Pentru oamenii grabiti, am pus cap la cap niste informatii despre cum sa ajungeti in Rai, adica in Cinque Terre, ce sa faceti sau ce sa mancati. Mai jos aveti 10 intrebari esentiale despre o vacanta in Cinque Terre si cateva raspunsuri simple.

1. Cand mergem in vacanta in Cinque Terre?

Cel mai bine este sa mergeti in perioada aprilie-iunie pentru ca vara locul se aglomereaza foarte mult. Noi am mers la finalul lui martie, dar am prins o vreme destul de ursuza. Chiar si asa am nimerit peste niste hoarde de turisti semnificative. Nu vreau sa-mi imaginez ce-i vara aici.

2. Cum ajungem in Cinque Terre?

Cel mai usor este sa luati avionul pana in Pisa. De la aeroportul din Pisa mergeti pana la gara si luati-va un bilet cu destinatia La Spezia. Calatoria dureaza cam o ora si jumatate. De la La Spezia sunt trenuri spre cele cinci sate care compun regiunea Cinque Terre: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza si Monterosso al Mare. Wizz Air are avion care aterizeaza in Pisa asa ca nu va mai ramane altceva decat sa va luati bilet, sa aplaudati zgomotos la aterizare si sa va prefaceti ca ati uitat limba romana 🙂

3. Unde stam in Cinque Terre ?

Din cele cinci stae, Corniglia nu are iesire la mare, ceea ce noua ni s-a parut un mare minus. Monterosso al Mare este singurul dintre cele cinci sate care are plaja, dar nu este asa frumusel. Satele care-ti iau respiratia sunt Riomaggiore, care este cel mai mare dintre cele cinci, Manarola si Vernazza, despre care se spune ca ar fi cel mai frumos sat din Cinque Terre. Noi am stat in ManarolaLa Vigna di Gigi, un om nascut si crescut aici, prietenos ca o paine calda, care are camere curate si frumoase pregatite pentru oaspetii sai si sfaturi pentru nestiutori. Vi-l recomandam din toata inima.

4. Avem voie cu masina in Cique Terre?

Nu.

5. Pai si cum calatorim?

Cu trenul. Toate cele cinci sate sunt legate de o cale ferata sapata prin munte. Ca sa ajungi dintr-un sat in altul nu-ti ia mai mult de 5 minute. O calatorie cu trenul de la un sat la altul costa cam 2 euro. Trenurile sunt foarte dese, asa ca nu aveti de ce sa va faceti probleme. Mai puteti sa mergeti dintr-un sat in altul si pe jos, zona Cinque Terre fiind renumita pentru hiking, un fel de mers mai dificil, dar nu chiar catarat pe munte. Sunt carari pe coasta care leaga satele, care va poarta prin paduri, gradini si terase. Mergeti sa vedeti minunea.

6. Este deschisa Via dell Amore?

NU. Via dell Amore este poate cel mai cunoscut drum din Cinque Terre care leaga Manarola de Riomaggiore, drum sapat in stanca, deasupra apei si sub cerul albastru. Din pacate, Via dell Amore este inchisa de ceva ani si cel mai probabil va mai ramane asa pentru ca atunci cand am fost noi nu lucra nimeni. Asta este, ne revenim la un pahar de vin. Doua.

7. Unde mancam in Cinque Terre? 

La Trattoria dal Billy din Manarola. Trattoria asta este asa de faimoasa ca si oamenii din Vernazza vorbeau despre ea. Noi am ajuns acolo infrigurati in prima seara de stat in Cinque Terre, dar in crasma era o lumina calda si o muzica plapanda care ne-au incalzit pe loc. A venit un chelner vioi si intr-o italiana vesela ne-a facut cateva recomandari. Am luat un antreu de-al casei.  Mi-ar placea sa va zic ce continea fiecare minune care ne-a fost adusa, dar nu mai tin minte. Stiu doar ca erau 12 farfurii mici si pe fiecare din dansele era cate o specialitate din mare. Pe una erau doi pestisori micuti scaldati in suc auriu de lamaie, pe alta erau niste gogosele cu mozzarella, dincolo erau doua bucati de ton cu ceapa rosie, mai departe se odihneau niste chiftelute din peste si tot asa. Iti venea sa le mananci cu ochii de frumoase ce erau, dar mai bune erau cand aromele ti se zdrobeau in gura.Ne-am linistit putin cu un pahar de vin de-al casei, rosu si usor ca o petala de floare de aveai impresia ca poti sa-i golesti pivnita lui Billy si sa pleci pe doua picioare acasa. La felul doi, ne-am lasat tot pe mana gazdelor. Au venit la noi cu un platou cu pesti proaspeti. Am ales doua bucati, unul mai roscovan si unul mai obisnuit. Am mai baut un pahar cu vin in timp ce pestii s-au dus in cuptor acompaniati de niste cartofi. La final a iesit un mariaj asa cum rareori gasesti in viata de zi cu zi. Pestele era fraged de ti se topea in gura, iar cartofii fusesera ridicati la rang de arta cu niste ulei de masline, rosii dulci, muguri de pin si masline negrute. Afara furtuna batea la usa, dar inauntru vinul sclipea frumos in pahare iar obrajii oaspetilor lui Billy plezneau de roseata bunastarii. A fost una dintre cele mai bune mese pe care le-am mancat in viata mea.

Citește și:  Volare, o pizzerie cu midii minunate

8. Ce facem in Cinque Terre?

Cinque Terre sunt cinci sate raspandite pe o lungime mai mica de 20 de kilometri. In principiu este o zona in care sa-ti cureti mintea, sa mananci bine si sa bei vin proaspat, sa faci baie  in mare si sa mergi pe munte. Nu sunt obiective turistice, muzee, cluburi, baruri si alte asemenea, sunt doar cinci sate, oamenii locului, marea, stanca si voi.

9. Cat stam in Cinque Terre?

Sunt opinii si opinii, dar eu cred ca mai mult de doua seri nu prea aveti ce face. O zi va este suficienta sa vedeti toate satele, iar in alta zi puteti face hiking, puteti inota si normal puteti manca la punctul 7 🙂

10. Si de aici?

Este foarte misto daca va legati vacanta din Cinque Terre cu Florenta si cu Pisa. Sunt foarte apropiate unele de altele asa ca va puteti organiza de acum un concediu pe cinste de cel putin 10 zile ca altfel e pacat de toata frumusetea aia care ramane nevazuta.

Cititi aici ce impresie ne-a facut Cinque Terre:

Cinque Terre, pamantul si marea – Manarola

Cinque Terre – Riomaggiore, Monterosso al Mare si Vernazza

 

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.