Un cuplu de antreprenori a luat o casă de aproape 100 de ani din Sarichioi (Tulcea) și după doi ani de muncă au transformat-o în Casa Filip, un veritabil exemplu de arhitectură lipovenească.

În vara acestui an, Casa Filip și-a primit primii oaspeți, iar feedback-ul a fost atât de bun, încât proiectul se va extinde. Mai mult, de la anul, bucătaria casei va fi deschisă pentru toți cei care au curiozitatea de a călători altfel în România.

”Povestea Casei Filip din Sarichioi a început să se scrie atunci când am luat decizia să plecăm din București (în vara anului 2017) și să ne stabilim la Tulcea. Alina este lipoveancă din Sarichioi (sat aflat la 30 km sud de Tulcea, pe malul Lacului Razim) și ne-am propus să găsim în satul ei natal o casă veche tradițională pe care să o recondiționăm și să o introducem în circuitul turistic de nișă”, ne spune Alex Filip, proprietarul Casei Filip.

Odată luată decizia, lucrurile s-au mișcat destul de repede.

”În februarie 2018 semnam deja actele, iar în martie ne apucam de treabă cu toate motoarele turate la maximum. Prin urmare, pe 22 iunie 2019 o inauguram oficial în prezența unor apropiați, iar pe 4 iulie primeam deja primii oaspeți.”

Transformarea prin care a trecut casa cumpărată, care avea circa 100 de ani, este uluitoare. La final, Casa Filip este o inserție care potențează farmecul satului Sarichioi și care-ți ia ochii prin acel albastru tradițional lipovenesc, cel mai frumos din câte există.

Sursa foto: www.alex-filip.ro

”Ne-am dorit să adăugăm un nou reper pe harta caselor tradiționale din România, să construim un exemplu de arhitectură lipovenească și, nu în ultimul rând, să oferim satului Sarichioi un motiv de mândrie, căci da, pot spune că este o încântare pentru toți trecătorii.”

Din casa veche au rămas pereții de chirpici și planimetria originală, dar vechiul acoperiș de tablă a fost înlocuit de o frumusețe de acoperiș de stuf.

”Ușile și în cea mai mare parte geamurile le-am refăcut după modelul celor inițiale, evident, din lemn. Tot din lemn am făcut și prispa casei vechi, dușumeaua și multe alte decorațiuni.”

Acum proprietatea are doar 3 apartamente, un apartament însemnând două dormitoare matrimoniale, separate de un mic hol și o baie comună echipată cu cabina de duș.

Sursa foto: Dragoș Asaftei

”Deci avem un total de 6 dormitoare în care pot sta maximum 12 adulți. Două apartamente sunt situate în casa veche, iar încă unul în mansarda casei noi. Dintre dotările mai speciale aș menționa centrala pe pompă de căldură care funcționează având la bază două puțuri și care folosește un fel de aer geotermal, din a doua pânză freatică, situată la vreo 80 de metri adâncime și care suflă un aer la o temperatură constantă de 16 grade. Surplusul de căldură îl face din rețeaua electrică, dar consumul lunar este foarte mic. În plus, aerul este 100% natural, iar toată investiția este una ecologică.”

Citește și:  Nu mă atinge-mă (Touch me not), dar mai degrabă nu

Sursa foto: Dragoș Asaftei, Facebook

Alex Filip ne mai spune ceva. Zona este foarte ofertantă, principalul magnet fiind chiar comunitatea de ruși-lipoveni, cea mai mare din România, care încă mai stă în Sarichioi. 

”Cele două biserici lipovenești sunt un must-see pentru cei care ajung în sat, la fel cum e și bătrânul port pescăresc. Cetatea Medievala Enisala este la 10 kilometri de sat și tot la Enisala există un mic și superb muzeu al satului dobrogean.”

Visterna este un sat complet atipic pentru zona asta, fiind înfipt între niște dealuri care îi creează aspectul de munte, iar Zebilul ascunde și el niște secrete arhitecturale.

”Iar tot ce am menționat până acum sunt atracții de pe raza comunei Sarichioi. Toată hoinăreala dobrogeană poate fi completată cu plimbări cu barca pe Razim, jeep safari în pădurile din zonă, escapade la mânăstirile și cramele din nord. Iar de excursiile în Delta Dunării nici nu are sens să mai zic.”

Iar Alex și Alina mai pregătesc ceva. Casa Filip se va extinde, cu aceeași grijă față de mediul care o găzduiește, pentru a putea primi și mai mulți oaspeți. Și dacă nu prindeți nici așa o cameră cu ferestre albastre, o veste bună tot este.

”De la anul ne vom deschide bucătăria și către publicul din exterior, pe baza unor rezervări confirmate în prealabil. Și cine știe, poate pe termen lung vor mai apărea și alte Case Filip din satul X, Y si Z. Potențialul de scalare a poveștii noastre este imens.”

 

Adresa:

Casa Filip

Romania, regiunea Dobrogea, judetul Tulcea, Comuna Sarichioi, Satul Sarichioi, Str. Orizontului, nr. 734, CP 827190

[email protected]

https://casa-filip.ro/

Facebook

Instagram

 

3 comentarii

Reply

Ce surpriza frumosasa! Cel putin de doua ori pe vara trec prin Sarichioi, in drum spre Murighiol, asa ca am constatat frumusetea satului. Mi-a atras atentia targul care se tine pe o straduta, mereu ma gandesc daca pot gasi acolo obiecte traditionale pe care sa le pot oferi cadou prietenilor, dar, ca mai mereu exista un dar.., nu m-am oprit sa verific… Localitatea arata foarte bine, sunt multe case frumoase, trotuarele sunt pline cu flori, oamenii par fericiti.. Tinerilor antreprenori le urez: „Casa plina!” Totul arata superb! Sper sa vad in curand pensiunea si apoi sa dau sfoara in tara catre prieteni..

Reply

Sarichioi, cu astfel de initiative nu are cum sa fie uitat de lume..! Succes! Ma atrage ideea unei plimbari prin padure, bineanteles cu ghid.. Hai, primavara vino odata..!

Reply

Si noi vrem sa ajungem acolo. Poate ne intalnim

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.