Casa Noah este un proiect compus din trei case, toate în Richiș, toate administrate de doi oameni, Catrinel și Paul. Proiectul Casei Noah se înscrie într-o logică de a călători altfel, personalizat, nu tras la șablon, majoritatea celor care aleg să stea câteva zile la Catrinel și Paul devenind prieteni ai locului și ai cuplului.

”Proiectul Casei Noah a început imediat după anul 2000. Casa Galbenă, prima casă din proiect, a fost achiziționată de Paul, soțul meu în anul 1997 când a revenit în țară din Germania și a decis să își cumpere o casă săsească la sat. El și familia proveneau din Mediaș și au fost <<vânduți>> pe vremea comuniștilor în Germania, unde s-au reunit cu restul familiei de sași deja emigrați acolo – bunicii lui Paul din partea mamei”, povestește Catrinel.

Casa Galbena – Foto Vlad Patru si Ana Campeanu

Legătura cu țara nu s-a rupt și deși casa din Mediaș nu a mai putut fi recuperată, Paul pune ochii pe o altă casă, la sat, în Richiș, la numărul 92. Casa, din păcate, nu era de vânzare.

”Paul decide însă că acea casă este a lui. Așadar, a pornit un proces lung de convingere a proprietarilor sași, care locuiau în Germania, să i-o vândă și în 1997 a devenit proprietarul casei din Richiș de la nr. 92. Casa a fost renovată și datorită noii culori a ajuns să poarte denumirea Casa Galbenă.”

Povestea nu s-a oprit aici. A urmat apoi achiziționarea Casei Verzi de la nr. 93, Casei Albastre de la nr. 95, Casei Albastre de la nr. 13 și a Casei Roz de la nr. 11.

Casa Albastra – Foto Casa Noah

”Momentan, Casa Noah este funcțională cu trei dintre case: Casa Galbenă, Casa Verde și Casa Albastră de la nr. 13.”

Ideea de a deschide către toată lumea casele cumpărate și adăpostite în ”arca” Noah  a venit oarecum natural, chiar înainte ca platforme precum Airbnb să revoluționeze industria turismului.

”Paul s-a gândit că trăiește într-o casă mult prea mare și că ar fi fain să o împartă cu prieteni. Cam așa s-a născut proiectul.”

Casa Verde – Foto Casa Noah

Mai departe, Paul a invitat prieteni și cunoștințe din toată lumea. Aceștia stăteau la Richiș, la Casa Noah, și ajutau la recondiționarea casei în schimbul cazării.

Citește și:  Locuri noi pentru călătorii altfel. Azi, Porumbacu Treehouse

”Încet-încet, lucrurile s-au dezvoltat. Cu fiecare client de peste hotare în plus, intrau mai multe finanțe sub formă de sponsorizări pentru a renova casele pe care le avea în Richiș.”

Catrinel mai spune că lucrările și intervențiile au fost minimale din dorința de a păstra lucrurile ca odinioară.

”Tot ceea ce ne-am dorit a fost să le salvăm de la degradare continuă și să le recondiționăm, folosind tehnicile străvechi și respectând fiecare bucată de cărămidă găsită sau fiecare țiglă ce putea fi salvată și refolosită.”

Cu atâta muncă de făcut, Catrinel ia decizia de a se muta la Richiș, așă că din 2014 ea și Paul le deschid împreună ușa celor care vor să le calce pragul.

Foto: Casa Noah

”Ne-am dorit să oferim o cazare tip <<experiență>>. Nu este o cazare obișnuită, ci una în care intri în universul unor oameni care trăiesc aici și care sunt dispuși și bucuroși să ofere din povestea lor și celorlalți.”

Casa Galbenă se poate închiria per cameră, aici fiind 4 camere, și celelalte două case se închiriază cu totul – Casa Verde și Casa Albastră. În Casa Verde sunt 3 camere și în Casa Albastră 2 camere.

Casele din proiectul Noah sunt de tipul ”family-stay guesthouse.” Astfel, dacă te decizi să mergi la Catrinel și Paul, intri în locuințele unor oameni și în universul lor, iar în schimbul respectului dat regulilor, pe care fiecare dintre noi le avem, te bucuri de o experiență autentică.

Odată ajunși aici, dincolo de ospitalitatea celor doi, te mai poți bucura de plimbări în natură, cu căruța, cycling, vizitarea bisericilor fotificate, călărie și altele.

Iar la finalul zilei, revii ”acasă”, chiar dacă ești departe de ea.

”Majoritatea celor care pleacă de aici, fie ajung să își cumpere o casă în Richiș, fie rămânem foarte buni prieteni și revin constant.”

Contact:

CASA NOAH ©   the experience houses
Richis 92
557047 RICHIS
jud. Sibiu
ROMANIA
 
E-Mail:    [email protected]
Mobil Catrinel:  +40.758.059.859
Mobil Paul:        +40.742.980.250
Facebook: https://www.facebook.com/CasaNoahExperience

 

2 comentarii

Reply

Foarte mișto locul. O să-l adaug clar la bookmarks. 🙂

Reply

Ne bucuram sa fim de folos

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.