Doi tineri, Irina și Tibi, au decis la un moment dat să refacă vechea șură a casei părintești din Porumbacu de Sus, un sat situat între Brașov și Sibiu, rezultând un proiect care respectă întru totul stilul trasilvănean, Porumbacu 295 Guesthouse. Odată terminate lucrările, cei doi s-au gândit că ar fi păcat ca frumusețea de pădure din spatele casei, plantată de tatăl Irinei în urmă cu 25 de ani, să nu fie pusă în valoare. Așa au rezultat două căsuțe în copac, spre bucuria noastră, a tuturor oamenilor mari.

”Inițial am pornit proiectul cu renovarea vechii șuri a casei părinților și am transformat-o în casa de oaspeți, în anul 2014. În partea de sus am amenajat un apartament cu 4 camere, iar în partea jos am amenajat o bucătărie și o sală de mese în stil transilvănean”, spun Irina și Tibi.

Tot proiectul este de familie.

”Eu, Irina sunt profesionist marketing online, iar Tibi este de profesie jurist, însă nu a profesat, zona antreprenorială, cu precădere cea în turism și ospitalitate, fiind încă de la început aria în care a activat.”

Odată terminat proiectul Porumbacu 295, cei doi au mai avut o idee.  

”Ne-am gândit că ar fi păcat să nu punem în valoare și pădurea din spatele grădinii, o pădure plantată de tatăl meu acum 25 de ani. Am căutat inspirație în proiecte care să presupună un minim impact asupra pădurii și a copacilor de aici, dar și ceva care să îți permită să trăiești printre copaci. O căsuță în copac era clar un răspuns la ce ne-am dorit noi.”

Prima căsuță a primit oaspeți în 2017, iar cea de a doua un an mai târziu.

Proiectul nu a fost neapărat ușor de realizat, pentru că cei doi și-au dorit niște căsuțe funcționale, capabile să adăpostească o familie, dar care să aibă un impact minim asupra mediului.

”Provocarea proiectului a venit tocmai din faptul că am vrut să oferim un confort maxim pentru căsuțele în copac. Am avut șansa să lucrăm cu o echipă de constructori care ne-au ajutat să găsim soluții la aceste provocări și noi credem că am reușit să facem un treehouse ce oferă tot confortul unei șederi în mijlocul naturii.”

Irina și Tibi spun că în căsuțe pot acomoda 2, cel mult 4 persoane, adică un cuplu sau o familie cu copii.

 

Citește și:  Locuri noi pentru călătorii altfel. Azi, Casa Noah

Căsuțele au un dormitor, chicinetă și baie complet utilate. Ca particularitate de design, casele au o suprafață vitrată foarte mare, astfel că nu mai există granițe între tine și frumusețea pădurii.

”În ceea ce privește materialele folosite, am utilizat predominant lemn, dar și materiale reciclate (pilonii de susținere sunt foste conducte de gaz recuperate). Elementul distinctiv al căsuțelor noastre este sticla. Ne-am dorit foarte mult să creăm sentimentul de cufundare cu natura înconjurătoare și tocmai de aceea am vrut să avem foarte multă suprafață vitrată. Am vrut să aducem copacii în casă, să creăm acea senzație de plutire printre copaci.”

Irina și Tibi spun că toate proiectele lor au pornit de la o dorință personală, aceea de a face turism sustenabil, cu respect pentru mediul gazdă, dar și pentru patrimoniul estetic al zonei.

”La căsuțe în copac am ajuns pentru că am considerat că sunt potrivite din mai multe motive: în primul rând pentru că ideea de căsuță în copac are un iz romantic și jucăuș în același timp, apoi pentru că impactul asupra naturii înconjurătoare a fost minim. Mai departe, combinația dintre cele două oferă oaspeților, fie că vorbim de cupluri sau familii cu copii, o experiență cu adevărat inedită și relaxantă, aproape de natură.”

Dacă totuși mai vreți să vă dați jos din copac (deși eu nu văd niciun motiv serios), în zonă sunt multe lucruri de făcut.

”Porumbacu de Sus este un sat deosebit care are atât elementele specifice unui sat montan, dar și pe cele ale unui sat tipic din Transilvania. Oaspeții care vin aici o fac în primul rând pentru natură, pentru relaxare și pentru a explora diverse trasee montane. În plus, amplasarea (între Sibiu și Brasov) îl face potrivit și ca punct de explorare a zonelor de interes turistic din Transilvania.”

Iar partea frumoasă este Irina și Tibi mai au câteva planuri.

”Ne dorim să oferim oaspeților noștri o experiență completă, pe lângă cazare să dezvoltăm și partea de experiență culinară, dar și un spa integrat în natură. Avem tot mai des cereri în căsătorie la căsuțe și tocmai de aceea ne gândim să creăm un spațiu care să permită organizarea de mici evenimente în natură.”

Exact ca pădurea de 25 de ani care i-a inspirat, și proiectul lor prinde rădăcini tot mai puternice.

Contact:

rezervare@porumbacudesus.ro

+40.722.313.373

2 comentarii

Reply

Eox, cu mare bucurie, iti spun ca ai contribuit din plin la proiectul de vacanță pentru vara acestui an. Sper să gasim macar încă o familie dispusa la drumetii si impreuna să poposim in cateva dintre locurile recomandate de tine. Căsuța din copac nu va lipsi din lista destinațiilor de vacanta.. Felicitari si mult succes familiei care a realizat acest proiect!

Reply

E de mult si pe lista mea… imi propusesem sa ajung anul asta in zona, dar acum totul a devenit brusc mai complicat

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.