Art Safari, cel mai mare eveniment dedicat artei din România, se desfășoară în perioada 27 septembrie – 6 octombrie. Vestea rea este că se termină, vestea bună este că încă mai ai două zile să vezi lucrările expuse la Art Safari. Am fost acolo și vă spunem de ce merită să vă luați un bilet. Costă 50 de lei, cât 5 cafele, deci se poate.

Anul acesta, Art Safari are loc într-o clădire-monument – Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piaţa Universităţii. Aproape că merită să vă luați un bilet numai pentru a vedea interiorul fabulos al acestei clădiri, care este acum scoasă la vânzare pentru 20 de milioane de euro. Dacă aveți ceva mărunțiș, nu ezitați 🙂

 

Tonitza și copilăria

Revenind la expoziție, ea este organizată pe mai multe pavilioane. Unul este dedicat lui Nicolae Tonitza și acesta este poate cel mai interesant. Tonitza a fost fascinat de copii, lucru care se vede în opera sa. Ce este mai puțin cunoscut este că pictorul a fost atras de complexitatea minții de copil, fiind foarte preocupat de educația acestora.

Tată a trei copii, pe care i-a pictat adesea, Tonitza a militat pentru libertatea micuților și s-a împotrivit tentativelor părinților de a-i transforma în oameni mari. Poate că este util să vedeți aceste lucruri, mai ales dacă sunteți părinți care vă duceți copiii la 3 cursuri de limbi străine, o oră de balet, una de înot și tot așa, iar apoi vă întrebați de ce nu are chef de joacă ăla mic. Gândirea magică și joaca sunt cele mai importante trăsături ale unui copil, iar omul mare nu trebuie să aibă treabă cu ele.

”Oamenii prea serioși, prea burduf de învățătură și prea siguri de metodele lor științifice, nu au ce căuta în treburile copiilor. Și inteligența și simțurile copilului lucrează cu desăvârșire pe alt plan decât acela al adolescentului și decât acela al omului ajuns la deplină dezvoltare”, scria Tonitza în 1927.

Pictorul mai spune ceva tare interesant. Marea greșeală a părinților este de a ”asasina” inteligența și simțurile copiilor, obligându-i pe micuți să se poarte ca niște adulți.

”Precocitatea făcută a copilașului, cea care stârnește încântarea familiei și entuziamul primilor profesori este un spectacol jalnic”, mai spunea Tonitza.

Dacă un copil desenează ceva ce nu are legătură cu realitatea, nu este greșit, este rodul creativității sale, creativitate cu un cu totul alt grad de complexitate față de cea a unui adult. Interesant, nu? Parcă și numai pentru asta, merită să dai cei 50 de lei pe bilet.

Citește și:  Parcul de aventura Comana sau viata de la marginea Bucurestiului

 

Ce este arta supercontemporană?

Dar dincolo de acest pavilion, mai este unul dedicat artei supercontemporane la Art Safari.

“Arta Supercontemporană este arta momentului care există în atelierele artiştilor, pe stradă, cât şi pe platforme de socializare. Este o artă vie, în continuă mişcare, ce ilustrează şi radiografiază societatea, analizează teme majore precum schimbările climatice, fake news, libertatea de expresie, migraţia popoarelor, dar şi rediscută pe un ton contemporan teme clasico-universale care au fost abordate în permanenţă de către artiştii din trecut: portretul, nudul, natura statică sau peisajul. Arta Supercontemporană este arta prezentului. Se întâmplă aici şi acum!”, spune Mihai Zgondoiu (Zgondy), artist şi curator al Pavilionului Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău” din cadrul Art Safari 2019.

Fără a fi un pavilion wow, cel puțin nu din punctul meu de vedere, este o experiență interesantă, unele lucrări fiind chiar reușite. Altele sunt niște bâlbâieli și ele oglindind confuzia în care ne scăldăm toți acum. M-aș fi așteptat la lucrări mai puternice, mai nostime, mai istețe. Poate data viitoare.

 

Made in China

Un pavilion wow la Art Safari este însă cel dedicat artiștilor chinezi. Sunt câteva piese absolut senzaționale. Las câteva exemple mai jos, dar vă spun sincer că nu m-aș fi așteptat ca made in China să fie atât de bun.

Pentru prima dată, Art Safari are și un pavilion dedicat sculpturii.

„Personal, deşi nu sunt un adept al expoziţiilor organizate pe criterii de mediu, am acceptat invitaţia de a realiza o expoziţie despre sculptură, deoarece am convingerea că acesta este mediul care exprimă cel mai bine traumele cu care se confruntă societatea contemporană, traume moştenite istoric, dar şi traume specifice, aparţinând prezentului“, spune Dan Călin, directorul general al Muzeului Naţional de Artă Con­tem­porană şi curatorul Pavilio­nului Central „Repvblica. Despre umbre în sculptură“ din cadrul Art Safari 2019, citat de După Afaceri Premium, revista de lifestyle a ZF.

Expoziția este foarte frumos aranjată, afișând un joc de umbre și lumini care ocrotește o colecție de sculpturi destul de eclectică.

Nu știu dacă aveți ceva mai bun de făcut azi și mâine, dar sunt rare ocaziile în care puteți interacționa cu o astfel de desfășurare de artă, într-un loc atât de frumos. Și dincolo de lucrări, plecați acasă și cu o lecție despre copilărie atât de utilă azi când toți suntem așa de maturi și de preocupați.

 

2 comentarii

Reply

Nu am ajuns… Data viitoare poate va fi cu mai mult noroc si timp liber… Cladirea in care a avut loc evenimentul este exceptionala! Am fost acolo cu ocazia altu-i eveniment. Pot afirma ca uitam de scopul vizitei si ramaneam cu ochii atintiti la detaliile incaperilor..

Reply

Poti spune ca ai ajuns pentru ca ai citit acest articol 😛

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.