Nu este o tara pe care sa o fi vizitat de mai multe ori ca Italia. Motivele sunt zeci pornind de la mancare, atitudinea lor pana la peisaje, muzee, magazine, case, moda, gelato, pizza, mare, soare, plaja, lacuri, munte, Vespa, Venetia, Roma, Florenta. Intelegeti, nu? Dar dincolo de marea Italie, de Italia cea infernal de aglomerata, de zgomotul de scutere, de Milano cel ametitor, de Napoli cel periculos, exista o Italie unica, cea a micilor orase si a insulelor.  Pe aici am ajuns eu si o dau mai departe. Luati-o si duceti-va.

1. Erice, Sicilia

Este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut in Sicilia. Drumul pana la el este senzational, un Transfagarasan pe coasta de mare. Ajungi in nori inainte de a ajunge la el. Tin minte ca era seara si ca statusem o zi intreaga in soare.  Pielea ma ardea. Imi amintea ca-s batuta-n cap. Si de soare. Cand am ajuns sus, era rece si deja lasasem ceva nori in spatele nostru. Toata cetatea este imbracata intr-o piatra alba si lucioasa. Iti aluneca picioarele pe ea. Pana am terminat noi de mancat ceva, micul Erice era deja inghitit de nori. Rotocoale racoroase se plimbau pe langa tine, lumina caselor devenea tot mai difuza. Era ca o baie rece pentru arsurile capatate de dimineata. Era ceva aproape erotic cu ceata aceea care-ti imbratisa fierbinteala pielii intr-o pelicula de racoare. Era un loc perfect. Am luat o tava mare cu canolo si niste scovergute cu vanilie si am plecat din frumosul Erice si ai sai nori.

2. Favignana, Sicilia

Este o insula din vestul Siciliei si locul unde am vazut una dintre cele mai senzationale plaje din viata mea, Cala Rossa. Daca prindeti marea linistita, acest loc va strica pe vecie. Seteaza standarde greu de atins. Rareori mi-a fost dat sa vad un astfel de albastru. Perfectiune.

3. Porto Cervo, Sardinia

De ce? Pentru ca in comparatie cu acest loc, Monte Carlo este un fel de ruda saraca de la tara. In 2013, Porto Cervo era cea mai scumpa adresa din Europa. Cea mai scumpa. Aici preturile la case ajung pana la 300.000 de euro pe metrul patrat. 300.000 de euro. Pe metrul patrat. Atat.

4. Arhipelagul La Maddalena, Sardinia

In total, sunt cinci insule de vazut in acest arhipelag din nordul Sardiniei. Stiti cate am vazut noi? Jumatate de insula! De ce? pentru ca am ajuns si nu ne-am mai putut clinti de acolo, pentru ca eu nu-mi puteam imagina ca exista ceva si mai frumos de atat. Am aruncat ancora si acolo am stat o zi. Fara regrete.

5. Positano, Coasta Amalfitana

De ce? Pentru ca trebuie. Nu este locul meu preferat de pe Coasta Amalfitana. Este coplesitor de frumos, dar parca este prea turistic. Oricum, merita.

6. Praiano, Coasta Amalfitana

De ce? Pentru ca este o cu totul alta poveste fata de Positano, pentru ca mai nimeni nu se opreste acolo, pentru ca la capatul scarilor este marea albastra, pentru ca rosiile stau la uscat, pentru ca pisile dorm. Pentru ca…

7. Amalfi, Coasta Amalfitana

Pentru ca este destul de mare incat sa te pierzi un pic prin el si pentru ca la Dolceria dell Antico Portico este o cafea buna care vine cu o bucata de pandispan auriu. Ca o raza de soare.

8. Ravello, Coasta Amalfitana

Pentru Villa Cimbrone si pentru Villa Rufolo, pentru cerul care se confunda cu marea si pentru opera pe stanci. Pentru ca nu este ceva mai frumos de atat.

9. Capri, Coasta Amalfitana

Pentru ca este locul in care marea iti da toate planurile peste cap. Noi trebuia sa prindem un vapor sa ajungem in Napoli. Nu am mai prins nimic. Am sarit in apa si atat. Nu v-as recomanda sa ajungeti aici daca aveti un avion de prins.

10. Polignano a Mare, Puglia

Nu exista un loc mai bun de mers la final de septembrie decat acest mic sat din sudul Italiei. Desi orasul nu este foarte mare, are un golf cu o apa ca un cer lichid in care o sa va pierdeti si orele si respiratia. Senzational. Si daca vi se face foame puteti merge la Mint Cucina Fresca de unde sa va luati un ton foarte putin facut, cu susan negru si niste cartofei rumeni pe langa dansul. Si apoi pentru ca mai este loc puteti merge sa va luati o inghetata de ciocolata si visine de la gelateria Caruso.

