te face sa-ti cumperi eugenii.
dorina
Nu am priceput, portia includea o rata intreaga? Asa vad in poza. Cred ca trebuia sa comunici si pretul, nu de alta dar sa nu ajungi din turist cautator de mici servicii sa-ti aduni bani pentru drumul de intoarcere.. Te rog frumos sa incluzi mici comentarii la poze. Vor fi mult mai atractive.
marinel
Painea se numeste knedla si nu are coaja pentru ca nu este coapta in cuptor cu vatra ci este fiarta in abur