În vizită la Palatul Parlamentului am mai fost, dar cum am avut în vizită rude din provincie în weekend, mi s-a părut o idee bună să le arăt și lor „capodopera” lui Ceaușescu.
De data asta a fost relativ simplu de organizat vizita, dar îmi aduc aminte că prima dată m-am chinuit puțin până să mă lamuresc care e procedura, unde să sun pentru programare, unde parchez dacă merg cu mașina, la ce stație de metrou să cobor dacă sunt fără mașină, cât costă turul și așa mai departe.
Așa că las aici câteva ponturi pentru o vizită la Palatul Parlamentului de care să îți aduci aminte cu plăcere, nu cu amărăciune tipic românească.
Așadar, tovarăși, puțină atenție!
Vizită la Palatul Parlamentului – Cum procedezi?
Întâi de toate te programezi telefonic cu minimum 24 de ore înainte la unul dintre urmatoarele numere de telefon: 0733.558.102 sau 0733.558.103.
Sună între orele 9-16 (luni – vineri) ca să prinzi pe cineva, că au și oamenii aia un program (scurt :)).
În funcție de oamenii cu care mergi și disponibilitate, alegi limba în care vrei turul ghidat, numărul de persoane (maximum 9) și ora.
Grupurile mai mari de 9 persoane se programează doar pe mail (cic.vizite@cdep.ro).
Vizită la Palatul Parlamentului – Cum ajungi, pe unde intri și unde parchezi?
Eu am ales să merg cu mașina și să parchez pe locurile din lateralul Parcului Izvor, vis-a-vis de Poliția Locală. Se poate parca și în curtea Palatului Parlamentului, intrarea dinspre Parcul Izvor, pe unde, de altfel, se face și accesul pedestru.
Bineînțeles că poți foarte ușor să ajungi și cu metroul (chiar ar fi recomandat în timpul săptămânii) și vei coborî la stația Izvor. De acolo traversezi parcul și ai ajuns.
Vizită la Palatul Parlamentului – Când să mergi?
Aș recomanda să faci turul într-un anotimp călduros din două motive. Primul ar fi că foarte puține încăperi ale clădirii sunt încălzite și nu e o atmosferă prea primitoare pe timp de iarnă.
Al doilea, pentru a-ți crește șansele de a prinde o zi însorită. Astfel, ai sanse mari ca turul să includă și o iesire în balcon, de unde să faci niște poze demne de un veritabil dicator cu umor. Poți să faci și cu mâna și să îndemni poporul să stea liniștit.
Apropo, dacă vrei să faci poze cu altceva decât telefonul, te costă în plus 30 de lei.
Vizită la Palatul Parlamentului – Ai ajuns și ce faci?
Dacă nu reperezi intrarea în cladire încă de la poartă din cauza selfie-urilor pe care te-ai grăbit să le faci cu hardughia în spate, poți să întrebi băieții de la pază și te vor îndruma.
Ar fi bine să ajungi cu măcar 15 minute înainte de ora turului tău pentru a avea timp de chestii organizatorice.
Ce înseamnă „chestii organizatorice”?
- Te duci la recepție și intrebi de rezervarea ta. Cu buletinul în mână. Dacă sunteți mai mulți, cu toate buletinele. Se reconfirmă datele personale și dacă vreți să faceți poze cu aparatul pe durata turului.
- Doamnele de la recepție îți vor da un bilețel/hârtiuță cu care te duci la ghișeul cu geam termopan de alături. Oare la acest ghișeu nu se putea verifica dacă un turist a făcut sau nu rezervare în prealabil?! Suntem și noi ironici, stați liniștiți 🙂
- Cumperi bilet și ești îndrumat să astepti cuminte la unul dintre cele 3 puncte de start ale tururilor.
- Dacă mai ai timp, poți să mergi la cafeneaua de lângă pentru a lua o…cafea (original, știm) sau o apă pentru tur, că durează ín jur de o oră și un sfert. (1 apă Dorna 0,5 l = 3.5 lei)
- Încarcă-te cu răbdare pentru un security check asemănător cu ce găsești la aeroport.
Vizită la Palatul Parlamentului – Turul ghidat
După ce ai scăpat de toate verficările, s-a format grupul cu care vei face turul și vei constata că sunteți cu vreo jumătate de oră în întărziere față de ora de începere programată, roagă-te să prinzi un ghid cu răbdare.
La prima mea vizită la Palatul Parlamentului „am prins” ghid o tipă care era foarte plictisită și ne-a făcut un tur cam pe repede înainte. Ultima experientă a fost foarte bună. Deci e la noroc.
În fine, vei vizita cam 3% din toată cladirea noastră imensă, (noastră e iar o ironie), vei coborî și urca câteva sute de trepte (deși nu urci mai sus de etajul 1 al clădirii) și vei face in jur de 3,000 de pași. Din păcate nu se vizitează niciuna dintre sălile de sedință ale celor două camere (Senat și Camera Deputaților), subsolul sau alte etaje în afară de primul. De ce? Păi, dorm oamenii acolo!
Am vizitat mai multe astfel de clădiri administrative (în Budapesta, Viena, etc.) și peste tot am putut vedea și sălile de ședintă ale parlamentului. Oare la noi de ce nu se poate? (a, da, din cauză de somn al aleșilor)
Nu vreau sa fac spoiler și să vă stric turul, deci mă opresc aici cu detaliile din tur. Dar, cu bune și rele, vizita la Palatul Parlamentului a fost plăcută, relaxantă, pe alocuri educațională. Recomand!
Chiar am rămas cu căteva curiozități în minte:
- pe timpul lui Ceaușescu se numea Casa Republicii, Casa Poporului fiind doar o poreclă dată de popor
- este o construcție finalizată cam 90%. Nu știe nimeni dacă se va finaliza vreodată. Un fel de Sagrada Familia 🙂
- au muncit peste 20.000 de muncitori la construcția începută în 1983
- soții Ceaușescu vizitau șantierul în fiecare sămbătă pentru a vedea evoluția lucrărilor
- doar 40% din clădire este folosită. Câtă iroseală!!!
- factura la electricitate pe an? 2 milioane de euro
- nici 20% din clădire nu este încălzită
- niciun obiect din clădire nu aduce aminte de soții Ceaușescu.
Pentru mai multe detalii legate de programele de vizitare și tarife, intrați pe site-ul oficial al Centrului Oficial de Conferințe (organizatorul acestor tururi).
4 comentarii
pd
Multumesc mult. . In perioada 1986 – 1990 am lucrat la IEIAMC TULCEA (cariere de piatra si fabrica de prelucrare a marmurei). A fost perioada in care s-a realizat cea mai mare cantitate de piese din marmura prin cioplitorie manuala sau partial mecanizata. Se faceau montaje in curtea fabricii ca sa se verifice liniile continue din structura marmuriei. Se repetau piesele cu sutele.. Nu contau costurile.. Nu am vizitat niciodata santierul Casei Poporului desi puteam s-o fac, aveam acces pe santier.. Acum nu voi pierde ocazia. Chiar daca accesul este restrictionat tot este ceva..
rox
Speram sa iti placa vizita si sa ne spui si noua cum a fost 🙂
Celina
Cam cât timp durează vizita?
narcis
In jur de 45 de minute.