Am fost in Puglia si a fost destul de…cum sa spun eu…uimitor. Nu prea am cuvintele azi la mine, dar si daca le-as avea mai mult nu as sti ce sa spun. A fost uimitor. Inainte de a va povesti pe larg ce a fost atat de bine, fac o lista lunga ca o conversatie intre doi italieni cu chestii misto de bifat:

  1. Depinde cum va organizati calatoria si cat stati acolo, dar daca mergeti pentru un weekend prelungit, sfatul meu este sa stati in Bari. Pentru mine, Bari a fost o revelatie. Eu credeam ca este un oras mai saracut, dar ce sa vezi, de la Hermes pana la Zara, toata lumea buna era acolo, magazine peste magazine, oameni voiosi si impecabil imbracati, cafenele, agitatie, mancare.
  2. Am stat la B&B Zuppetta 16. Trei nopti au costat 165 de euro, cu mic dejun inclus. B&B-ul este foarte aproape de gara si in 10 minute esti in centru. Incercati sa va faceti rezervarea direct la ei pentru ca veti iesi mai ieftin decat pe Booking.
  3. Bari a fost pentru mine alpha si omega experientelor culinare, Everestul, Nirvana. Daca vreti focaccia adevarata,   nu maimutareala de la noi, trebuie sa mergeti la Focacceria Violante si obligatoriu la Panificio Santa Rita. OBLIGATORIU. Nu va mintiti de  unii singuri ca focaccia este doar o paine cu niste rosii pe deasupra si nu va intrebati ce poate fi asa de bun la chestia asta. Ce se vinde la Panificio Santa Rita este raiul. Si inca ceva. Cu 5 euro mananca doua persoane si mai primiti si ceva din partea casei. 
  4. Dupa ce ati terminat cu focaccia, nu are rost sa va amagiti si sa spuneti ca nu mai puteti pentru ca aproape de Santa Rita este Antica Gelateria Gentile unde se mananca o inghetata geniala si unde se mai mananca un lucru: cassata. Aceasta cassata este un desert sicilian care are nuci si fructe confiate, un pandispan bine insiropat cu gust de lamaie, o crema de ricotta, inghetata de vanilie, inghetata de ciocolata si visine. Intelegeti, oamenii mei, ca tot ce este mai bun in viata asta este adunat in cassata de la Antica Gelateria Gentile ?
  5. Pe langa Gelaterie se face o intrare in centrul vechi al orasului, pe sub o bolta. Este ca un gang. Neaparat sa treceti pe acolo, mai ales seara, pentru ca in zona aceea se aduna femeile care fac cu mainile lor orecchiettele, un fel de paste specifice pentru zona Pugliei. Este ceva foarte traditional, foarte de-al locului, iar femeile sunt obisnuite cu turistii si cu aparatele lor foto, asa ca sunt mereu bucuroase de oaspeti. Si daca vreti, chiar puteti sa mancati in casele lor. Cu 15 euro stai la masa lor, bei vinul casei si mananci bine de tot.
  6. Poate credeati ca s-a terminat delirul culinar, dar nu. In centrul orasului este Martinucci, o mega cofetarie de unde o sa va luati pasticciotto cu ciocolata. Domnul pasticciotto este un fel de brownie, dar care are un interior cremos. Grozava inventie! Am mai auzit ca sunt de bifat restaurantele La Tana del Polpo si Osteria Le Arpie. Nu am mai ajuns sa le testam pentru ca nu mai puteam. Efectiv, plesneam de la cat am mancat, dar sunt pe lista pentru data viitoare.
  7. Din Bari, ajungeti cu trenul cam intr-o ora si ceva in Alberobello, un sat cunoscut pentru asa numitele case trulli. Simpatica asezare. N-o sa va vina sa credeti, dar si aici am gasit un loc unde se mananca senzational. Intrati la Antica Salumeria del Corso „da Valerio” si luati-va o jumatate de focaccia. Puteti sa impaturiti in focaccia ce vreti voi, salam, branza, mozzarella si sa plecati apoi din nou la drum. A fost una dintre cele mai bune mese din viata mea. M-a costat 2 euro.
  8. Din Alberobello puteti sa ajungeti foarte repede in Martina Franca. Este senzational orasul. Alb si stralucitor cu o biserica precum o dantela in inima sa.
  9. Din Bari se mai ajunge foarte repede in Polignano a Mare. Rezervati-va o zi pentru Polignano pentru ca desi orasul nu este foarte mare, are un golf cu o apa ca un cer lichid in care o sa va pierdeti si orele si respiratia. Senzational. Si daca vi se face foame puteti merge la Mint Cucina Fresca de unde sa va luati un ton foarte putin facut, cu susan negru si niste cartofei rumeni pe langa dansul. Si apoi pentru ca mai este loc puteti merge sa va luati o inghetata de ciocolata si visine de la gelateria Caruso.
  10. Iar din Polignano a Mare in cinci minute ajungeti cu trenul in Monopoli unde din nou puteti sa faceti o baie pe cinste. Plus ca orasul arata foarte bine si ce sa vezi, o felie de pizza costa un euro.

In cazul in care va intrebati daca m-am ingrasat, raspunsul este nu. Asa ca am concluzionat cu bucurie ca pot sa mananc cata focaccia, pizza, gelato, casatta si pasticciotto vreau pentru ca aparent corpul meu reactioneaza foarte bine la toate acestea. Poate m-oi ingrasa de la broccoli, motiv pentru ca si mentin distanta fata de astfel de verzituri necurate. Dar oare daca invelesc broccoli in focaccia…

2 comentarii

Reply

Daca mai povestesti numai despre mancare, chiar fara sa manaci, ai sa te faci ca doamna din poza nr. 16 … Si fara gluma mie mi-au placut casele din Arbelobello, mai ales acoperisurile. Poti sa-mi spui ceva despre forma lor?

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.