Citește și:  Jurilovca, satul unde jur că trebuie să ajungi

11. Monopoli, Puglia

Daca ati bifat numarul 10, nu aveti de ce sa ratati Monopoli, unde din nou puteti sa faceti o baie pe cinste. Plus ca orasul arata foarte bine si ce sa vezi, o felie de pizza costa un euro.

12. Riomaggiore, Liguria

Este ceva aproape ireal la aglomeratia aia colorata de case din Riomaggiore care stau in buza apei cu rufe atarnate la geamuri si cu priviri care se ivesc din cand in cand din spatele obloanelor verzi. Toate obloanele sunt verzi. Iar apa este mereu albastra. Mereu.

13. Corniglia, Liguria

Eu stiam despre Corniglia ca nu are iesire la mare, dar stiam prost. Nu asta a fost insa surpriza majora, ci faptul ca acest loc arata ca o jungla, ca o padure ecuatoriala rasfatata de ploi. Nu am vazut in viata mea asemenea verdeata si nu am vazut vreodata valuri de nori si aburi din pamant rostogolindu-se pe munti plini de plante, ciresi, nuci, leandri, ficusi si alte asemenea verzituri. Era ceva exotic in tot acest loc.

14. Manarola, Liguria

Manarola este un sat pescaresc colorat ca o zi de carnaval, cu strazi mici si bacanii aranjate ca de sarbatoare. Drumul principal te scoate spre mare iar acolo parca-ti iese sufletul din piept cand navaleste peste tine atata frumusete. Va recomand sa mancati la Trattoria dal Billy si apoi sa mai mancati o data la Nessun Dorma.

15. Monterosso al Mare, Liguria

Este satul care are cea mai generoasa plaja, ba chiar este o plaja cu nisip dintre toate cele cinci sate care formeaza Cinque Terre. Ei bine, in ziua in care am vrut noi la baie, era un soare fierbinte ca un film erotic iar culoarea apei era ireala. Ireala. Dupa ce va lucrati pofta de mancare, mergeti la Da Eraldo si luati-va un board cu mezeluri, branzeturi si pesto. Si atat.

16. Vernazza, Liguria

Mergeti in turnul orasului sa vedeti toata frumusetea aia care vi se asterne la picioare si faceti-va pierduti pe strazi. Uitati-va la oameni care sunt la fel de savurosi ca o mancare buna si apoi luati-o pe langa biserica si mai trageti o tura de scaldat. Luati-va o inghetata de la Gelateria Vernazza si mancati-o langa mare. Faceti liniste.

17. Pienza, Val d’Orcia, Toscana

E slefuit la perfectiune. Nu este casa fara flori in fata si este plin de magazine cu mancare, ceea ce pentru mine este mereu o bucurie. Tot mergand asa fara rost pe strazi, am gasit gelateria Buon Gusto. Daca aveti noroc, o sa gasiti inghetata de kiwi cu spanac. Voi puteti sa va strambati, dar inghetata asta este raiul cu toti sfintii din el.

18. Montepulciano, Toscana

Din piata mare a orasului, se fac mai multe strazi care te duc spre locuri de unde poti vedea de sus dealurile Toscanei. Intr-un astfel de loc, din spatele unor ziduri de piatra, deodata a inceput sa se auda un violoncel. Am avut noroc. Doar sunetul strabatea zidul. Nu stiai cine canta, cum arata omul, cum arata incaperea. Doar sunetul trecea de zid. As fi ramas acolo ore cu urechea lipita de piatra si cu timpanul invadat de violoncel.

19. San Gimignano, Toscana

Orasul este plin de turnuri, dar voi neaparat sa urcati in turnul cel mare, sa va luati inghetata de la Gelateria Dondoli si sa va luati pizza la felie.

20. Taormina, Sicilia

Este unul dintre cele mai frumoase orase din Sicilia. Este turistic si dichisit, nu este ca Palermo care te scoate din amorteala si te baga in sperieti. Este pentru cafea si magazine scumpe, pentru privelisti pentru pentru baie la Isola Bella.

To be continued (most definitely)

2 comentarii

Reply

Roxana, m-ai facut sa stau o ora in fata calculatorului sa revad pozele . Preferatele mele raman cele cu marea… azur, azur, azur…!

Reply

Din cand in cand este bine sa-ti amintesti despre locuri vazute si sa simti cu putere emotiile traite acolo… Asta ne face s-o luam de la capat..

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.