Roxana și Florin Vale au dat viața de oraș pentru cea de la țară și atât de mult le-a plăcut această schimbare încât aproape și-au ridicat propriul lor sat. Totul a început cu o casă și anume Casa din Vale, Breb (Maramureș), iar pe lângă ea au mai apărut alte șase ca să se facă în total șapte minuni.

”Am fost atras întotdeauna de cultura țărănească, de Maramureșul Istoric, de obiceiuri, port, muzică. Eu m-am născut în Baia Mare, la 45 km de Breb, iar soția mea în Alba Iulia. Ne-am cunoscut în Cluj, acum mai bine de zece ani, iar în 2015 am început acest proiect, care astăzi s-a dezvoltat destul de frumos”, spune Florin de la Casa din Vale.

Când au luat decizia de a se muta la țară, Florin lucra în vânzări, având câteva multinaționale la activ, iar Roxana era antreprenoare, fiind în spatele brandului de modă Whoabi Sabi.

”Anul 2015 a fost un an al începuturilor pentrut noi, ne-am căsătorit, am aflat că vom avea primul copil și, evident, a început proiectului nostru.”

Lucruile nu au mers bine de prima dată. Cei doi cumpăraseră un teren în Săpânța, dar nu au putut construi pe el. Au vândut proprietatea la jumătate de preț, fără prea multe păreri de rău, și au cumpărat locul pe care sunt amplasate o parte din căsuțele devenite ale lor între timp.

”Sincer, nu ne pare rău deloc, suntem exact acolo unde ne doream să fim. Considerăm că nimic nu este întâmplător.”

Patru din cele șapte case au fost însă mutate din alte părți.

”Prima casă, cea care dă și numele complexului nostru, Casa din Vale, am mutat-o din centrul satului și am început lucrările în luna august, 2015. Am lucrat doar cu meșteri din Breb, care și ei au apărut în viața noastră exact la momentul potrivit. Să spunem că am finalizat prima căsuță în ajun de Crăciun, când am și inaugurat-o.”

Restul căsuțelor au fost aduse de cei doi din Rozavlea, un sat de pe Valea Izei, din Breb și din împrejurimile Brebului.

”Trei căsuțe n-au fost mutate, ele fiind pe terenurile pe care le-am achiziționat ulterior. La acestea, munca de renovare și reabilitare este semnificativ mai puțină.”

Citește și:  Locuri noi pentru călătorii altfel. Azi, Green Camp

Astfel, fără a plănui, Roxana și Florin și-au făcut practic un mic sat, tot al lor, unele case purtând numele vechilor proprietari (Șura lui Costan, Casa Calina, Casa lu Dochia).

”Am dat numele vechilor proprietari din respect pentru oamenii care au muncit din greu pentru a face aceste minuni arhitectonice. Am avut un ritm destul de alert, practic sunt șapte case renovate, reabilitate și o parte refăcute în patru ani de zile.”

Casele pe care cei doi le-au introdus în circuit sunt Casa din Vale, Casa Faină, Șura lui Costan, Casa Calina și Casa cu Dor.

”În Casa Iza locuim noi (i-am dat numele după fiica noastra mică, Iza), iar Casa lu Dochia este restaurant. Capacitățile de cazare încep de la 3 la 6 locuri pe căsuță. În total avem 23 locuri de cazare, iar dacă este nevoie putem suplimenta, la unele case, un loc sau două. Toate casele au același stil tradițional, au baie cu apă caldă și duș, internet și televizoare.”

Dincolo de cazare, Roxana și Florin le mai asigură celor care le trec pragul și activități.

”Le punem la dispoziție turiștilor toate informatiile pe care le cunoaștem legat de ce pot vizita în Breb și împrejurimi, le oferim posibilitatea de a face vizite la meșteri locali, de a face plimbări cu căruța sau sania trasă de cai, vizite la horincii etc.”

Roxana și Florin spun că au în plan să construiască încă două șuri. Și mai vor ceva.

”Ne gândim foarte serios și să construim o casă tradițională maramureșeană nouă, din lemn nou, dar care să respecte arhitectura celor vechi. Prin acest lucru ne-am dori să facem o tranziție către continuitate, să dăm un semnal că se poate perpetua arhitectura tradițională începând de la zero. Sigur, casele vechi au poveștile lor, care ne-au sedus de la început, iar noi am salvat cât am putut de mult dintre aceste căsuțe, dar credem că schimbarea în bine a arhitecturii satului românesc stă în construirea caselor noi după modelul tradițional.”

Contact Casa din Vale

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.